Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Dela

Nyhyttan tar emot flyktingar

Adventistsamfundets tidigare kurort i Nyhyttan i Bergslagen, där det fortfarande finns en aktiv och allt yngre församling, har under helgen som gick blivit hem för ca 100 asylsökanden från Syrien, Afghanistan och Eritrea.

Idag ägs Nyhyttans kurort av hotellentreprenören Per Hellsten som börjat hotellverksamhet i en del av byggnaderna. För att få en stabilare verksamhet inleddes i våras ett samarbete med Bert Karlssons företag Jokarjo som driver flera asylboenden sedan länge. Sedan i april har föreningslivet i Järnboåsbygden samlats för att diskutera på vilket sätt bygden kan bidra till ett positivt och bra mottagande om Nyhyttans kurort skulle bli godkänt som asylboende framåt hösten. Många har engagerat sig, inte minst Nyhyttans Adventkyrka som ligger "mitt i byn".

- Det är inte ofta som vi här ute på landet får möjlighet att engagera oss praktiskt för andra människor i samhället, säger pastor Lars Gille. Här har vi en fantastisk möjlighet att få leva ut vår kristna tro med "arbetskläder" för människor i nöd.

Så sent som i torsdags meddelades dock i Nerikes Allehanda att Nyhyttan inte skulle få godkänt av Migrationsverket. Men fredag eftermiddag kom ett annat besked från Migrationsverkets kontor i Lindesberg. De ca 100 platserna som fanns tilltänkta på Nyhyttan behövdes omgående, redan samma kväll. Dock kom den första busslasten med flyktingar först på lördagsmorgonen.

Adventkyrkans besökare informerades i inledningen av sabbatsgudstjänsten om de snabba förändringarna av Jokarjos platschef Mattias Hellström som snabbt fått sätta sig i bilen, tillkalla personal och förbereda för mottagandet. Församlingen bjöd in till ett spontant arrangerat informationsmöte på söndagen som var mycket välbesökt av människor i bygden som vill hjälpa till.

Sedan dess har ytterligare en busslast anlänt. Nu finns ett 90-tal flyktingar i Trädgårdsvillan och Strora Flygeln, varav ca 15 barn i förskole- och lågstadieåldern. De behöver kläder, leksaker och cyklar. Och insamlingen kommer att inledas så snart man kunnat bedöma behovet när det gäller storlekar o.s.v. Mer info hittar du på Järnboåsbygdens hemsida.

Rainer Refsbäck

Se även Nerikes Allehanda artikel 1 och artikel 2.

Lyssna på en intervju i Förmiddag i P4 Örebro med pastor Lars Gille och Ansela Bognandi Refsbäck som är medlem i Adventkyrkan och ordförande i föräldraföreningen för Järnboås skola och Kristina Dybeck som är anställd av Adventkyrkan som samordnare i bygden för flyktingmottagandet.