Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Aktuellt

”Det var inte en slump…”
Dela

”Det var inte en slump…”

Pastor emeritus Nils-Erik Lundberg reflekterar kring att julevangeliet inte är en slump, utan Guds noggrant uträknade plan. Hur ställer du dig till den? Var står du i den?

Det var inte en slump ATT Jesus föddes till vår jord. Han förklarade själv varför och vi kan nog alla dela hans eget svar: ”Ty så älskade Gud världen att han sände sin enfödde Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv” (Joh. 3:16).

Det var inte heller någon slump NÄR Jesus föddes. Många föräldrar planerar sitt barnafödande, men Gud gjorde det tusentals år i förväg – och han satte in sin födelseannons 500 år i förväg, som du kan läsa i tidsprofetian i Dan. 9:26, 27. Därför kunde bland andra Paulus efteråt se tillbaka och bekräfta i Gal. 4:4, 5: ”Men när tiden var inne sände Gud sin Son, född av kvinna och ställd under lagen, för att friköpa dem som stod under lagen.”

Det var inte heller någon slump VAR Jesus föddes. Även Herodes rådgivare kunde nästan mekaniskt svara att Messias skulle födas i Bethlehem, för det var ju förutsagt av profeten Mika 5:2 700 år i förväg.

Det var inte heller någon slump HUR Jesus föddes. Jesaja 7:14 förutsade också 700 år i förväg om jungfrun som skulle föda och så skedde också. Helig Ande kom över jungfrun Maria och så föddes Jesus, gudasonen, människosonen, länken mellan himmel och jord.

Det var än mindre en slump VARFÖR Jesus föddes. Samme Jesaja hade förutsagt att han skulle bära våra missgärningar[1] och Daniel förutsäger även när han skulle dö.[2] Jesus själv bekräftade detta flera gånger att han visste allt detta om både varför och när han skulle dö.

Så det var ännu mindre en slump ATT han skulle dö. Både ATT och VARFÖR var förutsagda många gånger långt innan. Jesus försoningsdöd är huvudtemat i hela Bibeln och den var helt FRIVILLIG! När Pontius Pilatus försökte skrämma sin ”fånge”, svarar Jesus: ”Du skulle inte alls ha någon makt över mig om du inte fått det från ovan” (Joh. 19:11).

Det säregna är att Pilatus backar inför denna utmaning från sin ”fånge” och vill släppa honom fri! Han förstår att Jesus är oskyldig! Men när judarna hotar att klaga till kejsaren ger han efter och befaller att den ende oskyldige ska korsfästas.

Det var inte heller någon slump NÄR Jesus dog. Gång på gång säger han att stunden ännu inte var inne och liksom drar sig undan. Men när han firar påskalammsmåltiden med sina lärjungar skriver hans lärjunge Johannes i Joh. 13:1: ”Det var strax före påskhögtiden. Jesus visste att hans stund hade kommit, att han skulle lämna denna värld och gå till Fadern.”

Gemenskapen kring påskmåltiden kanske känns trevlig, men Jesus visste att hans lidande på korset skulle bli fruktansvärt. I Getsemane ber han med blodstårar: ”Min Far! Om det är möjligt, så låt den här bägaren gå förbi mig. Men inte som jag vill, utan som du vill” (Matt. 26:39).

Bortåt 300 så kallade Messiasprofetior i Gamla testamentet får i Jesus sin närmast otroliga uppfyllelse i hans födelse, liv, död och uppståndelse. I honom uppfylldes också vad det uråldriga offersystemet pekat fram mot. Matteus skriver att när Jesus ”gav upp andan”, vad hände? ”Då brast förhänget i templet i två delar, uppifrån och ända ned, jorden skakade och klippor rämnade” (Matt. 27: 51, 52).

Jesus födelse i nutid (AI-genererad bild)

 

Vad innebär det här för oss?

Det innebär bland annat att Jesus inte är en i raden av visa män, stora lärare eller filosofer, som människor kan studera för att samla på sig visdom. Nej, han är Guds son, Gud som stiger ned på jorden för att utföra en unik uppgift som ingen annan kunnat klara av.

Det innebär också att kristendom inte bara är ett fint etiskt system, eller några sköna sinnesstämningar, eller någon slags trygghetsstöd för ängsliga människor. Kristendom är berättelsen om Jesus Kristus, som är världens enda Frälsare för dem som tar emot honom. Kristendomen är en historisk verklighet, då och nu.

Under advent påminns vi om att Jesus kom till vår jord och att han ska komma igen. Sakarja 9:9 förutsade en händelse under hans jordeliv, som på sätt och vis kombinerar dessa två. Matt. 21:1–9 återberättar uppfyllelsen av hans intåg i Jerusalem strax innan han blir korsfäst och utför sitt stora försoningsverk. Det blev ett svagt återsken i förväg av hur han skall komma tillbaka som den store segraren. Det tvingade människor att ta ställning till honom.

En del var emot honom och planerade hans undergång. Andra var hans verkliga lärjungar och skulle hålla fast vid honom hur än det blåste. Men de flesta var ytliga och fångades bara tillfälligt av stämningen och ropade sitt ”Hosianna!” utan djupare grund. Några dagar senare skulle de vara lika beredda att ropa ”Korsfäst! Korsfäst!” om samme man.

Vilken grupp tillhör du idag?

Det är ditt livs viktigaste fråga, för din eviga framtid hänger på den. Är du hans sanna lärjunge, som idag med viljestark beslutsamhet prioriterar att ta emot honom i ditt hjärta, i ditt liv? Har du ännu förstått att livets verkliga mening är att umgås med honom här och nu, att växa samman med honom så att ingenting kan skilja er åt?

Att leva som kristen innebär att ständigt ta emot Jesus Kristus, att ständigt hylla honom som den som har segrat och ska segra.

Det var ingen slump att Jesus föddes. Det var Guds plan för att rädda dig och mig. Det är heller ingen slump att du läser det här idag. Det är en del av Guds plan för att rädda dig. Ta emot den räddningen, tag emot Jesus Kristus.

Nils-Erik Lundberg är pastor emeritus bosatt i Vaggeryd.