Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Aktuellt

Miniserie sätter fokus på blåzoner
Dela

Miniserie sätter fokus på blåzoner

I en Netflix-serie på fyra delar besöker Dan Buettner ett antal platser på jorden där människor lever ovanligt länge och friska. En av platserna är Loma Linda i Kalifornien, där adventisternas hälsobudskap fått ett gott fäste.

Dan Buettner uppmärksammade redan 2005 de s.k. blåzonerna (blue zones), platser på jorden där en stor andel av befolkningen lever ovanligt länge (därav namnet blue zone, efter en tidigare trend bland äldre framförallt amerikanska kvinnor som tonade sitt gråa hår blått). De fem platser som räknas som blåzoner är oftast: Okinawa, Japan; Nuoroprovinsen, Sardinien, Italien; Nicoyahalvön, Costa Rica; Icaria, Grekland och Loma Linda, Kalifornien.

Nu har "Lev till 100 - de blå zonernas hemlighet", en miniserie i fyra delar som återigen populariserar sund och balanserad livsstil som en nyckel till ett längre och friskare liv släppts på Netflix. I ett av avsnitten besöker Buettner Loma Linda i Kalifornien och lyfter där fram ett antal faktorer som lett till att ovanligt många i denna lilla "adventiststad" når 100 års ålder.

Adventistsamfundets budskap är ett budskap om helhet, en mänsklighet försonad med Gud, som också innebär en återupprättelse av Guds skapelse till dess ursprungliga harmoni. I detta finns också ett budskap om fysisk, mental och andlig hälsa. I våra dödliga kroppar här vill Skaparen att vi lever det bästa livet till hans ära och på ett sätt som gör att vi kan tjäna våra medmänniskor.

Rainer Refsbäck, missionssekreterare