Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Dela

Herbert prisad med förtjänstorden

Herbert Blomstedt har återigen fått motta Förbundsrepubliken Tysklands förtjänstorden, denna gång med en stjärna, för sitt livsverk inom musiken.

Den svenska dirigenten Herbert Blomstedt, som fyllde 95 år i år, fick den 10 november ta emot Tysklands storförtjänstorden med stjärna i Leipzig Gewandhaus för sitt livsverk. Sachsens premiärminister Michael Kretschmer överlämnade priset och hyllade Blomstedt med orden: "Maestro Blomstedt, vi är alla fulla av beundran för er vitalitet och mentala elasticitet, för er styrka utan envishet", rapporterade Mitteldeutscher Rundfunk i sitt TV-program MDR-Aktuell.

I ett uttalande som skickades ut i förväg beskrev Kretschmer Blomstedt som en "brobyggare i ordets bästa bemärkelse". Han står för kulturens förenande och överbryggande funktion i Europa och i hela världen. Blomstedt fick redan 2003 Tysklands stora förtjänstkors. Nu har han också fått utmärkelsen med en stjärna.

"Musiken är hans kraftkälla"

"Jag är naturligtvis mycket glad över att bli hedrad med ett sådant pris av ett land där jag har bott länge och varit ledare för två av de bästa orkestrarna - nämligen Gewandhausorchester Leipzig och Staatskappelle Dresden", säger Herbert Blomstedt till MDR. Trots att han på grund av ett fall tidigare i våras tvingas sitta ner och dirigera sina konserter, känner han sig "lika frisk som någonsin". Musiken är hans kraftkälla, "som inte kan ignoreras", enligt MDR-rapporten.

Dirigent för många orkestrar

Blomstedt föddes den 11 juli 1927 i USA som son i en adventistfamilj, men flyttade med sina föräldrar till sitt hemland Sverige när han var två år gammal. Han fick sin första musikaliska utbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och vid Uppsala universitet. Han studerade senare dirigering vid Juilliard School of Music i New York, modern musik i Darmstadt och renässans- och barockmusik vid Schola Cantorum i Basel, och arbetade med Igor Markevitch i Salzburg och Leonard Bernstein i Tanglewood, USA.

I februari 1954 gjorde Blomstedt sin dirigentdebut med Stockholms filharmoniska orkester. Senare ledde han som chefdirigent viktiga skandinaviska orkestrar som Oslo filharmoniska orkester och Danmarks och Sveriges Radios symfoniorkestrar, den senare fram till 1983. 1975-1985 var han chefdirigent för Staatskapelle Dresden i dåvarande Östtyskland. Under de följande tio åren var han musikdirektör för San Francisco Symphony Orchestra. Mellan 1996 och 1998 var han chefdirigent för NDR:s symfoniorkester i Hamburg. Mellan 1998 och 2005 dirigerade han Leipzigs Gewandhausorkester. Än idag leder han regelbundet konserter med olika stora orkestrar i Amerika, Japan och Europa. Han dirigerar för närvarande konserter i Leipzigs Gewandhaus och var gäst i Dresdens Frauenkirche i samarbete med Sächsische Staatskapelle i somras. I september höll han två bejublade konserter i Konserthuset i Stockholm där verk av Hoenegger och Brahms framfördes (kan ses här!).

Många utmärkelser

Herbert Blomstedt är invald i Kungliga Musikaliska Akademien och har fått flera hedersdoktorat. Han är hedersdirigent vid Leipzigs Gewandhausorkester, där han var den 18:e kapellmästaren. Sex andra orkestrar tilldelade honom också denna utmärkelse: San Francisco Symphony Orchestra, NHK Symphony Orchestra i Japan, Danmarks och Sveriges Radios symfoniorkestrar samt Bambergs symfoniorkester och Staatskapelle Dresden, som redan 2007 hade hedrat honom med den gyllene hedersnålen. 

Hans vitalitet var "en gåva"

I en intervju med tidningen New York Times i februari 2017 berättade Blomstedt om hemligheten till hur han klarar av denna arbetsbörda i sin ålder. Han sa att hans hälsosamma livsstil och den varje vecka återkommande vilodagen (sabbat) som han följer som medlem i Sjundedags Adventistsamfundet inte är orsaken. "Det är en gåva", betonade Blomstedt. När dirigenten fick frågan om sin veckovila förklarade han varför han inte repeterar på sabbaten (lördag) men uppträder med orkestrarna: "Jag tänkte på min far [som var pastor]: Han förberedde sin predikan mycket noggrant under veckan. På fredagar vid solnedgången lade han undan han sina böcker och umgicks med familjen, men på sabbaten höll han predikan. Jag älskar att repetera, att arbeta med orkestern. Men på sabbaten övar vi inte längre - vi spelar bara det vi har övat in tillsammans. Och det är en välsignelse för oss alla", säger Blomstedt.

Blomstedtpriset för studenter vid Friedensau University of Applied Sciences

Herbert Blomstedt har också själv grundlagt ett pris. Till minne av hans hustru Waltraud, som avled 2003, delar Adventisternas teologiska högskola Friedensau nära Magdeburg sedan 2008 ut "Waltraud och Herbert Blomstedt-priset". Priset delas ut till Friedensau-studenter för utmärkta kandidat- eller magisterarbeten inom teologi och kristet socialt arbete eller för en särskilt värdefull konstnärlig prestation inom musikområdet.

Nachrichtenagentur APD®/Rainer Refsbäck

Läs tidigare texter om Herbert Blomstedt här!

Se en dokumentär om Herbert Blomstedth på hopechannel.se här!