Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Utrikes

Dela

Terrorattack skedde nära Loma Linda

Masskjutningen i San Bernardino i onsdags, som nu utreds som ett terrorbrott, skedde i ett område med många adventister och adventistinstitutioner. Akutmottagningen och traumacentret vid Loma Linda universitetssjukhus tog emot flera av de allvarligt skadade.

Masskjutningen som tog 14 liv inträffade bara kilometer ifrån Loma Lindas universitetssjukhus. Där vårdas nu fem av 21 skadade, bl.a. föreståndaren för Inland Regional Center, adventisten Amanda Gaspard som mirakulöst överlevde enligt Adventist Review.

Flera grundskolor som drivs av Adventistsamfundet finns i området. Bara kvarter ifrån skjutningen ligger Redlands Adventist Academy (F-12) som stängde ner och höll eleverna inne när skottlossning och polisens insats inleddes. Helt enligt de krisplaner som man vidtagit sedan antalet skolskjutningar ökat.

Adventistsamfundets ledare i regionen och vid Generalkonferensen fördömer våldet och kräver bl.a. att något görs för att minska tillgången på vapen av det slag som så ofta används vid våldsdåd av det här slaget. "Vi behöver ett öppet samtal om hur hat och våld kan få ett slut", säger Sandra Roberts, konferensordförande i Adventistsamfundets Southeast California Conference. "Det är tid för våra kyrkor och medlemmar att bli kärlekens och fredens förespråkare."

Ledaren för nordamerikanska divisionen, Dan Jackson, säger i en kommentar: "Tillsammans med våra innerligaste böner är det dags att göra något åt denna pandemi av våld med skjutvapen."

Generalkonferensens ordförande, Ted Wilson, riktar i en kommentar på Facebook uppmärksamheten till tidens slut: "Dessa händelser och andra visar att en biblisk och profetisk förståelse för den stora stridens tema håller på att gå i uppfyllelse ... Vilket budskap av hopp för nutid och framtid har vi inte att berätta för människor som lever i en värld som alltmer tycks falla sönder."

Rainer Refsbäck