Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Aktuellt

Digitalt eller fysiskt?
Dela

Digitalt eller fysiskt?

Nu så här när val av delegater börjar gå mot sitt slut får samfundets kansli många frågor om hur unionsmötet kommer att gå till. Vågar man ställa upp som delegat? Tänk om man inte kan åka och delta på Ekebyholm? Om det blir digitalt, kommer alla att klara av det?

Covid-19-pandemin har gjort framtiden oförutsägbar och oviss på många sätt. Därför kan vi inte säga med visshet hur läget kommer att se ut i juni 2021 när unionsmötet är tänkt att genomföras. I september när samfundsstyrelsen senast var samlad och skulle trycka på startknappen för unionsmötesförberedelserna, var läget ännu helt oförutsägbart. Vartefter hösten har löpt på med ökad smittspridning och besked om vacciner har blivit tydligare, så lutar det alltmer åt att ett fysiskt unionsmöte på Ekebyholm i juni är orealistiskt. Men samfundsstyrelsen har meddelat att definitivt beslut fattas först i mars 2021. Men det beslutet ska inte inge någon oro för att skapa en situation där man som delegat känner sig osäker på om man ska kunna delta. Styrelsen kommer att sätta hälsa och säkerhet högst. Råder minsta tvivel på att ett fysiskt möte ska kunna genomföras säkert och tryggt ur hälsosynpunkt, så kommer ett digitalt möte att genomföras. Vi vill att alla delegater ska känna sig trygga att delta och säga sin mening.

Samfundsledningens uppmaning till alla församlingar och potentiella eller otänkbara delegater - var inte oroliga! Satsa på att ställa upp som ordinarie delegat om du får frågan! Skulle det visa sig att du till slut inte kan ställa upp, att du får förhinder eller inte tror att du kan delta på grund av vilken typ av möte det blir, så går det att hoppa av. Förhoppningsvis har församlingen också utsett ersättare som kan hoppa in istället.

Utan att här avgöra hur mötet ska gå till, vill vi ändå förklara det "okända" så att det inte behöver kännas lika skrämmande när väl ett beslut fattas i mars.

Hur går det digitala mötet till?

Det finns två typer av digitala möten som kan tänkas användas:

  1. Videokonferensmöte som sker direkt och pågår ungefär på samma sätt som det fysiska unionsmötet brukar genomföras. Enda skillnaden är att du sitter hemma eller i kyrkan och deltar framför en kamera och mikrofon i din mobil eller på en dator. Mötet pågår då de dagar som är planerade och pålysta i kallelsen (förhandlingar 13-16 juni 2021) med videokonferensmöte från morgon till sen eftermiddag. Detbatten sker då via videokonferensappen (exempelvis Zoom eller Teams) och yrkanden och omröstningar sker via VoteIT.
    Fördelarna med ett videokonferensmöte är att man ser och hör varandra och kan yttra sig spontant och muntligt. Nackdelarna är att 1) man kan bli väldigt trött att delta i mötet under så många timmar framför en skärm i flera dagar; 2) får man problem med tekniken eller uppkopplingen så orsakar det mycket stress och man kan missa delar av mötet; 3) är man ovan vid tekniken skapar det också stress och otrygghet och kanske en ovilja att fortsätta delta; 4) debattinläggen måste hållas korta för att mötet ska komma vidare; 5) kan bli komplicerat att hålla reda på både konferensappen och röstningsappen i samma telefon eller dator.
  2. Digitalt textbaserat möte som man följer dagligen, men bara genom att logga in en eller ett par gånger om dagen för att läsa och skriva debattinlägg och rösta i ärenden. Varje dag behandlas en handfull ärenden som under ett dygn är schemalagt för debatt och yrkanden och nästa dygn är uppe för omröstning (samtidigt som nya ärenden är uppe för debatt). Allt är planerat i förväg i ett tydligt schema, så att man vet vilka ärenden som är aktuella att diskutera och vilka som är öppna för omröstning. På det sättet behöver man inte sitta och bevaka mötet i flera timmar om dagen, utan man loggar in när det passar och deltar med inlägg och i omröstning. Eftersom alla ärenden tar längre tid att behandla för att ingen ska missa något, så tar mötet lite längre tid, kanske dubbelt så många dagar.
    Nackdelarna är att man inte ser eller hör varandra, den som tycker att det är svårt att kommunicera i skrift kan känna sig osäker, det går inte att föra en "live" dialog och kan kännas lite opersonligt. Fördelarna är 1) att den demokratiska processen blir mer lika för alla, oavsett om man tycker om att stå inför massa människor eller inte; 2) man har god tid på sig att sätta sig in i frågorna, läsa andras synpunkter, göra egna inlägg; 3) strular tekniken eller har man svårt att förstå hur något fungerar så är det inte någon brådska man hinner få hjälp innan det är för sent (som man inte är ute i sista minuten); 4) har man svårt med språket eller att skriva så har man god tid på sig att få till det med översättningsappar eller be om hjälp; 5) ingen begränsad talartid, man väljer hur långa eller korta inlägg man vill göra (korta inlägg blir lättare lästa, långa inlägg kanske andra hoppar över att läsa); 6) man måste inte ta ledigt från arbetet eller andra aktiviteter, eftersom man har ett helt dygn på sig att delta behandlingen av en handfull ärenden och omröstningar åt gången.

