Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Nyheter

Dela

En reslig fura har fallit

PAUL SUNDQUIST 1917-2013

” ’De hugger i storskogen, och jag hör hur furorna faller’, sa en Herrens tjänare när han såg sina ämbetsbröder gå till vila, en efter en.” Så inledde Paul Sundquist sina minnesord över sin kollega Sven Karlsson för åtta år sedan.
Den här gången är det Paul själv. ”En reslig fura. Med djupt gående rötter, väl förankrade i det praktiska livets verklighet och i Ordet som var så dyrt för honom.”
Paul Sundquist var den äldste i predikantkåren när han i fredags kväll somnade in i kretsen av sina närmaste. Han blev 95 år. På måndagsmorgonen på väg till affären hade han halkat omkull i närheten av hemmet i Sollentuna och slagit sig illa i huvudet.

Paul fick leva ett rikt liv i Herrens tjänst med många och varierande arbetsuppgifter i stora delar av världen. Född i Kyrktjärn, Bjurholm, utanför Umeå, av föräldrar som blev adventister, kom han efter ett års gymnasiestudier i Umeå till Ekebyholmsskolan. Där blev han själv omvänd och lät döpa sig 1935 i Synningen. Han studerade sedan vid Newbold College åren innan Andra världskriget där han också mötte sin blivande hustru Eunice. Men i väntan på varandra under kriget arbetade de båda på varsitt håll i församlingsverksamhet. För Pauls del blev det i Uppsala, Ådalen, Dalarna och i Stockholm. Under 1945 blev han ungdomsledare i Östnordiska unionen (Finland och Sverige).
När kriget var slut gifte sig Paul och Eunice och åkte dagen efter till Collonges i Frankrike för språkstudier innan det bar ut på missionsfälten i Belgiska Kongo. Där blev han ungdomsledare och ledare för församlingsmissionen i Rwanda och Burundi och ytterligare elva länder i den Transafrikanska divisionen fram till 1954.
Hans huvudsakliga ansvar var att se till att samfundets 900 byskolor utvecklades – bl.a. genom ett inhopp som rektor vid Gitwe Training School – och att de 32 000 elever fick den andliga omsorg och utmaning som de behövde. Mycket gott arbete utfördes för att förbereda ungdomar att ta emot Jesus och Paul såg som sin uppgift att ge dem en sista knuff att fatta det avgörande beslutet att följa Herren i stora ungdomsmöten. Paul var verkligen en evangelist, en medarbetare i den stora skörden.
Efter ett kortare studieuppehåll vid Emanuel Missionary College i USA fortsatte han sitt uppdrag med bas i Sydafrika.

1960 tackade han motvilligt ja till att bli missionsföreståndare i den svenska unionen, en uppgift han tog sig an fram till 1965. Han upplevde det som en jobbig tid med mycket administration och sammanträden. Han blev då åter kallad till det arbete han brann för som ungdomsledare för den Nordeuropeiska-Västafrikanska divisionen och flyttade till England som blev familjens hem under 15 år. Han blev också ansvarig för divisionens kommunikation. Det är under denna tid som Paul revolutionerar fotojournalistiken inom samfundet och med sina bilder från främst Afrika ger insamlingsarbetet i Hjälpaktion ny inspiration.
– Vi som arbetar på Transeuropeiska divisionen minns Paul både personligen och som en oerhört värdefull del av divisionens personal, säger Bertil Wiklander, ledare för divisionen. Än idag är det många i olika länder som minns honom och frågar efter honom. Många säger att han var vår mest begåvade evangelist i alla tider.
– Personligen minns jag Paul som en oerhört begåvad, ungdomlig inspiratör och förkunnare av evangelium, fortsätter Bertil Wiklander. Jag följde hans uppmaning och ställde mig upp under ett av hans möten för att öppet visa att jag ville arbeta för Gud. Paul hade en humor och en lekfullhet som gjorde honom perfekt för oss unga.
– Jag minns honom med stor värme och känner en obeskrivlig saknad över att han nu har gått till vila. Men vi är många som tackar Gud för honom.

Tillbaka i Sverige 1980 tog han så för första gången uppgiften som församlingspastor i Helsingborgs Adventkyrka fram till pensioneringen 1982, då Eunice och Paul flyttade till Sollentuna. Pauls liv som pensionär blev synnerligen aktivt, in i det sista.
Under ett intervjutillfälle i maj 2012 berättade Paul för mig om en av hans största och mest stressiga arbetsinsatser, och kanske en av de mest minnesvärda. Inför Generalkonferensens generalförsamling 1985 i New Orleans, Louisiana, fick Paul ett telefonsamtal från divisionskontoret en februarinatt. Den person som sedan ett år tillbaka hade ansvar för Generalkonferensens missionsrapport för de senaste fem åren hade missförstått sitt uppdrag. Deadline hade passerats. Det fanns inget tema. Inga kontakter hade tagits. Nu vände man sig till Paul som hade ett stort kontaktnät, bildmaterial och en erkänd förmåga att organisera.
Utifrån en bild han tagit på enorma fiskenät i Afrika bestämde Paul att temat skulle vara ”I will make you fishers of men”. Under någon månads tid reste Paul runt för att intervjua och ta bilder inför ”nationernas parad” som avslutar generalförsamlingsveckan. I ett hundrasidigt manus hade han planerat hela programmet i minsta detalj, sekund för sekund och ord för ord. Avslutningsögonblicket skulle bli storslaget då de tusentals strålkastarna i arenan skulle tändas till Hallelujakören i Händels ”Messias”.
Det glittrade i ögonen när Paul berättade om ögonblicket som skulle föreställa Jesus återkomst.

Förutom de offentliga och synliga uppdragen, så var Paul en djupt och varmt engagerad själasörjare. Han brann för ungdomar som kämpade en andlig kamp. I Stockholms församling engagerade han sig in i det sista i både predikstolen, sabbatsskolan och diakonin. Men han kände sig mest hemma ute i bostadsområdena med Hjälpaktionsbroschyren i högsta hugg. Paul brann för missionen som han ägnat en så stor del av sitt liv. Hans senaste insamlingsresultat från hösten 2012 låg i nivå med de senaste årens resultat kring 55 000 kronor.
– Paul har varit en förebild för många av oss som idag är pastorer, säger Bobby Sjölander, missionsföreståndare. Han hade alltid positiva och konstruktiva synpunkter som format oss i vårt arbete. Han är redan saknad.

Paul sörjs närmast av hustrun Eunice och döttrarna Vivianne Pihl och Ingrid Gustavsson med familj.

 

Begravningsgudstjänst kommer att hållas tisdagen den 26 mars, kl. 14.00, i Stockholms Adventkyrka.

Rainer Refsbäck

En intervju med Paul kan läsas i Missionärens sommarnummer 2012.