Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Minnesord

Från utbildningsofficer till pastor
Dela

Från utbildningsofficer till pastor

Pastor Lars-Gustaf Larsson har efter en tids sjukdom somnat in i tron på sin frälsare Jesus.

Lars-Gustaf föddes i Linköping den 1 januari 1942. Där bodde familjen några år. Familjen flyttade sedan ut till Hägerstad utanför Rimforsa där föräldrarna drev en lanthandel. 

Lars-Gustaf gick i skolan i Mjölby och i Kisa. I Kisa tog han realexamen 1959. Senare flyttade familjen till Vimmerby och sista året i gymnasiet gick han i Hultsfred. Där träffade Lars-Gustaf sin livskamrat Britt. Året efter gymnasiet började han militärtjänstgöring på I12 i Eksjö. Där fortsatte han senare sin officersutbildning och arbetade sedan som yrkesmilitär. Som Sveriges yngste utbildningsofficer flyttades han sedan till Kalmar i början på 1970-talet.

Greger föddes 1968 i december och Rickard kom till världen 1972.

Lars-Gustaf kom i kontakt med Adventkyrkan i Kalmar där Per Bolling var pastor. Via ett reklamblad i postlådan fick han veta en pastor Kenneth Wright från Australien skulle hålla en föreläsningsserie. Han valde att pröva bibelns trovärdighet och kom fram till att det måste vara sanningen. Lars-Gustaf döptes 1974 av Kenneth Wright i Kalmar. 

Lars-Gustaf valde att avsluta sin militärkarriär och ta familjen med till Newbold College där han åren 1975-1979 utbildade sig till pastor. Mellan 1979-1985 arbetade han som pastor i Gävle Adventkyrka och Britt som de första åren var hemma med barnen fick senare arbete på Skandinaviska bokförlaget.

Därifrån bar det av till Borlänge där han även hade hand om Rättviks församling. Där hade han sin tjänst till 1993 när flytten bar till Hultafors och församlingen där. Lars-Gustaf var även kaplan på hälsocentret och Britt arbetade bland annat som värdinna på centret till dess det såldes 2006.

Omkring 2000 tog han över ansvaret för Halmstads och Helsingborgs församlingar. Hultafors fortsatte dock vara den fasta bopunkten. Lars-Gustaf tog också över ansvaret för Alekärrs fruktodlingar under många år där han idogt arbetade med att bygga upp verksamheten.

Lars-Gustaf led de sista fem åren i livet av en sakta tilltagande Alzheimer/demens som primärt uttryckte sig i att minnet och motoriken sakta försämrades. Mot slutet hade han svårt att både tala, gå och äta.

Han somnade stilla in i sin säng hemma i Hultafors natten mellan den 25 och 26 maj. Han är saknad av sina nära och kära och lämnar ett stort tomrum efter sig i den han var i sitt liv och sin gärning.

Rickard Larsson

Begravningsgudstjänst kommer att hållas i Borås Adventkyrka den 19 juni kl 11.00. Minnesgåvor kan ges till Alzheimerfonden.