Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Minnesord

Pastor Unni till vila
Dela

Pastor Unni till vila

Den 16 januari somnade pastor Unni Ekaas Gille, 75 år, in i Kristus.

Unni föddes sommaren 1948 i Sögne, Kristiansand i Norge där hon växte upp. Genom att Unnis föräldrar var aktiva i Kristiansands adventistförsamlings scout- och ungdomsarbete så kom hennes stora intresse för detta med modersmjölken.

Unni döptes den 1962 av pastor Roald Guleng. Hon gick gymnasiet vid Adventistsamfundets skola Tyrifjord och kom sedan till Newbold College i England där hon läste en BA i religion. Redan under gymnasieåren började Unni kolportera med kristen litteratur. Efter examen 1975 arbetade hon en kort tid tillsammans med pastor Rolf Kvinge innan hon i den 28 december 1975 gifte sig med Hans Gille och flyttade till Finland där han fått sin första pastorstjänst.

De hade träffats på Newbold under Hans sista läsår och Unnis första, 1972–73, och funnit ut att de hade många gemensamma intressen, inte minst naturen och alla spännande upplevelser man kan få på havet, på fjället och i skog och mark. Naturintresset bestod hela äktenskapet igenom – de drog gärna iväg på vandringar, skidturer, långfärdsskridskor, utflykter på fjället med skoter, de kröp i och utforskade leriga grottor och sov allra bäst under den klara stjärnhimlen. Unni älskade även att pyssla med blomrabatter och hon njöt av allt som den store konstnären skapat åt oss.

Unni började tidigt att måla tavlor. Många av hennes motiv kommer från strand- och havsmiljön som fanns i hennes uppväxt. I de karga klipporna tonar en magisk varm färg fram så att man längtar dit. Hennes konstnärliga begåvning kom väl till pass i pastorsarbetet när det gällde att illustrera olika saker, bygga upp kulisser, etc. Under många år ritade hon seriefiguren Broder Kristenson i tidningen Missionären och till den följde en tankeställare som hon och Hans hade klurat på tillsammans.

Unni blev mamma till sönerna Erik, Knut och Mats och parallellt med deras uppväxt jobbade hon ideellt med att både stödja Hans i hans församlingsarbete och det egna engagemanget hon hade i tex. scout- och ungdomsläger, seglatser med Anna Rogde och mycket annat. Hon hjälpte också Hans med att bistå och planera husrum för de många kolportörer som kom till församlingarna de ansvarade för.

Som alla pastorsfamiljer flyttade även Gilles många gånger. Från Jakobstad och Borgå i Finland gick flyttlasset till Hultafors 1977, Göteborg 1980, Slussfors 1981, Växjö 1987, Karlskrona 1992, Malmö några år senare och tillbaka till Göteborg 2001. Under tiden familjen bodde i Karlskrona hade barnen blivit så pass stora att Unni äntligen kunde återuppta sin ursprungliga dröm att få arbeta som anställd i kyrkan. 1995 anställdes Unni som pastor med ansvar för Helsingborgs församling. När till slut bopålarna sattes ner i Göteborg fick hon ansvar för verksamheten i Uddevalla, Vänersborg och Trollhättan och till sist i Växjö.

Det var när hon arbetade i Växjö som de första tecknen på Alzheimers sjukdom visade sig. När Unni gick i pension 2013 hade hon de sista två åren inte arbetat på grund av den tilltagande sjukdomen, som gradvis försämrade hennes minne. Men något som bestod väldigt länge var hennes genuina intresse i arbetet för Gud bland barn och ungdomar och människor som rörde sig i församlingsgemenskapen i Göteborg. Hon ville så gärna vara en del av verksamheten och hon bjöd till av sin värme och glädje. Många av dem som i olika sammanhang mött Unni i församlingen, bland kollegor och på Västeräng kan vittna om just detta.

Under alla sjukdomsåren fanns Unni alltid med vid Hans sida. Många frågade Hans hur han orkade vårda Unni på det sätt som han gjorde under så många år, då svarade han: ”Ja, men jag älskar henne så mycket, hon är så underbar, snäll och positiv. Hon är värd det. Och det jag gör är ingenting mot allt det stöd hon har gett mig under alla år.”

Vi är många som tackar Gud för Unnis insatser, omsorg och kärlek. Våra böners omsorg finns med Hans, sönerna Erik, Knut och Mats med familjer och övriga släkten i deras sorg och saknad.

Anne-Maj Sandström/Rainer Refsbäck

 

Begravningsgudstjänst ägde rum i Örebro Adventkyrka, söndagen den 11 februari, kl. 13.00. Nedan kan du se streaming av gudstjänsten:

Unnis minnessida på fonus.se. Tänk mindre på blommor och mer på ett blomstrande Västeräng. Ge gärna en minnesgåva till upprustningen av lägergården där den lilla fallfärdiga byggnaden som idag kallas för ”Gullebo” ska ersättas med en ny logibyggnad. Gåvan sätts in på Adventistsamfundets Swish: 123 419 4148, pg 15 13 78-7 eller bg 269-9973. Skriv ”Minnesgåva Unni” och meddela via minnesgava@adventist.se vad du vill ska stå på minnesbladet.