Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Dela

Vem är en "riktig" adventist 2017?

Den 25-26 augusti var Reinder Bruinsma i Linköping för en temahelg kring ämnet Vem är en ”riktig” adventist 2017? Helgen genomfördes med stöd av Evangelisationsfonden. Det var en lokal träff, men på plats fanns även besökare från andra församlingar och icke medlemmar. Dessutom var det 20-25 datorer uppkopplade till livesändningen.

Reinder berörde under fredagskvällen ”heta potatisar” i vårt samfund, och främst då sexuell identitet. Hur tänker vi? Vad står det i Bibeln? Eller kanske snarare, hur tolkar vi det som står i Bibeln. Hur hanterar vi, och Gud, att mänskligheten och världen har kommit bort från Guds ursprungsplan?

Under sabbaten pratade Reinder om vår identitet som adventister. Vad är egentligen identitet, och var är det som är centralt för det vi tror? Han lyfte fram att vi som samfund har gått igenom många förändringar, och kommer att fortsätta att göra så. Vad gör det med oss? Hur hanterar vi att vi som samfund har så vitt skilda åsikter i vissa frågor? Som hur man firar sabbaten, eller kvinnlig ordination – kan vi hålla ihop?

Och vem definierar egentligen vad som är ”rätt” lära? Reinder påpekade också att syftet med våra 28 lärosatser gått från att vara en förklaring av vår tro inför andra, till att bli ett krav för oss som medlemmar. Måste man tro på alla för att kalla sig adventist? Är alla lika viktiga? Vad är egentligen kärnan i vår tro? Temahelgen avslutades med en mycket öppen och varm stund av ärliga frågor och raka och tydliga svar.

Det var många viktiga frågor som lyftes under dessa dagar. Frågor vi alltför ofta har duckat för. Ja, den här notisen har bara nämnt frågorna. Du som vill veta svaren är varmt välkommen att (inom kort) själv lyssna på Reinder på AdventistPlay.

Karin Rudholm