Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Dagens andakt

Dagens andakt

Läs dagens andakt från Pearl Sjölanders bok "En stund med Gud"

Dela

Spritflaskorna

9 december

Herren är min styrka … på honom förtröstar jag. Jag fick hjälp (Ps 28:7).

Märta hade varit alkoholist i många år. Hon hade förstört sin hälsa till den grad att hon hade varit mycket nära döden vid flera tillfällen. Men en dag hände någonting hon aldrig skulle ha drömt om ens i sin vildaste fantasi. Hon började tro på Gud och be till honom om hjälp. Till hennes förvåning hjälpte Gud också henne, precis som pastorn som stödde henne hade sagt att Gud både kunde och skulle göra. Det var fantastiskt! Nu när spritbegäret kom, kunde hon klara sig om hon började be till Gud. Det var så underbart att äntligen kunna leva ett något så när normalt liv igen efter så många förstörda år.
Men Märta hade många vänner från den gamla tiden, dryckesvänner, som inte ville tro att hon verkligen hade förändrats. Hon yrade nog bara. Inte hade hon slutat supa. Inte Märta! Några av hennes såkallade vänner ringde och sade att de skulle komma och hälsa på henne. Hon blev nervös. Hon visste att de hade ett starkt inflytande på henne och var rädd för att hon inte skulle klara av situationen. När hennes gamla vänner sa att de skulle ta med sig lite att dricka, och absolut inte ville höra på när hon enträget bad dem att låta bli, blev hennes rädsla för ett återfall mycket stor. Medan hon väntade på att de skulle komma hem till henne gick hon och bad Gud om hjälp och kraft att stå emot frestelsen. Besöket, en man och två kvinnor anlände. Mannen ställde ifrån sig kassen med spritflaskor på en stol i hallen medan han tog av sig pälsrocken. När Märta såg kassen började hon be högt till Gud. Hon var rädd och behövde Guds hjälp. Plötsligt slängde mannen av sig rocken och den råkade slå emot kassen med flaskor. De hamnade i golvet med sådan kraft att de gick sönder. Vad Märta blev glad – här var hennes bönesvar, tyckte hon, och sade det också om och om igen till sina dryckesvänner. Men de ville inte lyssna. Mannen tog på sig igen och gick till Systembolaget för att handla in mera sprit. När han kom tillbaka till Märtas lägenhet med de nya flaskorna, böljade Märta bedja igen. Nu var mannen mycket försiktig. Han skulle inte ha sönder de dyrbara flaskorna en gång till. Han ropade på sin fru, som satt i köket och väntade, och bad henne hålla i dem medan han tog av sig rocken. Just när hon skulle ta kassen från honom slank den ur hennes händer och hamnade återigen på golvet. Alla flaskorna gick sönder också den här gången. Nu var det ingen som skrattade åt Märta. De tre såg nästan rädda ut när de tog på sig, gick därifrån och lämnade henne i fred.

BÖN: Tack att du kan göra även de svagaste av oss starka nog att motstå även de svåraste frestelser, och att du griper in och gör under för att stärka vår tro.