Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Utrikes

Dela

Walter Scragg död

Walter Robert Lambert Scragg, pensionerad ledare för två divisioner i Adventistsamfundet, tidigare ledare för Adventist World Radio (AWR) och tidigare ledare för kommunikationsavdelningen vid Generalkonferensen, avled den 20 september, 84 år gammal.

Scragg gav 48 år av förtjänstfullt arbete till Adventistsamfundet i många olika ledarroller runt omkring i världen.


An gick på Avondale College där ha tog en examen i en pastorskurs år 1945. Efter att ha avslutat studier vid Adelaide University år 1949 började han arbeta som pastor och evangelist i Victoriakonferensen i Australien. År 1956 utsågs han till assisterande talare vid Australiens ”Hoppets röst” radioprogram och började därmed en karriär inom media och kommunikation som kom att stå sig stor del av hans liv. Året därpå blev han ledare för ”Hoppets röst” och 1959 blev han kallad att bistå ledaren för radio- och tv-arbetet i hela regionen, Australasiens division. Han fick också ansvar för sabbatsskolavdelning 1961. År 1965 kallades han att vara rektor för Longburn College i Nya Zealand.


1966 efter 18 månader inom skolväsendet kallades han återigen tillbaka till radio- och tv-verksamheten vid Generalkonferensen. I sin nya roll ansvarade han för att omorganisera världssamfundets kommunikationsavdelning och införde PR och elektronisk media år 1973. År 1975, vid generalkonferensförsamlingen i Wien, valdes Scragg till ledare för den Nordeuropeiska divisionen (som vår region hette då) och tjänstgjorde i England under åtta år. 1983 återvände han till Södra stillahavsregionen där han tjänade som divisionsledare fram till 1990.


1991 kallades Scragg, trots att han gått i pension, att leda AWR:s arbete.


– Walter var ordförande för AWR under dess tidiga, grundläggande år och var ytterst viktig för att få organisationen på plats, säger Dowell Chow som nu leder AWR. Walter var en pålitlig supporter av och trodde verkligen på media, inte minst på radiomediet.


Han gick i pension en andra gång 1996. Året därpå blev han ombedd att arbeta som pastor för den nygrundade Adventkyrkan i Fox Valley. 1999 fick Walter avsluta sin pensionering en andra och sista gång för att återvända till Takoma Park, Maryland och ta upp arbetet som tillförordnad pastor vid den stora Adventkyrkan Sligo i Takoma Park, Washington DC.


Walter gifte sig med Betty Onion år 1951. Hon och deras tre barn, Gregory, Bronwen och Mark och de nio barnbarnen sörjer nu Walter Scragg.


Scragg är ihågkommen av många adventistledare och medlemmar för sitt stora engagemang för mediearbetet och hans förmåga som samfundsledare. Han skrev flera böcker, inklusive andaktsboken för 1998, Such Bright Hopes.


Elizabeth Lechleitner/ANN/Rainer Refsbäck