Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Utrikes

Dela

"Till Guds avbild" – ett möte om sexualitet

Konferens med adventistledare från hela världen diskuterar HBT-frågor i förhållande till en bibeltrogen kristen tro.

Nästan 350 av Adventistsamfundets ledare, pastorer, akademiker och personalexperter har samlats i Kapstaden, Sydafrika, för ett fyra dagars toppmöte som har till syfte att hjälpa samfundet i hela världen att förbättra samfundets hantering av frågor som rör homo-, bi- och transsexualitet (HBT).

Mötet bär titeln: "Till Guds avbild: Skriften. Sexualitet. Samhället." Ändamålet med konferensen som hålls på Afrikas sydspets är att vara "ett samtal med nyckelpersoner i den globala ledningen för Sjundedags Adventistsamfundet, för att få en större förståelse för de frågor som rör alternativa sexualiteter, och att rådgöra tillsammans om de utmaningar som kyrkan står inför på det här området", säger arrangörerna.

Var och en av samfundets 13 världsregioner har sänt en delegation på minst 20 personer bestående av ledande administratörer, teologer och yrkesverksamma inom psykologi och samhällsvetenskaper, och "personal i frontlinjen" – pastorer, kaplaner och personalansvariga – till detta intensiva möte som inleddes den 17 mars . Måndagskvällens inledningsanförande av generalkonferensordföranden Ted Wilson hade titlen "Sanningen som den är i Jesus".

Pardon Mwansa, från Zambia, viceordförande i generalkonferensen och ordförande för den kommitté som organiserat mötet, menar att händelsen är en vattendelare för diskussion inom adventismen om svåra sociala och religiösa frågor.

"Vi har att göra med en fråga som vår omvärld redan har bildat sig en uppfattning om", säger Mwansa. "Vi kan inte undvika att hantera den här frågan, eftersom dessa uppfattningar påverkar hur vi själva uttrycker oss. Kyrkan behöver förtydliga sitt ljus: vi måste säga var vi står i den här frågan så att människor förstår oss och hur vi ser på dessa frågor".

"Vi är en grupp som definieras av moral och värden – vi är en kyrka – och vi måste lysa och säga precis vad detta ljus är i denna fråga."

Mwansa underströk dessutom vikten av konferensen i Kapstaden genom att peka på de personer som deltar. "Det här är ett möte som hela samfundets ledarskap har inbjudits till – och där alla kommer att delta", konstaterade han. "Ett mötes kvalitet bedöms i allmänhet efter vem som deltar, och här deltar alla världsdivisioners ämbetsmän tillsammans med pastorer, lärare och personalvårdare. Målet är att se till att det som görs här speglar det kollektiva tänkandet i kyrkan."

Inte ändrad undervisning, men ett nytt bemötande

Arrangörerna har gjort klart att de inte tänker omdefinieras samfundets historiska motstånd mot alla sexuella uttryck utanför det heterosexuella äktenskapet mellan en man och en kvinna. Överst på mötets agenda, eller "lärandemålen", är målet att "beskriva Bibelns undervisning om alternativa sexualiteter". Två av konferensens tre första sessioner fokusera på hur man läser och förstår Bibelns undervisning om människans sexualitet, samt vissa passager i både Gamla och Nya testamentet som behandlar homosexuellt beteende.

På tisdag kväll, kommer tre adventister som tillbringade stor del av sitt vuxna liv i homosexuella relationer att berätta om sina erfarenheter. Wayne Blakely, Ron Woolsey och Virna Santos beskriver sig själva som "befriade" från homosexuellt beteende, och leder nu olika tjänster för att hjälpa andra att ordna sina liv efter Bibelns normer. Woolsey, som nu under många år har levt i ett heterosexuellt äktenskap, är också ordinerad adventistpastor.

De juridiska och arbetsrättsliga frågor som möter samfundet med den HBT-lagstiftning som gäller i olika länder kommer att vara i fokus under onsdagsmorgonens panelsamtal som modereras av generalkonferensens viceordförande Lowell Cooper.

Ytterligare två möten under onsdagseftermiddagen och kvällen kommer att uppdatera delegaterna från hela världen om de senaste rönen om HBT utifrån medicinska och psykologiska perspektiv. Dr Peter Landless, ledare för generalkonferensens hälsoavdelning, och dr Peter Swanson, biträdande professor i själavård och legitimerad psykolog vid Adventistsamfundet teologiska seminarium vid Andrews University i Michigan, USA, kommer att ta upp forskningsresultat kring de eventuella roller som spelas av genetik och social påverkan i utvecklingen av alternativa sexuella läggningar.

Torsdagen kommer att fokusera på hur vi bättre kan tjäna HBT personer och diskutera hur samfundet kommer att förhålla sig till medlemskap för dem som inte följer Bibelns undervisning om människans sexualitet. Dr Miroslav Kis, professor i etik vid Andrews University, kommer att erbjuda en översikt av de etiska frågor som kyrkan måste brottas med på både global- och församlingsnivå när vi har för avsikt att både vara tydliga med vår lojalitet till Bibelns undervisning och i vår medkänsla för individen i livets olika erfarenheter.

Adventist Review/Rainer Refsbäck

Du kan följa rapporteringen från dessa möten på ANN:s hemsida, där en daglig summering kommer att ges (på engelska).