Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Dela

Uppmärksammad på 80-årsdagen i DN

"Hon får oss 'vanliga' att stanna upp en stund och tänka på dem som har det svårast på vårt jordklot", så uttalar sig en företagare som varje år får besök av Brita Udén i Linköping i hjälpaktionstider. Den 8 februari 2012 gratuleras Brita med en helsida på Dagens Nyheters familjesida. Men det är idag den 9 februari som Brita fyller år. Grattis!

Under 10 år har Brita Udén som är medlem i Linköpings Adventkyrka samlat in över 1 miljon kronor till ADRA Hjälpaktions projekt i Afrika och Asien. Men samlat in pengar för behövande har hon gjort sedan hon var barn.

- Det är ju ingen förtjänst för mig, det är ju inte meningen. Men det är en stor gåva och en nåd att kunna hjälpa. Och förra året var det bästa insamlingsåret någonsin, 187 000 kr, berättar Brita för DN:s reporter Per Mortensen.

Artikeln i DN berättar att Brita även i sin lärargärning på Ekebyholm (kring 1960-talet) åkte ut med elever för att samla in pengar i närliggande orter när det blev insamlingsdags.

Artikeln avslutas med en fråga om hon kan tänka sig att samla in pengar även på sabbaten, adventisternas vilodag. På det svarar Brita att hon inte brukar göra det eftersom det är lite av ett arbete för henne, men får hon en gåva tar hon emot den eftersom den gör något gott.

Rainer Refsbäck

Här en länk till en artikel i Dagen (20120210) om Britas insamlingsengagemang.