Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Aktuellt

Dela

Adventistkokbok världens bästa

En kokbok utgiven av Signs Publishing, Adventistsamfundets förlag i Australien, författad av nutritionisten och adventisten Sue Radd, har utsetts till världens bästa.

Food as medicine (mat som medicin) som gavs ut i Australien i november 2016 fick utmärkelsen bästa kokbok i världen 2016 inom kategorin hälsa och näringslära, vid den prestigefyllda Gourmand World Cookbook Awards, som delades ut i Yantai, Kina, 26-29 maj.

Sedan 1995 har Gourmand Awards delats ut till vad man anser vara de bästa mat- och dryckesböckerna, i tryck eller digitalt, så väl som matprogram i tv. Fler än 200 länder deltar i den prestigefyllda årliga tävlingen.

"Gourmand Awards startades i Frankrike och är högst åtråvärt. Jag hade inte i min vildaste fantasi kunnat förvänta mig att vinna", säger författaren Sue Radd. Hon fick reda på att boken vunnit utmärkelsen av Signs Publishings vd Andrew Irvine som deltog i prisutdelningen.

"Min förhoppning är att detta kommer att öppna dörrar för att miljoner fler i världen ska få reda på de viktiga budskapen i boken", säger Radd. Som en följd av samfundsgrundaren Ellen Whites råd förespråkar adventister en välbalanserad vegetabilisk kost som undviker köttkonsumtion och uppmuntrar intag av baljväxter, fullkorn, nötter, frukt, grönsaker tillsammans med B12-källor, enligt samfundets rekommendationer.

Gourmandpriset delades ut av Edouard Cointreau, grundare till utmärkelsen och ordförande för priskommittén. Familjen Cointreau driver de många Le Cordon Bleu kockskolorna runt om i världen och ett antal andra betydelsefulla mat och matrelaterade affärsverksamheter i världen.

"Det finns ingen högre utmärkelse i kokboksbranchen", säger Irvine.

Food as Medicin beskriver hur kostval kan påverka den fysiska såväl som den mentala hälsan. Boken tilldelades utmärkelsen bästa hälso- och näringsbok i Australien sent förra året och hamnade därför direkt bland de sju nominerade böckerna i samma kategori för Gourmandpriset.

"Nivån är väldigt hög och konkurrensen är betydande i varje kategori", säger Irvine.

"Det var en ära att få ta emot denna utmärkelse på vägnar av det talangfulla team som gjort boken möjlig. Tack till Sue Radd som skrivit boken, Dominique Cherry och hennes team för formgivning och foto, Claudia Martin för matstylingen, kocken Michael (och Dee och Sue) som lagade till maten och Nathan Brown som redigerat och hållit i projektet. Ett tack också till alla dem som arbetat i bakgrunden för att göra boken möjlig.

Jag var så förundrad över allt stöd och all uppmuntran som vi fick från alla kockar och branchfolk som jag mötte under prisceremonin", avslutar Irvine.

Adventist Record och Adventist Review