Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Dagens andakt

Dagens andakt

Läs dagens andakt från Pearl Sjölanders bok "En stund med Gud"

Dela

Jag förstod allt du sade

18 maj

Utom sig av förvåning sade de: "Men är de inte galileer allesammans, dessa som talar? Hur kan då var och en av oss höra sitt eget modersmål talas?" (Apg 2:7, 8).

I en av de svensktalande delarna av Finland var det för en tid sedan en evangelist som höll möten i en viss stad. Han var svensk och kunde bara svenska. En hel del människor kom och lyssnade på honom och efter varje möte gick han till utgången för att tala med besökarna, lära känna dem och ge dem möjlighet att ställa frågor om det han predikat över.
Efter några veckor hade han lärt känna de flesta mötesbesökarna. Så gott som alla, faktiskt. Han tittade nu ut över åhörarna för att se om det var någon han kanske missat. Ja, där satt hon ju, långt fram, alltid på samma plats, med samma kappa och samma hatt. Hur kunde han ha glömt henne? Hon var alltid så djupt uppmärksam på allt han sa och verkade rörd av budskapet han predikade. Pastorn kom nu ihåg att hon brukade gå ut under sista sången, som om hon skulle hinna med någon buss.
Han ville gärna få möjlighet att träffa denna dam, som verkade så intresserad av Guds ord. Han bestämde sig för att gå ner från podiet under sista sången för att försöka hälsa på henne innan hon gick. Men under flera veckor hade hon ändå hunnit ut före honom. Nu var mötesserien nästan slut. En hel del människor hade redan talat med honom om att de avgjort sig och ville följa Jesus. Pastorn undrade ibland vad den tillsynes så ivriga damen tänkte, om hon också tagit emot Jesus. Han hade fortfarande inte ens kunnat hälsa på henne. Hon var alltid borta innan han hann till utgången.
Men näst sista kvällen var hon kvar och väntade på honom. Hon kom faktiskt själv fram till honom och började tala. Han var glad över att äntligen få träffa henne, men mycket förvånad över att hon tilltalade honom på finska, ett språk han inte alls kunde förstå. Han sade till henne på svenska att han inte kunde någon finska och inte förstod vad hon sade. Hon såg helt förvirrad ut, och fortsatte att tala finska. Det gick inte att kommunicera. Till slut bad pastorn en av sina medhjälpare, som var tvåspråkig, att komma och hjälpa honom. Först då fick pastorn klart för sig att damen var finska och inte kunde tala eller förstå svenska. Ändå hade hon förstått allt som pastorn sagt – det kontrollerade han. Hon hade uppfattat hans predikningar på finska! Och nu ville hon bara berätta att hon tagit emot Jesus som sin Frälsare.

BÖN: Tack för att du även idag kan nå alla som vill höra dig, och att du kan göra ditt budskap förstått för dem.