Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Dela

Rohingya-krisen i Bangladesh

Sen den 25 augusti i år har över en halv million människor som kallas Rohingyas flytt från Myanmar in till grannlandet Bangladesh.

De har alla flytt från Rakhine området i Myanmar där de bott sen 1400-talet. De flesta Rohingyas är muslimer och de bor i ett land där Buddism är den ledande religionen, men har helt tills 80-talet levt i fred med sina grannar.

Under 1980-talet hände däremot en förändring av attityder mot Rohingyas i Myanmar. Den militäriska ledningen tog ifrån dem många rättigheter och Rohingyas fick inget medborgarskap, de fick svårt att hitta arbete, få en utbildning och fick begränsad möjlighet till rörelse i det egna landet.

Detta levde Rohingyas med i över 30 år men under sommaren 2017 hände en annan dramatisk förändring. En grupp Rohingyas som fått nog började attackera polis och militär och återgäldningen blev fasansfull! Rohingya byar attackerades och brändes ned, människor mördades - män, kvinnor och barn!

Människor började fly och under augusti 2017 tog sig tusentals Rohingyas in till grannlandet Bangladesh varje dag! De vittnade om förföljelse, om folkmord – trots att Myanmar har fortsatt att förneka att detta pågår.

Idag lever mer än en halv miljon Rohingyas i tillfälliga läger där det är brist på skydd, mat och rent vatten. ADRA är på plats och är en av organisationerna som fått medel från Svenska Missionsrådet för att hjälpa dessa flyktingar överleva. Då det tidigare under sommaren varit mycket översvämningar i Bangladesh, som har drabbat den vanliga befolkningen i landet svårt, så lider även vanliga människor i Bangladesh av brist på mat.

ADRA arbetar med människor oavsett rastillhörighet, religion, social status och kön då de har som mål att ge stöd till de mest sårbara i svåra situationer. De har redan hjälpt nästan 30 000 kvinnor, 25 000 män och över 33 000 barn genom sin initiala insats och arbetet fortsätter. ”När de behöver oss – finns vi redan där”

Siri Bjerkan Karlsson
Direktor

ADRA Sverige adra.se