Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Dela

Uppskattad träff om Levande församling

Sista helgen i januari inleddes turnén av kretsträffar på temat Levande församling i Stockholm. Dit hade församlingarna i centrala, östra och norra kretsen inbjudits.

Representanter och funktionärer från 9 församlingar kunde räknas in bland besökarna i en fullsatt Adventkyrka i Stockholm. Under söndagens seminarier som var direkt riktade till församlingens styrelsemedlemmar, föreståndare, kassörer, sekreterare och mötesledare kom drygt 50 personer.

Kretsträffen inleddes på fredagskvällen med en gudstjänst där förra årets tema "Hem & familj" med ungdomsledare Berny Carlsson i spetsen överlämnade till årets tema "Levande församling" representerat av Willy Aronsen, evangelisationsansvarig.

Rainer Refsbäck som är ledare för sabbatsskolavdelningen inledde sabbatsförmiddagen med en annorlunda storsabbatsskola i smågruppsformat. Syftet var att låta deltagarna uppleva hur en smågruppssabbatsskola kan fungera även i en större församling (och givetvis även i en liten församling). Deltagarna delades upp i smågrupper i den stora kyrksalen och de samtal om Guds nåd och dom som började hade svårt att ta slut. Smågrupperna leddes genom ett antal bibeltexter med frågor om vad texten säger, hur vi själva förstår den eller har erfarit den och hur vi kan förmedla till andra det Gud säger till oss.

Missionsföreståndare Bobby Sjölander höll både i barnens stund och i högtidspredikan. Barnens stund blev en ojämn dragkamp mellan Bobby och ett litet, men trosvisst barn. Men framgången vände när Bobby mötte barnens gemensamma krafter. Budskapet gick hem att alla behövs, oavsett hur stora eller små vi är eller känner oss. Budskapet till de vuxna följde samma spår med utgångspunkt i Paulus beskrivningar av församlingen som en kropp.

Efter en härlig och trång lunch i "Havet" samlades församlingsfunktionärerna från de olika församlingarna till ett "gruppsamtal" kring tre viktiga delar i en Levande församling: Tillbedjan, Tjänst och Gemenskap. I smågrupper samtalade deltagarna om sina församlingars utmaningar på dessa tre områden. Tillsammans utbytte man också erfarenheter av hur vi kan bli bättre och utveckla tillbedjan, tjänst och gemenskap i församlingarna. 

Efter detta gruppsamtal uppmanades deltagarna att innan kvällsmat gå ut på stan, ta med sig några traktater eller bibelbrevsskoleinbjudningar (det var ju bibelbrevsskolans dag) eller bara be för människor man möter på stans stora gågator. En del gick ut med frågeenkäter om människors tro och ett 15-tal kom tillbaka besvarade.

Kvällen avslutades med ett kvällsmöte där Willy Aronsen utifrån missionsbefallningen undervisade om levande människor som en förutsättning för en levande församling. Han avslöjade 7 livsnödvändiga nycklar till liv både för människan och församlingen.

Närmast, nu i helgen, kommer en liknande kretsträff att hållas i Göteborgs Adventkyrka och om en vecka i Malmö Adventkyrka.

Rainer Refsbäck