Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Nyheter

Dela

Trostebacken sålt

Trostebacken hann inte ens visas förrän en inofficiell budgivning var i full igång mellan intressenter som sökt fastighetsobjekt kring Åre. Ett sådant intresse har inte fjällanläggningen fått vid tidigare säljförsök.

Undersåkers semesterby, Trostebacken i dagligt tal, såldes i veckan för 6,7 miljoner kronor – samtidigt som redan värderingen (4,8 miljoner) var högre jämfört med tidigare tillfällen då försäljning planerats. Köpare är Huvva Holding AB och tillträdet har förlagts till den 18 februari 2022. De 6,7 miljonerna blir ett välkommet tillskott för Stiftelsen Adventistsamfundets ungdomsgårdar som har flera behov att fylla på Västerängs lägergård och en skuld som behöver återbetalas till samfundet.

– Adventistsamfundet har fungerat som bank för stiftelsen som också har behov av kapital för att kunna köpa en grannfastighet till Västeräng som stiftelsen idag arrenderar och som riskerar att försvåra verksamheten om den hamnar i andra händer, säger Terje Wollan Dahl som är ekonomichef och har ansvarat för försäljningen. Sedan finns det många projekt som väntar på Västeräng om det blir pengar över.

Det är samtidigt med blandade känslor som Stiftelsen Adventistsamfundets lägergårdars fjällanläggning har sålts. Det är en plats som betytt mycket för många sedan 1970-talet och som haft många eldsjälar genom åren. Det har varit många turer sedan 1996 då beslut om försäljning fattades första gången (därefter också 2013 och 2018). Men samfundets medlemmar har velat annorlunda och hörsammats. Det har getts flera möjligheter att pröva olika driftsfomer för att skapa engagemang och ekonomi för platsen. Samtidigt har inte Adventistsamfundet medel att underhålla och förvalta fastigheten som den förtjänar med det allt svagare intresset för att hyra och delta i läger där bland samfundets medlemmar. Det bor inte heller medlemmar inom rimligt avstånd som kan sköta tillsynen av fastigheten.

När så Jan Hällström i september meddelade att han inte önskade förhandla om en förlängning av arrendet som han haft sedan hösten 2018, valde Stiftelsen Adventistsamfundets ungdomsgårdar fatta beslut om en försäljning. Man begärde också att samfundsstyrelsen fattade beslut om att rekommendera en försäljning, vilket skedde i slutet av september.

– Det är många som har varit engagerade i Trostebacken under lång tid, säger Terje. Stort tack till ni alla, men jag vill speciellt säga tack till Anna-Liisa de Faire och Jerker Sjölander. Den senaste månaden har Anna-Liisa varit min arm på platsen, vare sig det har handlat om värme, vatten, städning eller annat. Jag vill också tacka Jan Hällström för hans engagemang och önskar honom allt väl i nya uppgifter.

Rainer Refsbäck, missionssekreterare