Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Minnesord

En Guds tjänarinna i bakgrunden till vila
Dela

En Guds tjänarinna i bakgrunden till vila

Margareta Pohl stod trofast vid sin pastormake Rudolfs sida i vått och torrt, i de många flyttarna och hjälpte till där hon kunde för att främja Guds verk.

Margareta föddes som mellanbarnet i familjen Ringdahl i Linköping den 28 oktober 1937. Storasyster var 1,5 år äldre och nio år senare föddes lillebror. Margareta växte upp i Linköping och utbildade sig inom ekonomi och maskinskrivning. Men när hon var 17 år flyttade hela familjen till Lidingö i Stockholm.

Vid den tiden kom också Rudolf Pohl till Stockholm på sin gesällvandring från Tyskland: ”På mitt rum böjde jag mina knän inför Gud, utgöt mitt hjärta inför Honom. Jag är i Din hand och vandringstiden är slut. Du vet var det finns den flicka som kunde passa till mig och som jag kunde bilda en familj tillsammans med.”

Rudolf tog sig till dansbanan på Skansen en midsommarafton och mötte där en Margareta han fick dansa med. De började sällskapa och sökte också efter ett gemensamt andligt hem och hamnade i Adventkyrkan i Stockholm genom bibelbrevskolan. Där döptes de båda av pastor Alfred Andersson, Margareta ett par månader innan de vigdes av Eric Sunnermo sommaren 1958.

Rudolf började arbeta som kolportör sedan han döpts 1957 och efter giftermålet bar det av till fortsatt kolportage kring Halmstad. Samtidigt som barnaskaran växte till sex barn kom familjen att följa Rudolfs pastorsplaceringar i Norrköping 1966, Slussfors 1968, Arbrå i Hälsingland 1971, Vasa i Finland 1976, Stockholm 1977, Jönköping 1985, Umeå 1989 och Helsingfors i Finland 1999. Till slut landade flyttlådorna i Ulricehamn 2004. Genom alla flyttar och skolbyten var Margareta en fast och omsorgsfull stöttepelare i tillvaron för familjen,

När barnen blivit stora började Margareta förvärvsarbeta och kom bl.a. att arbeta på Adventistsamfundets ekonomiavdelning 1981-1985 och med bibelbrevskolan i finlandssvenska Adventkyrkan 2000-2004. Men under hela tiden fanns Margareta med i bakgrunden av Rudolfs pastorsgärning, en trofast och pålitlig vän i församlingsarbetet.

Margareta levde ett trosvisst och praktiskt kristenliv. Hon älskade att läsa Bibeln och annan litteratur om den kristna tron, vilket gav hennes tro djup och stabilitet när livet som pastorsfamilj mötte utmaningar. Hennes favorittext var Joh. 14:1-3 och hon såg fram emot att Jesus löften skulle uppfyllas till slutet.

Margareta somnade in den 4 maj 2024. Saknad av maken Rudolf, barnen Helmuth, Renate, Andreas, Benjamin, Bertil och Ingela med familjer. Begravningsgudstjänst hölls i familjekretsen med pastor Georg Filippou som officiant, fredagen den 24 maj i Vistasalen i Ulricehamn.

Den som önskar ge en minnesgåva är välkommen att göra detta till ADRA Sveriges katastroffond.

Georg Filippou/Rainer Refsbäck