Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Dagens andakt

Dagens andakt

Läs dagens andakt från Pearl Sjölanders bok "En stund med Gud"

Dela

Glaciärer

28 januari

Lova Herren … Han låter snö falla som ull, rimfrost strör han ut som aska. Han sänder sitt ord, och isen smälter (Ps 147:12, 16, 18).

Jag har vid två olika tillfällen haft förmånen att besöka en glaciär. Den jag fick se i Alperna hade en stor tunnel där man kunde gå och se hur blå och vacker en glaciär är på insidan. Den andra glaciären jag besökt finns i Norge och heter Svartisen. Jag var där på sommaren, och vattnet forsade från den smälta glaciären. Vattnet hade en egendomlig grönaktig färg. På klipporna hade man ritat in olika årtal för att visa vart glaciären nådde det året. Där kunde man se hur Svartisen förflyttade sig.
Glaciären som helhet rör sig nämligen nästan som en mycket tjockflytande massa. Man kan lättast iaktta dessa långsamma rörelser då kanterna träffar bergväggar längs glaciärens sidor. På sommaren, när temperaturen i luften stiger, ökar glaciärens rörelser genom smält vatten på glaciärens botten så att hela ismassan lättare glider framåt och neråt längs bergssluttningen. På en brant sluttning blir hastigheten förstås högre. Men en glaciär rör sig också inuti sin egen stora massa, och konstigt nog mest där den är som allra tjockast. Trycket där blir så högt att iskristallerna inne i glaciären ändrar form och sakta börjar glida över varandra.
Även om en glaciär rör sig i snigelfart, från några cm per dag upp till 20 m som snabbast, har denna enorma ismassa en oerhörd kraft som kan omforma t o m bergens utseende. Och det finns faktiskt rätt så mycket sådan landis. Nästan 11% av jordens yta, ca 16,3 miljoner km², är täckt av denna nästan eviga is. På kalla platser som Grönland och Antarktis kan isen på sina ställen vara bortåt 4000 m tjock. Allt detta är färskvatten som har frusit till sedan det har fallit som regn eller snö. Det finns även glaciärer i Sverige. Den största är den på Kebnekaise i Lappland. Den är bara 3 km² stor. Sammanlagt finns det annars 200 000 glaciärer runtom i världen. Den största sammanhängande landismassan finns på Antarktis med en sammanlagd längd på närmare 500 km.

BÖN: Tack för att allt som finns här i världen står under din kontroll.