Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Styrk ditt immunförsvar i Coronatider
Dela

Styrk ditt immunförsvar i Coronatider

En hälsning från samfundets hälsosekreterare Christian Karlsson.

Vi lever i en svår och ovanlig tid. Många kristna har säkert följt nyhetsrubrikerna under den senaste månaden gällande covid-19-pandemin och funderat på Jesus ord om den sista tiden. Personligen tror jag inte att jordens undergång står för dörren på grund av coronapandemin. Jesus sa i Matt. 24:8: ”Detta är bara början på födslovärkarna”, så vi kommer säkert att se värre pandemier i framtiden. Men oavsett när Jesus återkomst sker är det viktigt att vi i dessa tider har extra omsorg om vår egen och våra nära och käras hälsa och immunförsvar. I nuläget finns det inget vaccin och ingen effektiv medicin mot covid-19, och det bästa vi kan göra är att hålla god hygien och stärka vårt immunförsvar. 

Tyvärr cirkulerar det rykten om hur man kan skydda sig mot coronaviruset, men många av dessa rykten stämmer inte. T.ex. hörde jag att någon påstod att viruset inte finns i varma länder med en medeltemperatur över 22 grader och föreslog att man skulle resa dit. Men det stämmer inte att covid-19 inte finns i varma länder. En annan myt är att om man blåser med en hårfön på högsta värme in i munnen i två minuter morgon och kväll så kan man inte bli smittad. Sedan finns det andra tips om att gurgla med saltvatten eller göra en viss typ av meditation tre gånger om dagen för att bygga upp starka energier som i sin tur skyddar mot alla slags virus. Alla dessa rykten är förstås helt fel. Här kommer några riktiga tips på hur du kan stärka ditt immunförsvar.

God hygien 

I dessa tider är god hygien enormt viktigt. Tvätta händerna omsorgsfullt med mycket tvål och varmt vatten. Hosta eller nys inte rakt ut i luften eller i händerna – använd armvecket. Tvätta dig och din kropp varje dag, byt kläder och tvätta dessa ofta, byt lakan en gång i veckan och vädra din bostad ordentligt. Bär gärna handskar när du handlar i mataffären eller åker kommunalt. Vill du bära mask får du göra det, men det är mest för att skydda andra när du själv är smittad. 

Magen och mat 

Ät mycket växtbaserad mat som gärna har tillagats helt från grunden utan tillsatser och e-nummer. Undvik socker, alkohol och all skräpmat. Ät mycket bär och grönsaker i stället. Tänk på att ha med regnbågens alla färger på tallriken varje dag. Speciellt nyttiga är de mörkare färgerna som finns i grönkål, rödbetor, björnbär och havtorn som alla innehåller mängder av antioxidanter och C-vitamin. Undvik C-vitamintillskott då de har föga effekt på immunförsvaret. Se till att du i stället får i dig probiotika och alla vitaminer, mineraler och spårämnen i din dagliga kost. 

Några superlivsmedel som du kan äta extra av just nu är citrusfrukter, allt från lökfamiljen men speciellt vitlök, bär i alla former och färger, grönkål och rödbetor samt linfrön och chiafrön som båda är rika på omega-3 och stärker immunförsvaret. Drick även rikligt med vatten (riktmärket är två liter per dag) som rensar ut toxiner och gifter ur kroppen. Ta dessa dagar av karantän som ett tillfälle att kanske lära dig laga ännu bättre mat! 

Motion och friskluft

Ta en daglig promenad i friska luften. Gå gärna i skogen, utmed vatten eller runt kvarteret där du bor. Vardagsmotionen är värd mycket mer än att slita hårt en timme på gymmet någon gång i veckan. D-vitamin som vi får från tid i solen stärker immunförsvaret och kan hjälpa dig att förebygga influensa och andra virussjukdomar. 

Vila och tro på Gud

Gör vad du kan för att undvika stress. Satsa på återhämtning och se till att du sover mellan sju och åtta timmar per natt och vaknar utvilad. Sömn och vila är bland det bästa vi kan göra för immunförsvaret. Hitta din egen kvällsrutin för bästa nervarvningen. Ett bra tips är att låta bli att titta på nyheterna eller sociala medier ett par timmar innan du går och lägger dig.

Att vila i Gud under dessa tider gör oss mindre stressade för vad som komma skall. Under de senaste veckorna har jag mediterat mycket över det som David skrev i Ps. 91:1–7. Det kan vara ett bra sätt att börja dagen på: 

”Den som bor i den Högstes skydd 
och vilar i den Väldiges skugga,
han säger: ’Herren är min tillflykt och min borg,
min Gud som jag förtröstar på.’
Han räddar dig från jägarens nät
och från den förhärjande pesten.
Han täcker dig med sina vingar,
under dem finner du tillflykt,
hans trofasthet är en sköld och ett bålverk.
Du behöver inte frukta nattens fasor
eller pilen som flyger om dagen,
inte pesten som smyger i dunklet
eller farsoten som härjar i middagshettan.
Tusen kan falla bredvid dig,
ja, tiotusen vid din sida,
men du skall inte drabbas.”

Tyvärr lever vi i en orättvis och trasig värld där vi kan drabbas av sjukdomar och lidande även om vi gör allt för att ta hand om vår hälsa och förlitar oss på Guds löften. Men det hjälper inte att vi oroar oss – då får vi även ett sämre immunförsvar. Gud håller världen i sin hand, och om ditt liv är dolt i honom så finns det ingenting att frukta, vad som än händer oss. Paulus skrev: ”Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller andemakter, varken något som finns eller något som kommer, varken krafter i höjden eller krafter i djupet eller något annat i skapelsen skall kunna skilja oss från Guds kärlek i Kristus Jesus, vår herre” (Rom. 8:38). Även om du drabbas av coronaviruset kan det inte skilja dig från Guds kärlek eller ta bort hoppet som vi har i Kristus Jesus om en framtida värld utan sjukdom, lidande och död!

Må Gud vara med oss i dessa tider medan vi gör vårt bästa för att hålla hälsan god och förebygga sjukdom genom att ta hand om våra kroppar. 


Christian Karlsson
Hälsosekreterare i Adventistsamfundet