Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Det bästa valet har du framför dig!
Dela

Det bästa valet har du framför dig!

Ekebyholms gymnasium hoppas få många sökande till hösten – tillräckligt många för att kunna fortsätta erbjuda gymnasieutbildning framöver.

För många skolungdomar är gymnasievalet stort och anger kanske inriktningen på ett framtida liv och yrkesval. För Ekebyholmsskolans del är det i år ett ännu större avgörande.

Under drygt ett halvt sekel har Ekebyholmsskolan kunnat erbjuda gymnasieutbildning av hög kvalitet. Ekebyholm erbjuder inte bara en inspirerande och stöttande miljö, utan även engagerade lärare som brinner för elevens utveckling.

– Vår skola är mer än bara klassrum – det är en plats där du får utrymme att utforska dina intressen, utmana dig själv och växa som individ, säger rektor Thore Karlsson. Oavsett om du lockas av naturvetenskap, samhällsvetenskap, eller kanske konst eller musik, finns vi här för att hjälpa dig på vägen mot en spännande framtid.

Ekebyholm har tidigare haft ett stort internat för elever som bor på annan ort. För något år sedan omvandlades internatet till ett gymnasieboende som förutsätter att eleverna tar ett större eget ansvar för sitt boende och sin fritid med stöd av vuxna på skolan. Så det är fortfarande möjligt att studera på Ekebyholm samtidigt som man har sin hemort på annan plats.

Avgörande tidpunkt för gymnasiet

Under det pågående skolåret har Ekebyholms gymnasium endast två årskurser eftersom det blev för få sökanden till första året inför hösten 2023. Inför hösten 2024 har skolstyrelsen därför beslutat att antalet sökande i det preliminära gymnasievalet kommer att avgöra om det blir ett första år i gymnasiet hösten 2024 eller inte. Om inte intresset blir tillräckligt stort den 15 februari, vilket är sista datum för gymnasievalet i Stockholms län, tvingas Ekebyholm att avveckla gymnasiet. De som går sista året 2024/25 kommer givetvis att ta studenten och sedan tar skolans gymnasieepok en paus, hur länge är svår att säga.

Flera potentiella elever har visat intresse för årets prova-på-dagar, så det finns fortfarande hopp om en fortsättning. Det är därför viktigt att om det finns något som helst intresse att gå på Ekebyholms gymnasium, så måste eleven ha valt Ekebyholmsskolan i det preliminära gymnasievalet senast 15 februari. Om man bor i en del av landet där det preliminära gymnasievalet redan har avslutats, så går det bra att kontakta skolan direkt – vilket bör ske omgående!

Om intresset inte är tillräckligt stort efter den 15 februari, kommer det inte vara möjligt att välja Ekebyholmsskolan i omvalet i maj eller hoppas på att kunna byta skola i sista minuten till Ekebyholm under hösten.

Ett gymnasium som satsar på dig

– Skolan har satsat stort de senaste åren för att göra gymnasietiden på Ekebyholm attraktiv, säger skolchefen och skolstyrelsens ordförande Bobby Sjölander. En ny profil för internationell humanitär utveckling startade i samarbete med ADRA Sverige för ett par år sedan. Och i höstas åkte de första eleverna på en studieresa till utvecklingsprojekt i Albanien.

Om du inte har egna barn i gymnasieåldern så kanske du känner andra som har det och som kanske skulle trivas på Ekebyholm – ge dem information! I vilket fall, så behöver skolan dina förböner. Att Ekebyholms gymnasium genom åren har varit till stor välsignelse är känt och vi tror att det fortsatt kan vara det för många.

Rainer Refsbäck missionssekreterare