Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Missionären

Dela

Neal C Wilson död

Neal C. Wilson, som var Adventistsamfundets generalkonferensledare 1979-1990 och är pappa till samfundets nuvarande ledare, dog den 14 december på en vårdinrättning i Silver Spring, Maryland. Han blev 90 år.

Som ledare främjade Wilson samfundets arbete i f.d. Sovjetunionen. Redan 1987, två år innan kommunismens fall fick han tillstånd att grunda ett adventistseminarium och bygga upp ett lokalt huvudkontor i Moskva. Han var också delaktig i att samfundet år 1980 antog en grundläggande tro och lära, i grundandet av Adventist World Radio och i att samfundets huvudkontor flyttades från Takoma Park till nuvarande läget i Silver Spring.


Under hans ämbetsperiod besökte Wilson 170 länder där samfundet driver institutioner för hälsa, utbildning, evangelisation och förlagsutgivning. Han var känd för att minnas tusentals personer, trots att de bara mötts en kort stund.


”Jag ser honom som en av de stora ledarna i vårt samfunds historia”, sade Bill Johnsson, tidigare redaktör för Adventist Review. ”Jag frågade honom en gång hur han kunde minnas människors namn så bra och han sa att det var en hederssak för honom.”


Efter pensioneringen 1990 var Wilson pastor för några församlingar i Kalifornien och tjänade som rådgivare för samfundets Euroasiatiska region. Det amerikanska utrikesdepartementet ringde honom ibland med anledning av situationen i Mellanöstern på grund av hans kunskaper om regionen sedan han under 15 år varit stationerad i Egypten, berättar Johnsson.


”Han kunde ha varit en statsman eller diplomat men han valde att ge sin begåvning till kyrkan och vi har alla välsignats av det”, sa Johnsson.


Neal Clayton Wilson föddes i Lodi, Kalifornien, år 1920, och var son till en missionär och samfundsledare. Wilson gick i skola i Zambia, Malawi, Sydafrika och Indien innan han fick sin BA examen från Pacific Union College i Angwin, Kalifornien 1942. 1944 fick han sin examen från adventisternas teologiska seminarium som då fanns i Takoma Park, Maryland.


Wilson tjänade samfundet i Egypten från 1944 till 1958, först som pastor och evangelist och senare som regional samfundsledare. Han arbetade sedan som samfundsledare i Kalifornien och Maryland innan han utsågs till ledare för den Nordamerikanska divisionen 1966. Han tjänstgjorde i det ämbetet fram till det att han valdes till generalkonferensordförande 1979.


Wilsons son, Ted N. C. Wilson valdes till generalkonferensordförande i juni i år.


Istället för blommor kan minnesgåvor skänkas till ADRA, Adventist Heritage Ministry, Adventist World Radio eller Christian Record Services for the Blind.


Ansel Oliver/Adventist News Network