Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Dagens andakt

Dagens andakt

Läs dagens andakt från Pearl Sjölanders bok "En stund med Gud"

Dela

Havets trollkonstnär

18 augusti

Gör er inga bekymmer, utan när ni åkallar och ber, tacka då Gud och låt honom få veta alla era önskningar. Då skall Guds frid ... ge era hjärtan och era tankar skydd i Kristus Jesus (Fil 4:6, 7).

Vissa arter varelser som lever i havet, har svårt att dölja sina känslor. Blir de rädda eller arga syns det med en gång. De har en häpnadsväckande förmåga att ändra både färg och form för att komma undan fienden. Sådana varelser som är så duktiga på att göra förvandlingsnummer, klä ut sig och göra vilseledande gester är olika arter av bläckfiskar.
När en bläckfisk blir skrämd ändrar den form. Vill den skrämmas tillbaka så blåser den upp sig genom att pumpa upp manteln, räta på sig och se så stor ut som möjligt. Om den ska inta lite av en försvarsställning lägger den de yttre delarna av armspetsarna under sig och vänder resten av armarna utåt, så att de långa raderna av sugskålar syns vita och tydliga mot den mörka kroppen. Eftersom bläckfisken behärskar sina armar och sugskålar kan den åstadkomma de mest underliga rörelser och former, allt efter behov. Samtidigt låter den sin stora mantel hjälpa till att göra den så osynlig som möjligt. Genom att göra manteln ojämn till formen, så att den buktar ut lite här och var, verkar bläckfisken inte vara en enhet, och därmed ser den mindre stor eller mindre levande ut.
Måla och sminka sig kan den till fulländning. När en bläckfisk vill skrämmas blir den kraftigt röd till färgen. Men annars är kamouflaget dess bästa vapen. Den har förmågan att anpassa sig precis till omgivningens färger. Detta kan den göra genom att den har tre skikt med färgceller, och genom att dra ihop och öppna olika celler i de olika skikten kan den få fram nästan vilken färg som helst. Bara på bålens översida har den över en miljon färgceller, vilket är över 100 per mm2. Lägger den sig på en sten härmar den stenens färg, landar den på sandbotten blir den gul, eller nästan vit. Den kan anta samma färger som de grannaste korallerna, när den vill gömma sig där. Om den hamnar på någonting som är fläckigt eller flerfärgat, så gör den sig precis samma teckningar. Att den till och med kan bli rutig eller randig har man konstaterat genom enkla experiment på havsbotten.
Denna havets kameleont kan göra ytterligare en konst med sina färger. Den kan göra så att vågor av färg passerar över dess kropp. Resultatet blir att färgerna blir rörliga och går i vågor av mörkt och ljust. Mycket distraherande för fienden. Räcker inte allt detta så har den ju sitt bläck att tillgå. Detta sprutas ut för att förvilla förföljaren. Under tiden drar sig bläckfisken hastigt undan och passar på att samtidigt skifta färg och form, så att den som vill åt honom kommer av sig och tappar bort honom.

BÖN: Tack Herre att vi kan komma till dig när vi är rädda och få skydd och frid.