Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Aktuellt

}
Unionsmötet närmar sig!
Dela

Unionsmötet närmar sig!

Nu är snart allt på plats för att förbereda sig för unionsmötet på riktigt! Beslutshandlingarna finns nu på plats (se menyn "Handlingar"). Snart öppnar mötesskolan i VoteIT, så att du kan börja träna på att delta i unionsmötet, testa de olika funktionerna och känna dig redo att ta i de riktiga frågorna.

Det finns några saker som behöver understrykas och pekas ut, så att du inte missar något som är viktgit för dig!

Inom någon vecka kommer du som är delegat att få en inbjudan att registrera dig i den digitala mötesplattformen VoteIT. Då kan du börja gå i mötesskolan och även läsa dagordningspunkterna i det digitala unionsmötet. Du som inte är delegat men vill följa unionsmötet, måste anmäla ditt intresse genom att skriva till unionsmotet@adventist.se.

  • Redan den 4 juni kommer alla unionsmötets dagordningspunkter att öppnas för diskussion i VoteIT.
  • Unionsmötet öppnar dock officiellt den 11 juni kl 12.00 (med en livesändning från unionsmötesstudion). Då kan du också börja lägga förslag i alla dagordningspunkter.
  • Unionsmötets första helg (fredag och söndag) kommer att se lite annorlunda ut än resten av veckan och du behöver logga in fler gånger under dagen. Det beror på att vi måste vi hinna med alla "formalia" och tre stadgeändringsförslag innan övriga dagordningspunkter börjar betas av dag för dag fram till fredagen den 18 juni. Vi vill därför särskilt uppmärksamma dig på att det är lite snabbare puckar under helgen än under vardagarna. Under vardagarna har du garanterat minst 23 timmar på dig att hinna debattera, lägga förslag och rösta i alla dagordningspunkter för dagen. Men allt finns schemalagt i dagsschemat (se preliminärt dagsschema nedan).
  • Vi behöver också uppmärksamma dig på att eventuella yrkande om återremiss på valberedningens förslag behöver hanteras lite annorlunda än under ett vanligt unionsmöte. Det beror på att det digitala mötet kräver lite längre tid för att hantera dagordningspunkterna. Därför ska eventuella yrkanden på återremiss på valberedningens förslag göras redan under veckan innan unionsmötet officiellt öppnar (från 4 juni), dock senast vid förslagsstoppet kl 21.00 den 11 juni. Eventuella återremisser kommer sedan att tas upp i unionsmötets första omröstning söndag förmiddag, kl 08.00-12.00. På så sätt hinner valberedningen behandla de yrkanden som får stöd av minst 10 % av registrerade delegater innan deras huvudförslag tas upp till behandling enligt tidsschemat.
  • Vi kommer att stänga av diskussioner, förslag och omröstningar under sabbatstimmarna (från kl 21.00 på fredag till 24.00 på lördag). Det går dock fortfarande att läsa vad som skett och kommer att ske i unionsmötet.
  • Vi har också avsatt söndagen den 20 juni för den händelse det fortfarande finns delomröstningar i några dagordningspunkter. Unionsmötet tar officiellt slut kl 13.00 söndagen den 20 juni med en livesändning från unionsmötesstudion.
  • För dig som behöver unionsmötet översatt till ett annat språk är det enklare än någonsin! För att följa det textbaserade unionsmötet i VoteIT använder du översättningsfunktionen som exempelvis finns i webbläsaren Chrome. Högerklicka bara på sidan du vill ha översatt och välj språk i menyn. Dock behöver du göra dina diskussionsinlägg på svenska.

Andlig höjdpunkt!

Givetvis är även detta unionsmöte en andlig högtid och inte bara förhandlingar! Pastor Mervi Kalmus från Estland kommer att vara vår gästtalare under första halvan av unionsmötesveckan. Eftersom hon sedan tidigare, innan pandemin, hade planerat att delta under ett normalt unionsmöte hade hon hunnit boka upp sig på andra åtaganden mot slutet av vår digitala unionsmötesvecka. Då kommer vi istället att gästas av pastor Claes Lundström, som nu ledare i Adventistsamfundets östnorska distrikt. Det blir både morgonandakter och kvällsmöten med dessa inspirerande predikanter.

Lördagskvällarna kommer också att fyllas av gala och konsert. Mer om detta kommer du att se i program som kommer att finnas tillgängligt närmare unionsmötet.

Rainer Refsbäck missionssekreterare