Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Minnesord

Älskad husmor till vila
Dela

Älskad husmor till vila

Vera Engdahl somnade in i sitt hem i Kalifornien den 14 januari 2024, nästan 93 år gammal.

Vera föddes i Jönköping 27 mars 1931 som nummer sex i en syskonskara av åtta barn till Berta och Axel Johansson. På Västeräng träffade hon som ung sin blivande livskamrat Gunnar Svensson, sedermera Engdahl. Åren 1949–1952 gick Vera på sköterskeskola vid Hultafors Sanatorium utanför Borås, som då drevs av Adventistsamfundet. Vera och Gunnar gifte sig i Jönköping 1954.

Tidigt i sitt äktenskap flyttade de till USA där Gunnar studerade till lärare medan Vera drev sitt eget s.k. ”behandlingsinstitut”. 1968 fick Engdahls en kallelse till Kuyera College i Etiopien där Gunnar arbetade som lärare. I Etiopien fick Vera sin första anställning i Adventistsamfundet 1969–1974 och arbetade då främst som sjuksköterska och även vid samfundets sjukhus i Addis Abeba. Sedan flyttade de tillbaka till USA med sina två barn.

De arbetade och studerade först vid Walla Walla College i Washington state och sedan flyttade de till Loma Linda längre söderut i Kalifornien. Där kombinerade de också arbete och studier tillsammans med barnen Anders, som läste till läkare och Kerstin, som läste till sjuksköterska.

1982 flyttade Vera och Gunnar tillbaka till Sverige och då till Ekebyholm där Vera och Gunnar till en början blev husmor och husfar, Gunnar fortsatte senare som lärare och pastor. 1990 gick flyttlasset till Stockholm där de tjänstgjorde som pastorspar till 1995. Efter Gunnars pensionering blev de ”flyttfåglar” och bodde under somrarna som aktiva medlemmar i Jönköpings församling i sitt hus i Furusjö, medan de tillbringade vintrarna i det varma och soliga Kalifornien.

Vera var en varm, aktiv person som inte gjorde stort väsen av sig. Hon var duktig på att laga mat och var en välkomnande värdinna i sitt hem. Att hon studerade till sjuksköterska var ett tecken på hennes omvårdande personlighet, vilket många tacksamt vittnar om. Även de elever som fick möta henne som husmor på Ekebyholms internat eller som pastorsfru.

– Svårt att tänka mig en större glädjespridare än Gunnar och en mer omtänksam person än Vera, minns Ulf Gustavsson som var rektor på Ekebyholm då Gunnar och Vera arbetade där. 

Pastor Karin Wieczorek, som är kusin till Veras och Gunnars barn, sa i sin parentation i Jönköpings Adventkyrka: "Vi minns med stor tacksamhet Veras liv, hennes trofasthet mot Gud och hennes värme och vänlighet mot så många människor."

Vera sörjs av sin make Gunnar, barnen Anders och Kerstin och hennes son Erik, liksom av släkt och många vänner.

Karin Wieczorek/Rainer Refsbäck

Vera Engdahl kommer att gravsättas till sommaren i Jönköpingstrakten. Information om eventuell minnesstund kommer att uppdateras på denna sida.

Foto: Anne-Maj Sandström, arkivbilder