Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Dela

Julhälsning från missionsföreståndaren

Detta personliga brev till pastorerna i jultid, önskar missionsföreståndare Göran Hansen att även alla medlemmar får del av här på adventist.se.

Käre vän – ett litet personligt brev så här i juletider,

Det är grått, regnigt och blåsigt – inte ens i närheten av de snörika och soliga vyer vi hade för ett år sedan. Men när Gloria och jag lämnade det varma, och för det mesta soliga, land där vi hade en dryg timmes bilresa till tropiska stränder, och dessutom en liten pool i trädgården som vi kunde använda hela året om, kom vi överens om att väder inte är något vi skall låta påverka humöret – av den enkla anledningen att vi inte kan göra något åt det! Så nu försöker vi finna skönhet till och med i gråtoner – ja, i alla vackra vyer oavsett väder.

Under alla år utomlands behöll vi våra svenska jultraditioner, och Gloria lyckades fantastiskt med att förvandla äppeljuice till att både se ut som och till och med smaka som glögg, att baka lussekatter med smak av riktig saffran, att duka upp ett julbord som hade likheter med det vi ser i Astrid Lindgrens berättelser från sin barndom.

Nu är det jul igen – och för andra året i rad har vi inga barn hemma – något som trots de långa avstånden vi har till varandra inte har inträffat mer än nu sedan vi kom tillbaka till Sverige. Men vi har lärt oss att leva även med avstånd – och jovisst är det lättare nuförtiden med Skype och Viber som gör att vi kan sitta timmar och prata med varandra, och tillomed se varandra, utan att behöva betala en krona.

En lärdom är att avstånd inte nödvändigtvis måste räknas i kilometer utan i stället som ett mått på gemenskap. Ett bevis på det är att jag haft bättre kontakt med många här i Sverige när jag bott på andra sidan klotet än vad jag har när vi flyttat hit igen. Och låt oss ta det som en påminnelse och uppmaning om att hålla en regelbunden kontakt med släkt och vänner.

Att fira jul har varit omdebatterat bland adventister i många många år, och ingen som grävt lite i historien kan säga att ursprunget till att vi gör detta till en speciell tid just i december grundar sig på något i Bibeln. Nej, istället är det, som med så mycket annat, olika historiska faktorer som spelat in och format denna speciella tradition.

Jultomten, och allt man skapat omkring denna figur, är en av många förvrängningar av den sanna gudsbild vi finner i Bibeln. Kommersialismen kväver sakta budskapet om den Frälsare som kommit till jorden med ett speciellt budskap om frälsning.

Men låt oss titta på den positiva sidan! Detta är en tid då miljarder människor runtom i världen får höra om Jesus på ett eller annat sätt. Bara här i det nästintill avkristnade Sverige lär det varje advents- och juletid komma långt över en miljon människor till kyrkor och konsertsalar! Dessutom alla de som ser och lyssnar på gudstjänster och julkonserter i tv. Även om kanske inte alla sjunger med, eller tror på innehållet, så hör man om Hosianna Davids Son, Jesusbarnet i krubban, Vise män med gåvor, herdar på ängen, änglasång i himlen...

Och det är just detta som är så viktigt för oss kristna – att ta tillvara på de få tillfällen vi har att förmedla Guds kärleksbudskap till denna jord då människor lyssnar!

Fortsätt därför att sprida evangeliet – även i jultiden:

”Gud älskade ju människorna så mycket att han gav dem sin enda Son, för att de som tror på honom inte ska gå förlorade utan ha evigt liv.”

Med en önskan och bön om att du skall känna Guds närhet på ett speciellt sätt denna tid, och att du fortsätter att förmedla den glada nyheten om Guds speciella plan för mänskligheten.

 

Göran Hansen
Missionsföreståndare