Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Aktuellt

Rikskollekt: Katastroffonden
Dela

Rikskollekt: Katastroffonden

Sabbaten den 29 april tas en rikskollekt upp i Adventkyrkorna till förmån för Katastroffonden där ADRA Sverige hämtar medel för att hjälpa till i katastrofer i världen.

29 apr 2017

Hjälp drabbade i bortglömt krig!

Just nu är Afrikas horn drabbat av hungersnöd. Jemen ligger på andra sidan sundet på Arabiska halvön och är drabbat av både svältkatastrof och ett bortglömt krig.

Det militära transportplanet landar hårt på den solstekta landningsbanan. Luften fylls av en blandning av bränt gummi och ökensand som rivs upp av transportplanets framfart över landningsbanan. Sjuksköterskorna som stått och väntat vid landningsbanan får vända bort ansiktet för att skydda sig mot sanden som blåser mot dem. Det finns inga läkare i ledet av sjuksköterskor. Endast ett militärt befäl avviker från mängden i samlingen vid landningsbanans kant.

Transportplanets lucka börjar sänka sig och sjuksköterskorna rusar till planet. De möts av en välbekant stank, en blandning av olja, blod och krut. Men inga rop eller skrik. Patienterna i sina nedsmutsade och trasiga uniformer är i ett alldeles för dåligt hälsotillstånd för att orka mer än jämra sig. Många har redan lämnat den här världens lidande. En av sjuksköterskorna börjar anteckna patientens värden i samband med att hon gör en snabb bedömning av en av de skadade. Det militära befälet är på henne direkt och sliter anteckningsblocket från henne samtidigt som han börjar skälla ut henne på ett språk som hon knappt behärskar. Hon kramar hårt om korset som hon hoppas att befälet inte ska hitta.

De övriga sjuksköterskorna är nu en person kort, men börjar släpa in de som kanske kan räddas till de väntande läkarna i den luftkonditionerade akutmottagningen. Väl inne i den kalla mottagningen möts de av flera militärer och budskapet går inte att ta miste på: ”Det här har aldrig hänt!” Året var 2012 och kommandosoldaterna hade precis kommit tillbaka till sitt eget land efter ett misslyckat uppdrag i Jemen.

Detta är en berättelse som jag har hört av två olika sjuksköterskor som var på plats vid landningsbanan den dagen. Det var den första av många transporter men också den som höll på att drabba sjuksköterskorna värst. Korset förblev gömt men reprimanden för att ha brutit mot anteckningsförbudet blev ändå kännbar för den felande sjuksköterskan.

Ett fruktansvärt krig

Kriget i Jemen inleddes officiellt 2015 men interna stridigheter och utländsk inblandning har pågått längre än så. I dagsläget behöver ca 80 procent av Jemens 27,4 miljoner innevånare hjälp att överleva dagen. Befolkningen är fångade i ett s.k. proxykrig mellan Saudi Arabien och dess allierade på ena sidan och Iran med sina förbundspartners på andra. Kriget har varit brutalt och hänsyn till de civila har varit i närmast obefintlig. Hamnar och flygplatser är till stor del förstörda. Skolor och sjukhus har bombats. Landets infrastruktur är i det närmast helt bortsprängt. Men få känner till det.

ADRA är på plats med hjälp

ADRA har varit på plats i Jemen i över 20 år och ADRA Sverige har de senaste åren stöttat ADRA Jemens försök att lindra lidandet i den pågående krisen. I dagsläget kan inga långsiktiga insatser genomföras utan all fokus ligger idag på att säkerställa att det finns civila som har överlevt kriget när alla vapnen har tystnat. Alla tänkbara förnödenheter, sjukvårdsmaterial och verktyg lider det stor brist på. ADRA Sverige kommer att stötta ADRA Jemen i deras arbete med att genomföra en försörjningstransport med medicinskt material i norra Jemen så fort som möjligt. Nu behöver vi Din hjälp! Utan din hjälp kan vi inte utföra denna transport!

Jemen behöver din hjälp idag!

Hjälp ADRA att hjälpa drabbade barn och vuxna i ett bortglömt krig!

ADRA har varit på plats i Jemen i över 20 år

Mattias Korswing humanitär handläggare på ADRA Sverige

 

GE EN GÅVA TILL JEMEN IDAG!

  • BankGiro 900 - 72 12
  • SMS: HJÄLP100 till 72977 så skänker du 100 kronor
  • Swish 900 72 12

För mer information och för att starta egen insamling gå in på www.adra.se

Vid ett sjukhus i nordvästra Jemen förbrukas varje dag mediciner för 3 026 svenska kronor. Här ser du hur många patienter som får tillgång till medicin under en dag vid sjukhuset om du skänker…

  • 100 kr:                8 patienter
  • 300 kr:               24 patienter
  • 500 kr:               40 patienter