Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Utrikes

Dela

En fantastisk sabbat

Göran Hansen berättar om en fantastisk sabbat vid Generalkonferensstyrelsens höstmöte.

2013-10-13 04:02

Det är grått, regnigt och kyligt här på USA:s östkust, men kontrasten är slående inifrån samfundets huvudkontors samlingssal där Gloria och jag idag har varit med på sabbatsgudstjänst tillsammans med 400 "syskon" från över 200 länder. Taket lyftes nästan när vi sjöng härliga och trosvissa sånger till ackompanjemanget av både piano och orgelbrus. Måste erkänna att jag fick både gåshud och en klump i halsen, ja till o med en tår i ögonvrån, när mäktig musik och ett underbart budskap blandas i en härlig lovsång till vår Gud och Far!

Vår "egen" Bertil Wiklander bad en underbar bön till inledning som satte sin prägel på hela gudstjänsten - att innerligt söka Gud och överlåta oss till honom som har oss i sin hand.

Ted Wilsons predikan, med utgångspunkt i Uppenbarelsebokens 18e kapitel, var innerlig och kraftfull. Den "fjärde ängelns" budskap uppmanar oss att avlägsna oss från vad denna värld står för.

Vi uppmanas att hänge oss åt en ren, sann och positiv kommunikation av Guds nåd och kärlek till alla i vår församlingsgemenskap - också till dem som av en eller annan anledning inte är med oss längre och alldeles speciellt till alla människor vi ännu inte har nått ut till.

Alla aktiviteter vi engagerar oss i, evangelisation, barnverksamhet, scouting, ungdomsaktiviteter, för att nämna några, måste ha samma grundläggande mål - att kommunicera Guds kärlek!

Jag hann inte skriva något igår, men jag vill i alla fall ge ett par kommentarer om fortsättningen på den ledarutbildning samfundsledningen lanserat för något år sedan. Det har nämligen visat sig att många som väljs till ledande uppgifter inom vårt samfund runtom i världen har liten, om än någon, varken utbildning eller erfarenhet av administrativt ledarskap - hur man läser en balansräkning.. vad lagstiftningen säger om de anställdas rättigheter.. hur man leder en styrelse på ett effektivt sätt.. osv osv.

I går (fredag) tog man fram tre-fyra verkliga exempel på problematiska situationer och deltagarna inbjöds att kommentera och föreslå praktiska lösningar. En mycket lärorik övning för många!

Vi blev alla överväldigade och omtumlade av vad den berömde Gary Hamel, klassad som världens ledande utvecklare av företags- och ledarskapsstrategi, framförde i sin timslånga föreläsning. Att Hamel dessutom är en mycket aktiv och hängiven adventist fick oss alla att lyssna än mer aktivt.

Att ens sammanfatta hans grundtema skulle kräva en separat blog, så till dig som är intresserad uppmanar jag istället att googla hans namn, men kan säga helt kort att vi alla fick en riktig tankeställare om hur vår organisation är uppbyggd och hur vi hanterar våra aktiviteter. Vi lever idag i en värld som totalt ändrat på hur vi kommunicerar, och vi som ett samfund måste ta en grundläggande diskussion om hur vi bäst kan nå ut till människor i dagens samhälle.

Dags att sova om en stund - i morgon söndag har vi en full dag av möten då vi börjar tugga av agendan med 116(!) ärenden. Visserligen har vi tre och en halv dag på oss men det ser ändå svettigt ut...

Vill att du, tillsammans med mig, ber för våra möten - att Guds Ande får leda varje diskussion och varje beslut!

Göran