Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Dagens andakt

Dagens andakt

Läs dagens andakt från Pearl Sjölanders bok "En stund med Gud"

Dela

Vad läser du?

21 april

Det som är sant ... rätt och rent, det som är värt att älska och akta ... ta fasta på allt detta (Fil 4:8).

John växte upp i ett trevligt hem i en förort. Hans föräldrar var kristna och de brydde sig verkligen om både John och hans yngre bror Patrick. John var mycket intresserad av att läsa böcker. Varje ledig stund hade han näsan i en bok. Han läste till och med när han inte hade någon ledig stund och borde ha gjort någonting annat. Han var så försjunken i vad han läste att han levde i en helt annan värld och hörde inte när man ropade på honom. Han läste mest deckare. De var så spännande att han inte kunde lägga dem ifrån sig. Det hjälpte inte att hans föräldrar försökte tala med honom om saken. Då läste han i smyg i stället.
När han blev tonåring nöjde han sig inte längre med att bara läsa om spännande kriminella handlingar. Han började planera egna små brott, och hittade snart några andra tonåringar som ville vara med. Livet började bli spännande och farligt – precis som i böckerna. John fortsatte att läsa, men nu också för att få lära sig mera knep om hur man kan begå brott utan att bli upptäckt.
John och hans gäng började planera djärvare saker. Allt hade ju gått planenligt hitintills. Hemma märktes ingenting, förutom att John var borta mer nu än förut och satt mindre hemma och läste.
En vinterkväll kom han inrusande. Hans ena arm blödde från ett skottsår och han var blek och skakade i hela kroppen. Hans mamma blev rädd, särskilt när John vägrade att berätta vad som hade hänt och vägrade låta sig föras till doktorn.
Nästa morgon stod polisen utanför dörren. Det var inte längre någon idé att neka till något. Det kom fram att pojkarna hade planerat ett mindre rån på ett varuhus. De hade fått tag i ett gammalt gevär – sånt som man alltid hade i böckerna. När de blev upptäckta av en nattvakt hade John blivit rädd och gjort precis vad han i åratal läst om att man gör – han hade skjutit ett skott mot vakten. Nu berättade polisen att vakten hade avlidit. John var anhållen för mord. Det som hade börjat så tillsynes oskyldigt i böckernas värld hade blivit en verklig mardröm. John fick sitta i fängelse under många år.

BÖN: Hjälp mig att fylla mina tankar med sådant som kan göra mig till en bättre medmänniska.