Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Nyheter

}
Dela

Nordiska husföräldrar fokuserar på rådgivning under tre dagars seminarium

Ekebyholmsskolans förunderligt vackra miljö utgjorde en stämningsfull bakgrund för det Nordiska Husföräldramötet den 7-9 november. Sjutton husföräldrar och ungdomspastorer samlades på Ekebyholm för det möte som hålls vartannat år för husföräldrar från adventistskolorna i Norge, Danmark, Finland och Sverige.

Även om de fyra skolorna skiljer sig åt på många sätt har de alla samma mål: att leda ungdomar till Kristus. Huvudbetoningen på årets möte var en serie möten och seminarium med psykolog Rosella Hansen. Hon fokuserade på hur man kan ge rådgivning och stödjande samtal till ungdomar. De tre dagarna fylldes av nätverkande, positiva dialoger, berättelser som erfarenheter och en hel del humor. Men en allvarlig frågeställning handlade om hur man kan behålla ett andligt fokus i skolorna när en stor andel av eleverna inte kommer från adventist-hem. 

Maysie Keye är ungdomspastor på Vejlefjords Internatskola i Danmark. Hon beskriver mötena som ”en väldigt spännande och energipåfyllande erfarenhet.” Hon tillägger: ”Det var verkligen bra att få möta så många olika människor som arbetar på skandinaviska adventistskolor och som brinner för att dela med sig av Jesus till eleverna. Det var intressant att höra om hur de arbetar i sina skolor och hur de bemöter olika saker. Det var uppmuntrande att vara tillsammans med likasinnade människor som söker sina elevers bästa.” 

”Jag ser alltid fram emot det Nordiska Husföräldramötet” säger Anne Loelle Tenold som är husmor på Tyrifjords gymnasium i Norge. Utöver att ”dela erfarenheter, idéer och visioner med bra kollegor” uppskattar hon inspirationen och motivationen som kommer av eventet. ”I år välsignades vi med bra och relevant undervisning som gavs på ett empatiskt och engagerat sätt.” säger hon. 

Helena Doss är husmor på Ekebyholmsskolan och var värdinna för eventet. ”Ärligt talat såg jag inte fram emot mötet innan det började utan såg det som något stressigt.” säger hon. Det var administratören som talade. Men under den första gemensamma andakten hörde hon budskapet om att detta möte skulle ses som tre dagar av vila. ”Från den stunden blev det verkligen tre dagar av vila, även om det var ett fullpackat schema.” 

När hon ser tillbaka säger Helena: ”Jag är glad att jag deltog för nu är jag fylld av nya sätt att tänka när jag arbetar med mina ungdomar. Det var så trevligt och uppbyggande att träffa sina kollegor från de andra skolorna och dela sina bekymmer och glädjeämnen. Men den största behållningen var att se att vi alla har samma chef – Herren.” 

Peter Bo Bohsen skulle säga att hans största höjdpunkt, som offentligt utropades på Facebook, var en nattlig erfarenhet då han och en kollega stod utanför biblioteket. ”Jag kunde höra hur något kom genom skogen” skriver han. ”Efter ett par minuter såg vi sex vildsvin som kom ut ur skogen och passerade bara 50 meter ifrån oss. Häftigt!” 

Som ledare för TEDs Scouter och husfar på Vejlefords skola så tilltalar sådana upplevelser honom. Men han säger även: ”Det var undervisningen och samtalen med de andra husföräldrarna som var verkligt inspirerande. I det dagliga arbetet som husfar på en stor skola är det lätt att fokusera på vardagens utmaningar istället för på Herrens verk. Det var bra att bli påfylld och få nya idéer.” 

Peter Bo Bohsen/TEDnews/Adventist Media