Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Lek utan gräns
Dela

Lek utan gräns

Den 5 mars loggade tonåringar in på Zoom över hela Europa för att delta i Games Without Borders, en digital lekkväll med gemenskap och andliga tankar.

Flera ungdomsledare från hela Europa brinner för att se en yngre generation blomstra i kyrkans liv och samarbetar därför för att nå och engagera tonåringar i åldrarna 13-16 år. Som ett resultat av att ha lagt sina pannor i djupa veck föddes en ny idé, Games Without Boarders, ett virtuellt evenemang som gör det möjligt för tonåringar från hela Europa att träffas och spela tillsammans, samtidigt som de får umgås på plats med sina vänner i kyrkan.

På grund av Covid-19-restriktioner har många ungdomsgrupper i kyrkorna inte kunat träffas regelbundet. Detta har lett till att tonåringar "försvunnit" från eller blivit "osynliga" i kyrkan vilket har gjort att många ungdomsledare känt sig modfällda. "Games Without Borders" var ett s'tt att stötta ungdomsgrupper i församlingarna och deras ledare genom att koppla samman dem med den globala kyrkan. Det blev ett tillfälle för tonåringar att uppleva ett virtuellt evenemang i realtid tillsammans med andra grupper från hela kontinenten.

Lördagen den 5 mars loggade ungdomsgrupper in på evenemanget Games Without Borders via Zoom. Benjamin Summerscales och Magda Niewolik från Sverige stod som värdar. Evenemanget inleddes med gemensam mat - som organiserades lokalt av varje kyrka - och följdes av en andakt som leddes av pastor Derek Simon. Kvällen övergick sedan snabbt till roliga utmaningar fyllda av både fysiska och digitala aktiviteter.

Quizet var en av evenemangets favoritspel. Med hjälp av förinspelade videor om de länder som utgör den Transeuropeiska divisionen (TED) utmanade frågesporten tonåringarnas allmänna kunskaper om dessa länder. Det fanns också en Lego-utmaning, som organiserades av ungdomar i Danmark, en bastuutmaning, som organiserades av ungdomar från Finland, och naturligtvis IKEA-utmaningen, som organiserades av den svenska tonårsgruppen.

I slutet av evenemanget fick deltagarna rösta online på sitt favoritlag - 142 enheter var inloggade och  representerade 22 lag från hela Europa. Betels tonårsgrupp från Norge vann frågesportutmaningen och fick det bästa priset någonsin: pizzapengar till deras nästa ungdomsmöte!

Evenemanget var en succé med mycket skratt och skoj, med andaktstankar uströdda mellan aktiviteterna. "Vi tackar varje ungdomsledare, tekniker och tonåring som gjorde denna symbol för gränslös enighet möjlig", sade arrangörerna. "Vi hoppas kunna upprepa detta evenemang snart och ser fram emot att välkomna ännu fler tonåringar och kyrkor till vårt nästa evenemang Games Without Borders."

Krõõt Lobus och Linda Schwartz

På bilden: Tonåringar från Ekebyholm deltar i en av aktiviteterna under Games Without Borders den 5 mars.