Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Aktuellt

Film om sabbatens betydelse
Dela

Film om sabbatens betydelse

Flera adventistteologer engagerades när en bred dokumentär om sabbaten skulle spelas in.

Den prisbelönte filmaren och dokumentärskaparen Martin Doblmeier har skapat en två timmar lång dokumentär i två delar om sabbaten som heter Sabbath. Dokumentären framställs som en samling berättelser som utforskar historien bakom en av världens viktigaste andliga praktiker och dess tidlösa relevans för en stressad, modern värld.

"Från Bibelns berättelser om skapelsen, till de tio budorden, till puritanernas landstigning i den Nya världen, till dagens praxis med en 'tekniksabbat' - knyter Sabbath samman människans kollektiva historia, våra hälsovanor, vårt svar på Guds inbjudan och sökandet efter ett mer hållbart sätt att leva."

Filmen presenterar en bredd av uppfattningar och erfarenheter om sabbaten från olika perspektiv, judiska, traditionellt kristna och muslimska. Tittarna får en inblick i alltifrån judiska traditioner kring sabbaten till påståenden om hur sabbatsfirande övergick till söndagsfirande. Det är samtidigt intressant att fem av de teologer och experter som intervjuas är adventister. 

Svensk textning hittar du i inställningarna: välj först "Engelska (autogenererad)" därefter "Översätt automatiskt" och sedan "Svenska" (eller det språk du föredrar).

 

Den norska adventistteologen Sigve Tonstad, författare till boken The Lost Meaning of the Seventh Day, är en av de som medverkar i dokumentären. Han upplever att det finns ett ökande intresse för sabbaten: "Är sabbaten på väg tillbaka? Är den ett botemedel som är anpassat till människors behov?" Förutom Sigve medverkar även Randy Roberts, pastor i Loma Linda University Church, teologen Richard Rice som skrivit boken Suffering and the Search for Meaning, och pastorerna Michael Mickens och Ron Pickell med adventisternas perspektiv på sabbaten. Dokumentären i två delar har sänts på flera tv-kanaler i USA sedan den publicerades under våren 2023. Till filmen finns en del sidomaterial om sabbaten, bland annat studiehandledningar.

Martin Doblmeier grundade ett tv- och filmproduktionsbolag som fokuserar på religion, tro och andlighet. Han har tidigare producerat tre dokumentärer om adventisterna.

Rainer Refsbäck missionssekreterare