Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Dagens andakt

Dagens andakt

Läs dagens andakt från Pearl Sjölanders bok "En stund med Gud"

Dela

Vilka muskler!

18 oktober

Lyckliga de som har sin styrka i dig (Ps 84:6).

Musklerna i din kropp utgör hela 40% av din kroppsvikt. Även om du aldrig gett dig in på muskelträning, eller body-building, så är du ägare till 639 muskler, varav du medvetet kan styra hela 400. Resten fungerar om du vill det eller ej. Hjärtat är ett exempel. Under ett vanligt dygn rör du dina största muskler ca 750 gånger, för att inte tala om alla de små musklerna som också är inblandade.
När en muskel ska sättas i funktion för att lyfta någonting, eller kanske bara räcka upp handen, börjar hela denna mycket komplicerade process inne i din hjärna. Elektroniska impulser går från hjärnan via ryggmärgen och till nervtrådarna, som är fasta vid musklerna i armen. Denna impuls kan färdas mycket snabbt. Så fort du vill få upp handen åker den upp. För att det skall ske måste en del muskler dras samman och kortas medan andra måste förlängas. Allt detta måste ske med precision och exakthet i samarbete mellan musklerna. Annars skulle man inte kunna styra sina rörelser.
Ibland vill vi lyfta någonting tungt. Då måste många fler muskler spännas och arbeta tillsammans för att dra. Skall man hålla i en sak en längre tid, arbetar musklerna i skift för att avlösa varandra och ge dig större uthållighet. Man kan hjälpa sina muskler att bli ännu starkare och ännu mera uthålliga. Då måste man träna upp dem genom att springa långa sträckor, hoppa högt eller lyfta tyngder. Men allt detta måste man börja försiktigt med och öka gradvis, allteftersom musklerna utvecklar sin styrka. Det här vet du säkert redan. Men visste du att du kan svälta ihjäl dina muskler genom att helt enkelt inte använda dem? Då tynar de bort och har sedan svårt att plötsligt stå till tjänst när det verkligen gäller. Musklerna är i stort behov av protein, som du kan ge dem genom bra kost, och de behöver också vila för att kunna fungera bra.
Hur en muskel egentligen fungerar är en gåta för vetenskapsmän. Den verksamma delen i muskeln är som mjuk gelé. Hur detta kan dra sig samman och lyfta tyngder som väger mer än 100 gånger sig själv är ett under. Det hela blir inte mindre komplicerat av att det rör sig om elektriska impulser!

BÖN: Tack för min starka kropp. Hjälp mig att vara rädd om den och sköta den. Hjälp mig också att inse att verklig styrka inte finns i muskler men i dig.