Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Aktuellt

Orange vår
Dela

Orange vår

Mot våld i nära relationer.

Det finns fler offer av covid-19 än de som smittats av själva viruset. Månader med delvis isolering och arbete hemifrån har förvärrat situationen för dem som bor med en våldsam livskamrat eller förälder. Våld i nära relationer är ett akut problem i hela samhället – också i våra hem. Våldsproblematiken håller sig inte utanför våra kyrkdörrar. Under våren 2021 vill Adventistsamfundet i Sverige öka medvetenheten och kunskapen om våld i nära relationer. Därför utlyser vi en orange vår.

Varför just orange? FN har utsett den 25:e i varje månad till Orange Day för att uppmärksamma och motverka våld mot kvinnor. Orange valdes som färg eftersom den upplevs förmedla värme och framtidstro.

Den 25:e varje månad kommer alla samfundets sociala mediekanaler att ha ”Orange the world” som tema. Vi uppmanar så många som möjligt att samma dag göra sina konton på sociala medier orange och använda hashtagen #orangetheworld. Du kan t.ex. ta kort på något orange eller bara lägga en orange färgplatta. Vi har ordnat en mall som du kan använda för en tillfällig profilbild på Facebook. Gör så här: Klicka på kameran vid din profilbild. Välj "Lägg till motiv". Sök efter "Orange vår 2021 SDA".

Du kan visa att du tar avstånd mot våld i nära relationer på flera andra sätt. T.ex. genom att klä dig i något med färgen orange denna dag.

Den 25:e varje månad finns information i samfundets kalender.

Här är sju punkter för alla som vill hjälpa någon som är utsatt för våld:

1. Våga se.

2. Ställ frågor.

3. Lyssna.

4. Erbjud hjälp att få hjälp, och följ med om det behövs. 

5. Håll kontakten.

6. Be.

7. Berätta inte för andra.

Orange vår är en del av samfundets EndItNow kampanj mot våld i nära relationer och ett samarbete mellan Women’s Ministries, ADRA, ungdomsavdelningen och medieavdelningen. Vi vill visa att det finns hjälp att få om någon far illa. #enditnow

Vart vänder du dig om du eller någon du känner far illa?

  • Kvinnofridslinjen 020-50 50 50
  • mansjouren.se 
  • Bris 116 111
  • ungarelationer.se (en chatt för dig som är under 20).

 

Sonja Kalmbach
Ledare för Women’s Ministries i Sverige

www.adventist.se/orange