Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Utrikes

Dela

Årets framstående adventistkvinna

Pastor Audrey Andersson, numera divisionssekreterare för Transeuropeiska divisionen fick den 11 oktober motta ”Women of Excellence Award 2016” i en mottagning med Women’s Ministries under Generalkonferensens årsmöte.

”Audrey är en utomordentlig adventistkvinna i samfundsledarskap”, sa Heather-Dawn Small, som är ledare för Women’s Ministries vid Generalkonferensen. När hon presenterade utnämningen påpekade hon att Audrey är den enda kvinnan som någonsin haft rollen som divisionssekreterare någonstans i världen. ”Det är en anmärkningsvärd prestation”, sa Small. ”Vi behöver fler kvinnor i ledarskapsroller så att våra unga kvinnor kan inspireras.”

Att hon är divisionssekreterare vid Transeuropeiska divisionen var lika mycket en överraskning för Audrey som utmärkelsen själv. Trots att hon tog en teologisk examen vid Newbold College så ledde yrkeslivet in i förlagsvärlden istället för samfundet.

”Jag arbetade som juridikredaktör för en tidskrift under många år. Jag producerade dagligen nyheter från Högsta domstolen i London och ledde ett team av tjugo jurister med en mångmiljonbudget”, berättar Audrey.

Detta förändrades när hon mötte svensken Lars. De gifte sig och hon flyttade till Sverige, pendlade till London under fem år till dess hon startade sitt eget kommunikationsföretag i Sverige. Så en dag, som en blixt från klar himmel, ringde den svenska missionsföreståndaren och frågade om hon var villig att arbeta som missionssekreterare för Adventistsamfundet i Sverige.

Audrey hade bett och sökt efter möjligheter att tjänar Gud på deltid. Eftersom detta var en tjänst på 50 procent såg hon det som Guds ledning. Så hon antog utmaningen. Rollen växte senare till 100 procent och fem år senare blev hon kallad att flytta från den svenska unionen till rollen som hon nu har vid divisionen.

Varför man utsåg Audrey för utmärkelsen förklarar Small med att: ”Audrey är en ödmjuk och förträfflig Gudskvinna på både insidan och utsidan. Jag gjorde mitt val när jag läste hennes berättelse om hur Gud har lett i hennes liv och satte henne i en så inflytelserik position som inte bara handlar om att tjäna samfundet utan också vara en förebild för kvinnor i hela världen.”

Under tidigare år har utmärkelsen gets till Nancy Wilson, Carolyn Kujawa, Jamie Treftz och Kari Paulsen. För Lisa Beardsley-Hardy, Generalkonferensens utbildningsledare, är det ingen överraskning att Audrey läggs till denna lista.

”Audreys expertis i ledarskap, förlagsverksamhet och arbete inom juridikområdet tillsammans med hennes behagliga, klarsynta sätt gör att hon effektivt bär de ansvar som hon har som divisionssekreterare och bidrar till samfundets övergripande arbete. Hennes uppträdande och ord genomsyras av hennes tro på Kristus.

Hon tänker på den svindlande tid som de båda var studenter vid Newbold College: ”Jag har känt Audrey sedan vår studenttid och jag är glad att se Audreys stora och outtröttliga engagemang uppmärksammas med Generalkonferensens utmärkelse som framstående kvinna år 2016.

Utbildningsledare Daniel Duda, kollega sedan lång tid och vän, sa listigt: ”Generalkonferensen har upptäckt de vi vetat hela tiden!”

”Jag ser tillbaka på mitt liv hur Gud har kallat mig, så finns inga tvivel”, reflekterar Audrey. ”Han har lett och gett mig erfarenheter som utrustat mig för det arbete jag har idag. Jag blev överraskad och förvånad över att få denna utmärkelse. Det var fullkomligt oväntat. Men jag är mycket tacksam för möjligheten att få tjäna Herren och samfundet.”

tedNEWS/Rainer Refsbäck