Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Dela

Vad händer nu med Nyhyttan?

Den 30 april sattes behandlingshemmet Nya Nyhyttan i konkurs av ägaren IOGT-NTO i Karlstad och Örebro, efter en del turbulens. Nu har hotellägaren Per Hellsten, med rötter i bygden, köpt behandlingshemmet med byggnader och allt. Hoppet har väckts om att kunna starta en ny verksamhet som bär samma vision som fanns då Adventistsamfundet under 100 år ägde och drev verksamhet på Nyhyttan 1898-1997.

Per Hellsten skriver i ett pressmeddelande: "Jag har ett gammalt förflutet i Järnboås och min släkt flyttade från Bergslagen till Stockholm redan i mitten av 1800-talet. Köpet av Nyhyttan gick snabbt och jag gick helt på min känsla för jag tror på bygdens möjlighet. Det finns ett framtidshopp i denna by och många unga har flyttat hem. Vi måste ge dem verktygen."

Fakta om Nyhyttan norr om Nora:

Adventistsamfundet köpte bergslagsgården Nyhyttan 1898 för att där driva en missionsskola. Sommaren 1905 tog lärare och elever emot betalande gäster som sökte vila, ville ha vattenbehandlingar av olika slag (bl.a. "radioaktiva" bad) och dricka av det järnrika källvattnet i Bergslagen. Detta bidrog till skolans och eleverna försörjning. 1932 flyttade den trångbodda skolverksamheten till Ekebyholms gods i Roslagen där Ekebyholmsskolan drivs ännu idag. Samma år öppnade kurorten och badanstalten för gäster året om. På Nyhyttan fanns både sjukvårdsavdelning, badavdelning och sjukgymnastikavdelning för självbetalande gäster.
Under 1970-80-talen hade Nyhyttan utvecklats till ett modernt rehab- och hälsocenter som samarbetade med flera landsting som remitterade patienter för vila och rehabilitering. Nyhyttan drev framgrånsrika livstilsprogram som motverkade diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Nyhyttan var en av Nora kommuns största arbetsgivare.
Politiska beslut i början av 1990-talet begränsade alltmer möjligheterna för landstingen att remittera patienter till Nyhyttan. Detta ledde till att verksamheten minskades och till slut tvingades Adventistsamfundet begära Nyhyttan i konkurs 1997. Ett personalkooperativ fick möjlighet att försöka driva verksamheten vidare, men även det misslyckades.
Sedan dess har ett par olika aktörer ägt och drivit behandlingshem på Nyhyttan för alkoholister och narkomaner.

Jonathan Smårs är den som driver projektet som nu startar på Nyhyttan och han vänder sig nu till alla, inte minst ungdomar, som brinner för att få igång någon form av hälsoverksamhet. Själv är han barnbarn till dr Gunnar Smårs som var överläkare och direktör för Nyhyttans hälsocenter på 1950-80-talen och brinner för att åter sätta Nyhyttan på kartan.

- De byggde upp platsen som en badanstalt och hälsohem med hjälp av många eldsjälar och utan någon ekonomi, sedan dess har det hamnat i andras händer, men nu har vi chansen att bygga vidare på det som våra förfäder byggde upp, och kanske göra något ännu bättre!

Men det är inte ett renodlat hälsohem han ser som vision för framtidens Nyhyttan. Han vill se en bredare verksamhet, där hälsa ingår som en viktig del.

- Vi vill kombinera det bästa från ett attraktivt resort där alla typer av företag med hälsoinriktad verksamhet också kan verka. Detta tror jag är ett mycket mer effektivt sätt att dela med sig av hälsoarbete och annat än genom att driva ett renodlat hälsohem, säger Jonathan.

- Jag vill se en plats där många typer av verksamheter gynnar varandra och på så sätt lockar hit olika människor, säger Jonathan. Här vill vi erbjuda olika boenden, restaurang, sport- och utomhusaktivitet med närhet till natur, kurser av olika slag och erbjuda småföretagare att hyra in sig med sina verksamheter, etc.

- Vi vill bygga en spaanläggning med många typer av bad som lockar hit människor som vill koppla av och som även kan erbjudas många typer av hydroterapeutiska behandlingar och hälsosamma bad.

- I detta passar ju även andra behandlingar in i bilden, som sjukgymnastik, massage, läkarmottagning så småningom. Det blir även en bra konferansmiljö som kan erbjuda företagspaket, sommarläger för olika organisationer, osv.

- Hur vi driver hela stället kommer vara en enorm evangelisationsmöjlighet där vi ger människor en plats för vila, där de kan uppleva naturen och lära känna Gud.

Självklart kommer verksamheten ta tid att bygga upp. Man kommer att börja smått och bygga en stabil grund.

Redan under ungdomshelgen på Västeräng i Kristi himmeldsfärdshelgen presenterades nyheten och idéerna om Nyhyttan för ungdomarna. Jonathan ser att det finns ett brinnande intresse hos många ungdomar, inte minst de som har rötter på Nyhyttan att slutföra den vision som pionjärerna startade där.

Alla som är intresserade av att vara med och påverka och forma visionen för det nya Nyhytta är välkomna till en möteshelg den 13-15 juni (se info nedan).

Rainer Refsbäck

Läs mer om den senaste utvecklingen kring Nyhyttan på svt.se, na.se och jarnboas.se.

 

Möteshelg om Nyhyttan

Nyhyttan den 13-15 juni
Fredag kl 18-21: Huvudmöte med kvällsfika
Lördag: Utflykt med gemenskap, workshops på kvällen.
Söndag: Rundvandring på marker och lokaler

Mat ordnas. Möjlighet för övernattning finns, ta med sovsäck, badkläder...

Anmälan sker till: rebeccadenkorta@gmail.com

Om någon absolut inte kan komma på möteshelgen men är intresserad, ta då kontakt så ordnas ytterligare något mindre tillfälle i efterhand!