Det digitala textbaserade mötet kan kombineras med "livemöten" på Zoom eller Teams, exempelvis för att kunna ställa frågor till ekonomichef eller revisorerna. Dessa livemöten är i såfall schmalagda i planeringen och sparas och görs sedan tillgängliga för alla som inte valde att vara med som underlag i ärendet. Det kan också kombinras med schemalagda "samtalstorg" på Zoom eller Teams där delegater kan kliva in och möta andra delegater och kanske diskutera ärenden med varandra.

Systemet för det digitala textbaserade mötet heter VoteIT och är framtaget och utvecklat i samarbetet med ett antal folkrörelser, partier och föreningar sedan 2009 och används antingen som ett beslutsstöd i fysiska möten eller som mötesplattform på distans. Föreningen som driver projektet arbetar med att stärka demokrati genom digitala lösningar och verktyg som skapar trygga demokratiska samtal/möten. Systemet har under senaste året också använts av flera kyrkosamfund som har haft god erfarenhet av att använda det. 

Om samfundsstyrelsen i mars bestämmer att unionsmötet kommer att genomföras digitalt och textbaserat, så kommer det att bli några dagar längre. Som det är nu är unionsmötets förhandlingsdagar planerade till 13-16 juni, vilket det blir om mötet sker på plats på Ekebyholm eller som ett videokonferensmöte. Räkna med att ett digitalt textbaserat möte istället kommer att sluta kanske på söndagen den 20 juni eller senast tisdagen den 22 juni. Det beror helt på hur många ärenden som kommittéerna lägger upp på dagordningen. Definivt besked om slutdatum för ett eventuellt digitalt textbaserat möte kommer att ges senast i början av maj då vi vet hur många ärenden som ska behandlas.

Kan vem som helst vara med?

Det kan kanske skrämma någon att delta som delegat i ett digitalt möte (video eller text). Man kanske känner sig osäker på tekniken. Eller känner sig för "gammal" för att kunna hantera digitala grejer.

Enligt både VoteIT och de organisationer som vi haft kontakt med och som genomfört digitala textbaserade möten så har man till en början tänkt att just äldre eller datorovana personer skulle ha svårare att delta. Men det är nästan uteslutande så att äldre personer klarar detta bättre än de själva eller andra kanske trott. De som får problem är inte de som är ovana digitala användare, utan de som inte är vana att delta i demokratiska möten, som inte förstår hur möten som unionsmötet går till.

Inför unionsmötet kommer det därför att finnas både ett "övningsmöte" att gå in och titta på och leka runt i utan att vara orolig för att förstöra eller sabotera något. Det kommer att skapas instruktionsvideofilmer. Och redan nu kan vem som helst börja läsa på hur ett unionsmöte går till (visserligen live, men en god träning eftersom det digitala mötet har samma typ av ordning eller tänk) i häftet "Handbok för unionsmötet" (se nedan).

I det digitala mötet är även åskådare eller besökare välkomna att delta. Då kan man läsa och följa alla debatter och se hur omröstningarna går till, läsa underlag och se allt videomaterial som görs tillgängligt. Det man som besökare inte kan göra är att skriva egna debattinlägg eller rösta.

Hur blir det med den andliga inramningen?

Om samfundsstyrelsen beslutar att unionsmötet ska ske digitalt i Zoom/Teams eller textbaserat så kommer vi fortfarande att ge unionsmötet en andlig inramning. Med antingen livesända eller förinspelade andakter på morgonen och kvällsmöten på kvällarna (åtminstone den 11-16 juni som planerat). Dessa kan vem som helst se när man önskar.

Vi hoppas att unionsmötet ska bli en andlig fest! Även om den kanske måste ske på avstånd.

Rainer Refsbäck missionssekreterare