Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Utrikes

En av de värsta katastroferna
Dela

En av de värsta katastroferna

Under natten mot den 6 februari inträffade ett skalv med en magnitud av 7,8 på richterskalan med epicentrum mellan Kahramanmaraş och Gaziantep i södra Turkiet på gränsen till nordvästra Syrien. När detta skrivs har över 20 000 människor bekräftats döda i Turkiet och Syrien, ett dödstal som kommer att bli långt mycket högre.

Det är det kraftigaste jordskalv som mätts upp i Turkiet på över 80 år. Men trots att skalvet inte sticker ut som ett av de kraftigaste internationellt sett, har det slagit extra hårt eftersom det drabbar ett område med många människor som redan lever under svåra förhållanden på flykt från kriget i Syrien. Det är också ett delvis eftersatt område i Turkiet vad gäller infrastruktur och byggnader där större delen av befolkningen består av de etniska minoriteterna aleviter och kurder. Det är dessutom en relativt tättbefolkad region både på den turkiska och syriska sidan med många städer och byar som drabbats hårt när bostäder fallit som korthus.

Adventistsamfundets biståndsorganisation ADRA finns på plats främst i Syrien där arbetet med flyktingar är etablerat sedan många år och med ett gott samarbete med ADRA Sverige. ADRA Syrien har skickat sina team från Aleppo och Latakia till den drabbade regionen för att göra en bedömning av behoven och förbereda sina insatser. I Turkiet finns inte ADRA som organisation men flera adventistförsamlignar i området är engagerade i att hjälpa till med inledande akuta hjälpinsatser och delar ut mat och vatten. ADRA International har också sitt mobila team för katastrofinsatser på plats för att bedöma situatitionen och samarbeta med lokala myndigheter och pålitliga partners.


ADRA SyreionADTS Syre var på palts bara timmar efter jordbävningen för att bedöma läget och behoven. Här e
ADRA Syrien som redan finns på plats var ute i de drabbade områdena bara timmar efter det första skalvet för att göra en riskbedömning.

ADRA Syrien som redan är på plats var ute i de drabbade områdena i norra Syrien bara timmar efter det första skalvet för att bedöma risker och behov (på engelska).

I norra Syrien har fler än 5 000 byggnader, inklusive sjukhus, förstörts enligt de lokala myndigheterna. Katastrofen hade en betydande inverkan på nordvästra Syrien, där över 4 miljoner människor för närvarande är i behov av humanitärt bistånd. De allra flesta är kvinnor och barn.

"I över tio år har ADRA Syrien genomfört en rad olika humanitära hjälpprojekt, inklusive initiativ för skydd, hälsa och utbildning för flyktingfamiljer och barn i regionen. I efterdyningarna av denna enorma katastrof är ADRA fortfarande engagerad i att hjälpa utsatta samhällen och familjer att återuppbygga sina liv. Håll Syrien och Turkiet i era tankar och böner", säger Kelly Dowling, chef för katastrofinsatser på ADRA International.

Ge en gåva!

Du kan vara med och hjälpa till genom att skänka din gåva till ADRA Sverige (märk gåvan "Jordbävning"):

SWISH: 900 72 12

Vittnesmål från ADRA Ungern

ADRA Ungerns landschef Zoltan Sitkei berättar att sex personer har räddats från ruinerna i Turkiet av det räddningsteam som han ingår i.

Zoltan är sjukvårdare och internationellt ackrediterad sök- och räddningstekniker. Zoltan har tillsammans med tre kollegor från partnerorganisationer satts in som en del av den ungerska regeringens officiella sök- och räddningskontingent med 19 personer och 7 räddningshundar.

På en av bilderna i bildspelet finns en man med ADRA-jacka och röd hjälm som borrar i ruinerna i Turkiet. Teamet har arbetat upp till 14 timmar per räddningsinsats.

"Under de senaste 36 timmarna har vi räddat sex personer inklusive två barn", säger Zoltán Sitkei. "Tyvärr förlorade vi en ung pojke efter räddningen på grund av hans skador. Men han levde fortfarande när vi tog honom ut ur ruinerna. Vi står inför mycket svåra situationer. Det tog oss 14 timmar att rädda en kvinna som hittades av vårt team.

"Vi är med räddningsteamet i Hatay-området (Turkiet), där vi dagligen arbetar i ruinerna", säger Zoltán. "Vi möter mycket ovanliga omständigheter. I det här området är nästan varje hus en ruin eller skadat. Människor behöver skydd. De sover i bilar och tillgälliga tält som ställts upp på öppna ytor. Situationen när det gäller mat och skydd är mycket kritisk."

ADRA Syriens intervjuas

Channel 9 i Australien intervjuade ADRA Syriens personal på morgonen efter jordbävningen. En del bilder som visas i reportaget kan vara känsliga att se. Därför behöver den visas på YouTubes egen sida för att kunna ses.