Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Dagens andakt

Dagens andakt

Läs dagens andakt från Pearl Sjölanders bok "En stund med Gud"

Dela

Ljus som kan skära

8 december

Guds ord är levande och verksamt. Det är skarpare än något tveeggat svärd och tränger så djupt att det skiljer själ och ande, led och märg och blottlägger hjärtats uppsåt och tankar (Hebr 4:12).

Trots att man har svårt för att fatta hur det kan fungera kan man med en ljusstråle skära igenom metall. Det är förstås inte fråga om vilket ljus som helst. Vanligt ljus består av många färger, som man lätt kan se när solen lyser och det regnar samtidigt. Då ser man ljusets färger i regnbågen. Men sådant ljus som är gjort av olika färger blir inte särskilt kraftigt eftersom de olika färgernas olika våglängder motarbetar varandra. Det ljus som man kan skära med är ett rent ljus där allting är på precis samma våglängd. Därför förstärker strålarna varandra, och blir starkare. För att få fram ett sådant ljus behöver man en särskild apparat som kallas för laser, och det ljus som den sänder ut i en mycket smal, lång och alldeles rak stråle, kallas för laserljus. Strålen är tunn som en nål och det går att rikta in den mycket exakt, därför att strålen inte blir bredare och bredare ju längre den når, som ljuset från t ex en vanlig ficklampa.
Det är rent otroligt vad man kan göra med laserstrålen. Man kan, som redan nämnts, skära igenom metall, och det hela går mycket snabbt. En stark rubinlaser kan skära genom stål på grund av att den träffar stålet med en temperatur på över 2 500°C. Eftersom strålen är så koncentrerad kan man göra mycket små hål eller små snitt på mindre än en halv mm, och därför använder man laser när man ska bearbeta och skära eller borra i metaller som är spröda eller ovanligt hårda. Man kan till och med borra små hål i den hårdaste substans som finns – diamant.
Inom kirurgi kan man också använda laser, då för komplicerade operationer som ska utföras på mycket små ytor som i ögat, och när man t ex skall avlägsna tumörer. Genom att använda laserstrålar vid operationer kan man förhindra att patienten förlorar så mycket blod, inte minst därför att man då behöver skära mindre.
Eftersom laserstrålen är alldeles rak kan man använda den för att mäta olika saker. Man kan mäta om en byggnad står alldeles rak, eller exakt hur långt det är till månen, för att bara ta två olika områden. Dessutom kan man använda laser för att sända meddelanden långt uppe i atmosfären och träffa rätt på en liten satellit. Genom att man kan göra olika typer av mätningar med laser kan den användas till att få fram sådant som mängden luftföroreningar på en viss plats vid en viss tidpunkt. Man finner fler och fler områden där laser kan vara till stor nytta.
Det skarpaste man kände till på Bibelns tid var ett skarpt svärd. Därför använder Bibeln just bilden av svärdet som kan tränga djupt in i en människas inre. Idag skulle vi kanske använda bilden av en allgenomträngande laserstråle istället.

BÖN: Herre, jag vill att ditt Ord ska tränga in i mitt hjärta och förändra mig.