Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Dagens andakt

Dagens andakt

Läs dagens andakt från Pearl Sjölanders bok "En stund med Gud"

Dela

Konsten att överleva

22 april

Herren bevarar dig från allt ont, från allt som hotar ditt liv (Ps 121:7).

Varje dag i Afrika var jag tvungen att skaka ut kläderna ordentligt när jag lyft dem ur skåpet. I alla skåp, på alla hyllor, i alla lådor, fanns nämligen stora kackerlackor. De är en sorts skalbagge, som är brun till färgen och vars "skal" är mycket hårt. Dessa kryp gjorde mig aldrig illa, utan fanns bara där. De var rätt så stora också – ungefär sex cm långa. Till detta måste man då lägga antennens längd, som är betydligt längre än kroppens.
Kackerlackor klassas som skadedjur och man har gjort många försök att få bort dem ur hemmen och andra lokaler. En kackerlacka äter vad som helst när den inte kan få tag i sin vanliga föda, och därför skulle man kunna tycka att man genom att lägga ut gift skulle kunna bli av med dem. Men så lätt är det inte. Innan de äter någonting nytt provsmakar de detta med hjälp av de 2 000 små tuberna vid munnen, som är känsliga för salt, sött och syra. Så trots att den äter allt från tvål till gamla kängor, är den duktig på att undvika giftämnen. En kackerlacka kan också klara sig två till tre månader utan föda, så det är inte heller lätt att svälta ut den.
Ibland försökte jag faktiskt trampa på de kackerlackor som sprang över golvet. Men de är så sega och hårda att de kan springa iväg igen när man sedan lyfter foten. Men det är inte så lätt som man skulle kunna tro att trampa på en kackerlacka. Den är alltid vaksam och har små känselspröt som märker av minsta förändring i luften. Den har också mycket bra syn och kan se över ett mycket vidsträckt område, utan att vända på sig, genom sina två fasettögon och tre punktögon på huvudet. När den då ser eller känner att det börjar bli farligt, ger den sig av med blixtens hastighet. Den kan reagera på 0,054 sekunder, vilket är snabbare än vi kan blinka.
En kackerlacka har ytterligare ett försvar som den använder när den kommer i kontakt med fiender som är mindre än människan. Då ger den ifrån sig en stark och mycket obehaglig lukt. Den har nämligen stinkceller, precis som en skunk. Man säger att katten har nio liv – men kackerlackan tycks klara sig om möjligt ännu bättre än den berömda katten.

BÖN: Du som har gjort dessa små insekter så skickliga att klara alla faror, hjälp också mig. Bevara mig från det onda.