Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Aktuellt

Tryggare nu, men fortfarande i Sudan
Dela

Tryggare nu, men fortfarande i Sudan

Martin och Solange Sjölander från Ekebyholm hann inte vara många dagar i Khartoum innan krig utbröt mellan rivaliserande krigsherrar i Sudan. Igår (24 april) nådde de Port Sudan där de nu väntar på evakuering ut ur landet.

Martin Sjölander, som varit ADRA Sveriges handläggare för humanitärt katastrofbistånd under flera år, har sedan ett drygt halvår i praktiken arbetat i Sudan. Nyligen tillträdde han tjänsten som direktor för ADRA Sudan. Några dagar innan striderna utbröt natten mot lördagen den 15 mars hade Martin och Solange officiellt flyttat till Sudans huvudstad Khartoum. Dit har de kallats av ADRA International och Adventistsamfundets generalkonferens för arbete i 5 år till att börja med. Martin som ledare för ADRA Sudans arbete och Solange med folkhälsofrågor i församlingens regi.

När striderna utbröt fick de hålla sig i källarplanet på ADRA Sudans kontorsbyggnad. Den ligger bara drygt 2 km från Khartoums internationella flygplats som varit en av fronterna i kriget. Som nyhetsrapporterna vittnat om har människor inte kunnat ta sig utanför sina hus utan att riskera livet. I det heta klimatet som nu råder har tillgången på vatten varit kritisk och fortsätter att vara ett stort problem för lokalbefolkningen. I ADRA:s byggnad fanns vatten och mat för de åtta personerna som befann sig där och en elgenerator. Men inte för hur många dagar som helst. När olika länder under helgen började evakuera medborgare fick Martin och Solange besked att vara redo att lämna, men det var alldeles för farligt för dem som skulle hämta upp dem.

Dock lyckades de i söndags komma med i en FN-ledd evakuering som tog sig i en lång bil- och busskonvoj till Port Sudan över 800 km österut vid Röda havet. Där pågår just nu inte strider på samma akuta sätt som i huvudstaden. De väntar på att kunna ta sig med båt över till Jidda i Saudiarabien.

– Jag och Solange mår under omständigheterna bra, berättar Martin. Efter en lång resa från Khartoum har vi fått en god natts vila. Vi jobbar på att få ut personalen som reste med hit till Port Sudan på de båtar som går till Jedda i Saudiarabien. Tre av oss åtta har kommit iväg.

Våldsamheterna har inte avskräckt Martin och Solange som planerar för att fortsätta sitt arbete för Sudans fattiga befolkning, om än från en annan plats tillsvidare.

– Planen är att etablera ett tillfälligt kontor i Nairobi, Kenya, i väntan på att läget i Sudan är säkert så vi kan återgå till att hjälpa Sudan som nu behöver våra hjälp mer en någonsin, säger Martin.

Många i Sverige och i paret Sjölanders nätverk som känt till att de befann sig i Sudan har bett och försökt uppmuntra dem i den svåra situationen. Förbön och engagemang för situationen i Sudan behövs fortsatt. Även för Martin och Solange som fortfarane befinner sig i Sudan och som brinner för att få fortsätta det arbete som de vigt de närmaste 5 åren att utföra.

– Vi tackar Gud för hans beskydd och alla som har bett för oss. Det har burit oss! avslutar Martin.

Du kan höra en intervju med Martin från Port Sudan i Sveriges Radios Ekot här (2023-04-25).

UPPDATERING 2023-04-28 kl 13.30: Martin och Solange är på väg till flyget och räknar med att lämna Port Sudan under eftermiddagen. De sista övriga av ADRA:s medarbetare lämnade under förmiddagen. 

Rainer Refsbäck missionssekreterare

Bildtexter: Sex av åtta ADRA-medarbetare med familjemedlemmar vid samlingsplatsen innan avfärd från Khartoum: Martin, Pathma, Maysa, Nomelif, Solange och Amani. Övriga två är maken och sonen till Pathma.

Sista stoppet innan Port Sudan. Foto: Martin Sjölander.