Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Utrikes

Rapport från generalkonferensstyrelsens årsmöte
Dela

Rapport från generalkonferensstyrelsens årsmöte

Missionsföreståndare Bobby Sjölander är självskriven medlem i generalkonferensstyrelsen som i veckan sammanträdde till årsmöte. Här kommer hans hälsning och reflektioner kring det som avhandlades under mötet som hölls på generalkonferensens huvudkontor i Silver Springs, Maryland.

Hej vänner hemma i Sverige!

När jag skriver detta så är det onsdag eftermiddag lokal tid och styrelsens möten har avslutats och det är dags att åka hem för alla 352 styrelsemedlemmarna. Inte helt riktigt så många, för några hade förhinder. Men det är så många som är medlemmar i Adventistsamfundets världsstyrelse och vi har möten två gånger per år. Via Zoom på våren och i ett fysiskt möte vare höst som kallas för ”Annual Council”.

Det är många olika saker som gås igenom under de här dagarna med rapporter från olika avdelningar, beslut om ekonomin för kommande året, policy- och strategifrågor m.m. Det är omöjligt att kommentera allt som har behandlats men jag vill lyfta fram några höjdpunkter utifrån mitt perspektiv.

  • Fokus på mission. Det övergripande temat var ”Chosen for Mission” och det genomsyrade nästan allt av det som presenterades och samtalades om. Detta var väldigt positivt och ger inspiration till att fortsätta det tema som vi har i den svenska unionen under den här perioden: ”Med Jesus kärlek till världen!”
  • Morgonsamlingarna. Under morgonmötena så hade man inbjudit ledarna från de unioner/områden som är kopplade direkt till Generalkonferensen istället för att vara en del av en division. Det finns fyra sådana territorier: Kina, Mellanöstern och Nordafrika (MENA), Ukraina och Israel. Alla dessa områden fick genom sina ledare berätta och vittna om vad som händer där just nu. Det var skrämmande att höra om strider som pågår men också om Guds omsorg och ledning mitt i utmaningarna.
  • Sekreterarens rapport. Här var fokuset som sagt på mission och hur vi kan arbeta med att sprida evangeliet på ett bättre sätt och en del av den statistik som man tagit fram var väldigt intressant att se. Det gav en fördjupad förståelse för utmaningar som kan vara väldigt olika i olika delar av världen. Erton Köhler är generalkonferenssekreterare.
  • Ekonomirapporten. Här fanns en hel del positiva delar som visar på hur den ekonomiska utmaningen som pågår med inflation och räntor m.m. ändå inte har minskat det ekonomiska utrymmet för det kommande året som det ser ut. Det finns resurser för mission säger ekonomichef Paul Douglas som leder det arbetet.
  • Hälsoavdelningens rapport. Torben Bergland som arbetar i Generalkonferensens hälsoavdelning visade på det nya materialet som han har tagit fram gällande mental hälsa. Det har namnet ”Reminded” och ser ut att vara ett mycket bra material som jag tror kan användas i Sverige också.
  • 150 år av mission. På sabbaten hade vi speciell bön för en familj som ska sändas ut som missionärer till Schweiz under nästa år när vi firar 150 års jubileum av den första missionären som skickades ut. Det var J.N. Andrews som också sändes till Schweiz och därmed var samfundets stora arbeta med att ”gå ut i hela världen” påbörjat.
  • Hälsningar. Gamla och nya vänner man får träffa och lära känna. Jag vill framföra några hälsningar till er alla från några som jag träffade och pratade med under veckan som var.
    • Derek Morris, som kommer att gå i pension ganska snart, har alltid positiva minnen från Sverige och hälsar till alla medlemmar i Sverige.
    • Robert Folkenberg som var i Sverige för några år sedan som talare hälsar också till er alla.
    • Audrey Andersson som har halva hjärtat i Sverige skickar en kram till er också.
    • Ted Wilson som jag också pratade med sände hälsningar till medlemmarna i den svenska unionen.
    • Nya vänner Under pauser och i bönegemenskap så träffade jag några nya människor som sa att de vill både hälsa till Sverige och be för arbetet här: missionsföreståndarna Moses från Uganda, Michel från Franska Antillerna och Terry Johnsson från den australiensiska unionen.

Så är det dags att packa väskorna och resa hem till Sverige igen och det är klart att det ska bli skönt att komma hem igen. Men det är ändå med tacksamhet som jag tänker på många hängivna ledare från hela världen som Gud använder på olika sätt och som ger mig inspiration och uppmuntran att arbeta vidare med Guds verk i Sverige. Jag ber att Gud ska välsigna det som har gjorts här i Silver Springs den senaste vecka och att han välsignar arbetet i Sverige också. Låt oss förlita oss på hans nåd och kraft för dagar som ligger framför oss.

Med vänlig hälsning,

Bobby Sjölander, missionsföreståndare

Foto: Lucas Cardino / AME (CC BY 4.0)