Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Dagens andakt

Dagens andakt

Läs dagens andakt från Pearl Sjölanders bok "En stund med Gud"

Dela

Solenergi

20 juni

Herren Gud är sol och sköld. Herren ger nåd och ära (Ps 84: 12).

Kan du tänka dig att när du sitter och läser detta rusar du fram genom rymden i en svindlande hastighet? Jorden slungas fram i en hastighet av över 77.500 km i timmen, för att rotera kring solen, en färd på 900 miljoner km per år. Samtidigt rör sig jorden kring sin egen axel. Fast det är ingenting av detta du kan känna av – ingen blir åksjuk av det.
När man tittar mot solen tycks den stor och grann. Jämfört med andra stjärnor är den bara medelstor. Men den är vår närmaste stjärna och därför upplever vi den som stor. Solen är inget annat än ett gasklot, ett atomkraftverk, som avger mer energi per sekund än en explosion med 1 ½ biljoner av de största vätebomberna. Varje kvadratmeter på solens yta avger lika mycket energi som cirka 900 bilmotorer. Men bara en bråkdel av all denna energi når oss på jorden, som tur är, för annars skulle haven torka ut och allt liv brännas upp. Solen har exakt rätt storlek och avstånd för att passa våra behov av ljus, energi och värme.
Den energi som solen avger är delvis i elektrisk form och skulle vara mycket farlig för liv på jorden om den nådde oss precis som den är. Men jorden har också ett magnetfält som motverkar solens elektricitet med dess farliga protoner och elektroner, och får dem att passera i en bana förbi jorden. Solen avger också röntgenstrålar och andra farliga strålar, men de når inte heller och skadar oss, eftersom atmosfären kring jorden inte släpper igenom dem. Men atmosfären släpper igenom de strålar som är nyttiga för växtligheten och djurlivet – vi får de nyttiga delarna av solstrålarna.
Det blåser på solen. Ibland blåser det extra mycket och då märker vi av det på jorden. Då kan det hända att solvindarna kommer extra nära jordens atmosfär och då drar de magnetiska polerna åt sig en del av de elektriska strömmarna och partiklarna från solen, och resultatet blir mycket vackra norrsken som lyser upp natthimlen.
Gud har gett oss en sol som ger oss precis rätt mängd ljus och värme för att det ska finnas liv på jorden. Han har också sett till att skydda jorden från farliga partiklar och strålning genom ett luftskikt, atmosfären. Allting är perfekt genomtänkt för att fungera på bästa sätt.