Utsätts min kompis för våld?
Utsätts min kompis för våld?
Är du orolig att någon i din närhet utsätts för våld? Du kanske inte riktigt kan lägga fingret på vad exakt din oro grundar sig i. Men något känns inte rätt. När ska man reagera?
Du sitter vid släktmiddagen och en av dina anhöriga börjar klaga över sina barn. Säger att barnen är korkade och dumma i huvudet och att allt det dåliga kommer från den andra föräldern. Den andra föräldern och barnen sitter vid bordet och hör allt. Det är inte första gången det här sägs i närvaro av barnen. Du undrar: Är det här våld? Hur ska jag reagera?
Du är ute med en kompis. Din kompis har stenkoll på sin mobil – så fort det kommer ett meddelande från hennes kille så måste hon svara direkt. Det kan inte vänta en sekund. Du frågar vad det handlar om. Hon svarar undvikande – äsch inget, han vill bara veta var jag är och vad jag gör. Du ser att din kompis blir märkbart stressad av meddelanden och undrar om detta är något som du ska vara orolig över? Ska du göra något?
Hon kommer till kyrkan med bruten arm. Hon hade ramlat ner för trappan, säger hon. Igen?, tänker du. Det här är bara den sista av en lång rad med brutna/stukade lemmar och blåmärken. Är det verkligen så vanligt att gå in i en dörrkarm och få en blåtira? Ska du göra något?
Här kommer några tecken på våld och tips om vad du kan göra. De är hämtade från 1177.se/Västerbotten:
Tidiga tecken på kontroll och våld
Det finns beteenden som kan vara tecken på att en person i din närhet utsätter sin partner för kontroll och våld.
Det är viktigt att reagera om du märker att den ena i en relation
Tecken på att någon utsätts för kontroll
Det finns beteenden som kan vara tecken på att en person i din närhet är utsatt för kontroll och våld.
Visa att du bryr dig om du märker att den ena i en relation
Känner du igen det här hos någon i din närhet?
Du kan göra skillnad om du misstänker att en person är utsatt för hot och kontroll i en nära relation.
Jag vill komplettera de goda råden som 1177 ger med uppmaningen: Glöm inte att be! Be för din kompis, be om vishet att hantera situationen rätt och be Gud om de rätta orden att använda. Be om möjligt även med din kompis.
Gud ser. Gud hör. Gud hjälper.
HERRE, du ser ofärden och plågan.
Du lägger märke till det, du tar det i din hand.
Den värnlöse överlämnar sin sak åt dig,
Du hjälper den faderlöse.
HERRE, du hör de förtrycktas längtan,
Du ger dem nytt mod och lyssnar till dem.
Du ger den faderlösa och förtryckta rätt,
Så att ingen som är av jord längre kan skrämma dem.
(Psalm 10: 14, 17-18)
Vi värnar om våra barn
Adventistsamfundet vill på alla sätt motverka att det sker övergrepp på barn och unga i samhället men också i våra sammanhang i kyrkan. Under "Orange vår" kommer det finnas berättelser för barnen på HopeChannel - Lyssna - Barn.
Orange vår är en del av Adventistsamfundets EndItNow-kampanj mot våld i nära relationer och ett samarbete mellan Women’s Ministries, ADRA, ungdomsavdelningen och medieavdelningen.