Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Dagens andakt

Dagens andakt

Läs dagens andakt från Pearl Sjölanders bok "En stund med Gud"

Dela

Pyramiderna

20 februari

Ni har fogats in i den byggnad som har Kristus Jesus själv till hörnsten. Genom honom hålls hela byggnaden ihop och växer upp till ett andligt tempel (Ef 2:20, 21).

En del människor har lagt ner mycket tid och möda på att bygga någonting stort, imponerande och bestående. De egyptiska faraonerna, t ex, lät resa enorma pyramider som fortfarande står kvar 4.500 år senare. Dessa gigantiska pyramider räknas som ett av världens sju underverk. När man bara sett pyramiderna på bild har man kanske svårt att fatta hur stora de är. Den högsta är 146 m, som ett hus med 30 våningar. Varje sida av pyramiderna är 230 m lång vid marken. Vissa pyramider har en bottenyta på över 5 hektar!
För att göra en så stor pyramid går det åt cirka tre miljoner kubikmeter stora tunga stenar. Inga lätthanterliga grejer alltså. Den stora pyramiden Khufu är gjord av stora släthuggna vackra granitblock som väger omkring 2 ½ ton vardera. För att färdigställa denna pyramid gick det åt hela 2.300.000 sådana stora stenblock! Kom då ihåg att pyramiderna byggdes innan det fanns maskiner till de tunga jobben såsom att lyfta stenarna på plats så högt uppe på pyramiden som över 100 meter. Dessutom höggs dessa stora stenblock inte ut på platsen utan transporterades lång väg. De stora granitblocken som användes inuti höggs i Assuan, 1.000 km söder om den plats utanför Kairo där pyramiderna står. Kalkstensblocken till utsidan kom från Turan, 15 km bort, på andra sidan Nilfloden.
Därför behövdes många tusen människor som arbetade i skift under cirka 20 år. Många av dessa arbetare var tvångskommenderade, som exempelvis krigsfångar. Det skulle nog inte ha gått annars att någonsin få det hela färdigt. Inuti pyramiden byggdes en liten men vacker gravkammare, där faraos kropp skulle läggas när han dog. Med honom begravdes hans kungliga bohag, hans vapen och troner.
Har du tänkt på att Gud också håller på med ett fantastiskt stort bygge som innefattar miljontals människor och som han redan har byggt på i flera tusen år? Dagens text använder byggandet av ett tempel som bildspråk på hur Gud bygger upp sin församling. Du och jag kan vara en del av denna underbara byggnad som snart är helt färdigställd. Vi blir en del av den när vi väljer att tillhöra Jesus, hörnstenen till hela bygget.

BÖN: Herre jag vill bli en del av din församling. Jag vill tillhöra dig.