Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Dela

Fd pastor från Ukraina mördades i Sverige

I februari 2023 spreds den hemska nyheten bland ukrainska adventister i världen att en av deras tidigare pastorer mördats i Sverige. Fallet har nu avgjorts i tingsrätten och blev också ett avsnitt i Aftonbladets Krim-podd.

Ruslan Fazlieiev var under många år en uppskattad och mycket musikalisk adventistpastor i Ukraina och Ryssland. Hans bakgrund innehöll en stark omvändelse från ett liv i ateism och missbruk till dess att han mötte Bibelns Jesus, vilket blev en stark drivkraft i hans förkunnelse. År 2012 flyttade Ruslan till Sverige med sin familj. Familjen bodde under några år utanför Göteborg och Ruslan försökte vara aktiv i församlingen, främst bland de ryskspråkiga medlemmarna. Han predikade också några gånger i Göteborgs Adventkyrka och åkte även till Stockholm för att stötta den ryskspråkiga gruppen i Stockholms Adventkyrka.

Ruslan gjorde många inspelningar för Hope Channel i Ryssland och Ukraina.

AdventistPlay.se kan du lyssna till ett par predikningar som Ruslan hållit i Göteborgs Adventkyrka år 2014.

Livet på skuggsidan

Men livet i Sverige blev inte som Ruslan och familjen hade hoppats på. En av flera svårigheter som Ruslan upplevde var att hitta ett riktigt arbete. Familjen återvände så småningom till Ryssland och Ruslan och hans hustru gick till slut skilda vägar. I mars 2022 råkade Ruslan ut för en svår bilolycka som visserligen inte orsakade någon svår fysisk skada, men kom att påverka honom. Någonstans efter vägen tog skuggorna från det tidigare livet med missbruk över. Av och till vistades Ruslan i Sverige för att hitta arbete, vilket också var fallet precis innan krigsutbrottet i Ukraina. Här blev han därför kvar som flykting tills hans liv oväntat tog slut.

I början av februari 2023 hittades Ruslan mördad i Stockholms skärgård. Detta var en svår chock för familj och vänner. Ruslan hade då bara arbetat ett par veckor i en riktig anställning på en budfirma. Det visade sig snart att den misstänkte gärningsmannen var en av hans tidigare arbetsgivare i Stockholmsområdet, som drev sin däckverkstad svart. Ruslan hade sökt upp honom för att försöka få ut en lön som han ansåg att han hade rätt till. Bråk uppstod som slutade våldsamt och tragiskt. Ruslans tidigare arbetsgivare dömdes den 1 november för dråp och grovt gravfridsbrott till 9 års fängelse och utvisning utan möjlighet att återvända. Du kan höra mer om Ruslans tragiska slut i ett avsnitt av Aftonbladets Krim-podd: Mannen i mattan. I Aftonbladet berättar också Ruslans bror i en intervju om deras relation och här beskrivs domen.

Ruslan lämnade efter sig en minderårig dotter och en nyligen myndig son som bor med deras mamma i ett annat land i Europa. Familjen samlades på Silverdals griftegård en regnig dag i juli för att ta farväl av Ruslan. Trots den tragiska vändning som livet tog ville familj och vänner fokusera på det ljus och den glädje som Ruslan genom sin sång och förkunnelse förmedlade till så många människor. Bibelns löften som lästes i begravningsgudstjänsten påminde om att Guds barmhärtighet och godhet finns där just därför att vi är svaga och bräckliga som människor. Om inte ens ondskans alla andekrafter varken i himlen eller på jorden kan skilja oss från Guds kärlek genom Jesus Kristus, så kan vi inte göra så mycket annat än att hålla fast vid detta hopp när livet får ett så ovisst och mörkt slut som Ruslans.

Rainer Refsbäck