Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Nyheter

}
Dela

Vegetariskt minskar risk för cancer

Tjocktarmscancer tillsammans med ändtarmscancer är den fjärde vanligaste cancerformen i Sverige. Drygt 6000 personer drabbas varje år. Nu har resultaten av en studie på sjundedagsadventisters kostvanor nått Sverige och som visar att vegetarisk kost väsentligt minskar risken för tarmcancer.

Det är svt.se som rapporterar om studien på adventister som visar att lakto-ovovegetarianer har "22 procent lägre risk att drabbas av tarmcancer och veganer minskade risken med 16 procent." Men vegetarianer som någon gång i veckan också äter fisk, alltså pescovegetarianer, nästan halverar risken för tarmcancer. De har nämligen 43 procent lägre risk.

– Jag är inte överraskad av dessa resultat. Rött kött har en koppling till cancer och speciellt till tjocktarmscancer. Det som är intressant att se är att pescovegetarianerna nästan halverar risken, säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet till svt.se.

I Adventist Reviews artikel om dessa nya forskningsrön påpekar dock forskarna att man inte ska dra för stora växlar på fiskintaget. De menar att det finns andra kostfaktorer bland pescovegetarianerna som måste studeras närmare för att fastställa den markanta skillnaden.

– Huvudbudskapet är att undvika allt kött eftersom huvudresultatet är att alla vegetarianer som grupp klarar sig bättre än icke-vegetarianer, säger Gary Fraser, en av rapportens författare, verksam vid Loma Linda universitet, Kalifornien. Så från just denna rapport kan vi egentligen bara säga att vi minskar risken för tarmcancer om vi byter ut köttet mot grönsaker, nötter, baljväxter och frukt.

I Reviews artikel framkommer också att det är den sammantagna gruppen vegetarianer (alla som avstår från kött i dieten, alltså lakto-ovovegetarianer, veganer och pescovegetarianer tillsammans) som löper 22 procent mindre risk att utveckla tarmcancer. Lacto-ovovegetarianer löper 18 procent mindre risk.

Det ska också påpekas att den grupp köttätande adventister som ingår i den aktuella studien, och som vegetarianerna jämfördes med, äter betydligt mindre kött än den genomsnittlige amerikanen. Den genomsnittlige amerikanen äter 124 kg kött per år, att jämföra med svenskens genomsnitt på 80 kg/år.

– En kost som domineras av vegetabilier har i allmänhet lägre energitäthet och motverkar därmed på lång sikt övervikt och fetma. En sådan kost förebygger därför många olika sjukdomar, till exempel diabetes, som i sin tur kan öka risken för flera cancersjukdomar, säger Elisabet Wirfält professor i nutritionsepidemiologi vid Lunds Universitet till svt.se.

Rapporten om tarmcancer och diet är en del i en pågående forskning vid Loma Linda universitet som kallas "Adventist Health Studies". Studien inleddes 1958 och är en av världens längsta pågående studier om hälsa och ett långt liv.

Rainer Refsbäck

Läs mer om rapporten här: Journal of the American Medical Association Internal Medicine.

Och här: Adventist Review.