Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Utrikes

Dejan blir ungdomsledare i Australien
Dela

Dejan blir ungdomsledare i Australien

Pastor Dejan Stojkovic är en uppskattad ungdomsledare som nu flyttar till Australien och blir ungdomsledare i Greater Sydney Conference.

Många unga adventister i Sverige känner Dejan som en entusiastisk och lite galen ungdomsledare. 2021 valdes han till ungdomsledare i divisionen (TED). Sedan tidigt 2000-tal var Dejan engagerad i ungdomsarbetet som ungdomspastor i brittiska unionen, ungdomsledare i sydengelska konferensen sedan 2012, ungdomsledare i brittiska unionen sedan 2017. Under alla dessa år var han inbjuden till Sverige vid flera tillfällen som talare vid läger och träffar.

– Dejan har varit en stor inspiration för Sverige och var här redan när Marianne Dyrud var ungdomsledare för Sverige [2005–2009], säger Karolina Poland som är biträdande ungdomsledare med ansvar för barn och familj.

– Han tar sitt arbete på största allvar och gjorde en ”provcamporee” för spårarscouter i England 2018 där några svenskar var med. Den var mycket lyckad! Dejan var alltid positiv i sitt arbete och det smittade av sig. Han kommer att bli saknad, avslutar Karolina.

– Dejan har varit en rolig ledare med många kreativa nya unika idéer i ungdomsavdelningen, t.ex. Vision Music Contest, säger Linda Schwartz, biträdande ungdomsledare för tonår. Han fick en att skratta i sina möten. Han har en stor passion för tonåringar och ville göra deras röst hörd.

Oavsett var Dejan dök upp, i stora ungdomskongresser eller vid någon liten ungdomssamling på en avlägsen plats, hade han ett budskap till de unga: ”Var inte bara Jesus fans utan engagerade Jesus efterföljare”. Det budskapet delade han med sig av med passion, medkänsla och kärlek. Hans sätt att arbeta med ungdomar och deras ledare var ”vi kan gå tillsammans”, ”låt oss arbeta igenom det här” och ”lära tillsammans”. Teamarbete var hans grej, inte bara för att det var kul utan för att det är det enda fungerande sättet att engagera och sprida visionen till dem som annars bara ser på.

TED:s ledare pastor Daniel Duda gav följande uttalande om Dejan och vad han betytt för divisionens ungdomsarbete:

”Jag vill tacka Dejan för hans bidrag till ungdoms- och scoutverksamheten under de senaste två och ett halvt åren, där han har övervakat tre viktiga TED-program: Europeiska ungdomskongressen i Lahtis, Camporeen i Ungern, och i samarbete med Newbold College, det framgångsrika One Year in Mission-programmet. Dessa stora satsningar krävde otrolig logistik och människokännedom, som Dejan hanterade med bravur. Människor har blivit välsignade, liv har förändrats och beslut för Kristus har fattats. Jag tackar honom för de vänskapsband han knöt med hundratals unga vuxna, tonåringar och scouter inom och utanför TED-regionen. Han uppmuntrade unga människor på olika sätt i deras trosvandring och främjade en pastoral kallelse hos många unga människor. Vi önskar honom och hans familj lycka till i hans nya utmaningar i Australien.”

Dejans hustru Deana är en av de som längst arbetat på divisionen (sedan 2010) som administratör i barn- och ungdomsavdelningen, media och kommunikationsavdelningen och nu senaste åren i Adventist Mission-avdelningen.

Dejan kommer nu att tillfälligt ersättas som ungdomsledare av Vanesa Pizzuto, till dess att en ny ungdomsledare kan väljas. Hon kommer samtidigt att fortsätta sitt uppdrag som biträdande informationsansvarig.

Rainer Refsbäck, missionssekreterare

Artikeln bygger på en längre artikel på tedNEWS.