Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Dagens andakt

Dagens andakt

Läs dagens andakt från Pearl Sjölanders bok "En stund med Gud"

Dela

En rädd hjälte

18 juni

Gå, och bruka den kraft du äger till att rädda Israel ur midjaniternas våld. Det är jag som sänder dig (Dom 6:14).

Hans bröder hade varit hjältar men själv hade han hållit sig hemma under striderna. Han var yngst och inte särskilt modig. Han var från en mycket vanlig familj, ingenting märkvärdigt. Av Israels stammar var den han tillhörde en av de minst ansedda. Så några storhetstankar hade han inte. Tvärtom, kände han sig liten och nedstämd. I sju år hade området där han bodde varit ockuperat av midjaniterna. Som tog med våld allt som israeliterna försökte odla till mat och alla deras boskapsdjur. Det gick knappt att överleva. De flesta hade gjort sig enkla hem i grottor bland bergen för att komma undan fienden. Nu hade Gideon smugit sig ner till en gammal vinpress för att tröska lite vete. Det var inte alls vinskördstid och därför hoppades han få vara ifred där. Men som vanligt var han på helspänn och lyssnade hela tiden efter ljud. Hur mycket längre skulle han och hans folk behöva leva gömda och göra allting i smyg? Det var nästan så man inte orkade längre.
Plötsligt hoppade han högt. Någon tilltalade honom! Hur kunde han ha varit så oförsiktig att han inte märkt att någon kommit? Han vände sig om och såg på den som talat. Han var säker på att för bara någon sekund sedan hade det inte funnits någon där. Mycket märkligt. Mannen såg inte ovänlig ut utan log och talade om Guds välsignelse. Gideon stod blickstilla. Det här tålde att tänka på. Vem kunde denne man vara? Hur hade han kommit hit? Vad ville han? Han behövde inte vänta länge förrän han fick svar på den sista frågan. Först hälsade besökaren honom som en tapper stridsman. Gideon som inte ens varit ute i någon strid. Han förstod inte det här, och det märkte den andre. Därför sade han snabbt: "Du ska vara den som räddar Israel undan fienden. Jag har sänt dig". Nu började Gideon fatta att det inte var någon vanlig människa utan Herren som talade med honom. Men Gideon var rädd och kände sig helt oförmögen till en sådan uppgift och sade det rakt ut. Men Herren vet vad han gör och förklarade att han inte alls valt fel person och att det hela kommer att fungera därför att han, Herren, kommer att vara med Gideon i allt han gör.
Gideon var överrumplad. Han förstod att Herren kallade honom, men han ville vara helt säker. Han skyndade sig hem och gjorde iordning en offergåva och kom så och lade den på stenhällan bredvid Herrens ängel. Denne rörde vid offret, eld kom och allting försvann, till och med Herrens ängel. Nu kunde Gideon inte tvivla längre på sitt kall. Samma natt, när Herren åter talade med honom och gav honom det första uppdraget, var han beredd att ställa upp.