Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Dela

Rött kött ger ökad dödlighet, vegetariskt gör oss gladare

Harvardforskare har studerat 120 000 människors hälsa under 28 år och kan nu med säkerhet visa att en hög konsumtion av kött från nöt, lamm och gris ger en avsevärd ökad risk att dö i cancer och hjärt- och kärlsjukdom. En annan studie som publicerades nästan samtidigt visar att vegetarianer har bättre förutsättningar att känna sig gladare och bättre till mods än de som äter kött och fisk.

SVT.se tar upp den medicinska studien och intervjuar bl.a. Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet. Hon menar att denna studie är mycket större än tidigare studier som visat på samma resultat. Att den sträcker sig över så lång tid ger studien också en tyngd menar hon.

En av de tidigare mindre studier som nämns i denna studie och som visar på riskerna med mycket kött i kosten, är den som gjorts på adventister i USA med övervägande andel vegetarianer. Harvardforskarna har i denna större studie jämfört och följt ett större antal personer med varierande kostvanor.

Att varje dag äta en portion rött kött - alltså nöt-, lamm- och griskött - ökar risken att dö i en cancer eller hjärt- och kärlsjukdom med 13 procent. Att äta bearbetat kött, som korv, ökar risken till 20 procent.

Studien visar också att om man äter högst 0,5 kg rött kött i veckan går den ökade risken för tidig död ner. Medelkonsumtionen av rött kött i Sverige är 1,3 kg i veckan per person. Så intaget behöver för de flesta minskas med mer än hälften för att risken för en för tidig död ska minskas. Däremot finns inget i denna studie som tyder på att fågel och fisk ger ökad risk för dödlighet i cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar.

Vegetarisk kost gör oss gladare

En annan, dock liten, studie som togs upp i DN.se kan vara den första som gjorts för att se hur olika kost påverkar den mentala hälsan.

Det är sedan tidigare känt att en diet som består av kött och fisk har avsevärt högre halter av arakidonsyra (AA), en fleromättad Omega 6 fettsyra. Denna syra har en inflamatorisk effekt på nervsystemet och kan orsaka förändringar i hjärnverksamheten och därmed ge humörsvängningar. Fisk innehåller däremot höga halter av Omega 3 fettsyrorna eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA) som motverkar effekterna av AA på nervsystemet.

Forskarna har studerat tre grupper av allätare, där två av dessa grupper under 2 veckor lade om kosten till bara fisk, respektive laktovegetarisk. Den tredje gruppen fortsatte med sin allkost av både kött och fisk.

Trots den motverkande effekten av fiskens Omega 3 fettsyror, hade gruppen som åt både kött och fisk betydligt sämre AA-, EPA- och DHA-värden i blodet än de två grupper som åt endast fisk respektive vegetariskt. Förhållandet mellan Omega 6- och Omega 3-fettsyror förbättrades med 60 % hos vegetarianerna. Trots att intaget av EPA/DHA ökade med nästan 100 % hos fiskätarna skedde ingen nämnvärd förbättring av förhållandet mellan Omega 6 och Omega 3 hos varken allätare eller fiskätare.

Resultatet visar att humöret och den mentala hälsan förbättrades avsevärt för gruppen som åt endast vegetarisk kost, jämfört med de båda andra. När man med psykologiska tester undersökte markörer för depression, ångest och stress hade den vegetariska gruppens värden förbättrats avsevärt jämfört med både kött/fisk- och fiskgruppen.

Rainer Refsbäck

Adventister och köttätande

Adventister har sedan mitten av 1800-talet rekommenderat en vegetarisk kost för att främja en god hälsa. Då fanns inte några vetenskapliga studier att luta sig emot, utan endast beprövad erfarenhet och goda råd baserade på Bibeln. Ellen White, en tidigt tongivande samfundsgrundare skrev mycket om hälsa som inspirerat till den livsstil som många adventister för. I Hälsa för hela människan skrev hon 1905 följande:

"Den sjukdom och det lidande som finns överallt är till stor del orsakade av allmänt utbredda, felaktiga kostvanor... Människor äter hela tiden kött som är fullt av tuberkulos- och canceralstrande mikrober. Tuberkulos, cancer och andra livshotande sjukdomar överförs därigenom till människan... Många dör av sjukdomar som helt och hållet orsakats av köttätande, men varken de själva eller andra har någon aning om att det är det som är den verkliga orsaken" (s. 253, 268, 270).

Ellen skriver också om den mentala hälsan och köttätande. "Kött är skadligt för kroppens hälsa, och allt som påverkar kroppen påverkar också sinnet och själen på motsvarande sätt... När man slutar använda kött, känner man sig ofta trött och kraftlös. Många tar detta som ett bevis för att det är nödvändigt att äta kött. Men det är i själva verket så att kött tillhör den sorts mat som är stimulerande, därför att den gör blodet feberaktigt och retar nerverna, och det är av denna orsak som man saknar denna mat" (270, 271).

Men de etiska och djurrättsliga skälen till att avstå från kött var för Ellen White minst lika starka som de medicinska skälen.

Adventister rekommenderar en balanserad livsstil där en hälsosam kost utgör en del av en helhet. Köttätande är inte förbjudet men samfundets medlemmar tar hänsyn till det Bibeln säger om ren föda och undviker kött från djur som Bibeln kallar orena, t.ex. griskött.

Läs mer om adventisternas helhetssyn på hälsa här.