Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Utrikes

Dela

Mindre cancer hos adventister och baptister

Den danska organisationen Kraeftens Bekaempelse har tillsammans med Syddansk Universitet undersökt 12 000 baptister och adventister i Danmark och kommit fram till att männen i dessa trossamfund löper 30 % och 14 % av kvinnorna löper mindre risk att drabbas av cancer i mage och tarm, lungor, testiklar respektive livmoder än danskar i allmänhet. Adventisterna löpte betydligt lägre risk än baptisterna.

Det är tidningarna Aftonbladet och Dagen som skriver om undersökningen som publiceras i tidskriften Cancer Epidemiology.

– Adventister och baptister följer bara de allmänna hälsoråden och undgår därmed cancerformer som vi vet är förbundna med livsstil, säger professor Christoffer Johansen från Kraeftens Bekaempelse till den danska nyhetsbyrån Rizau.dk. 

National Geographic uppmärksammade 2005 att adventister i Nordamerika levde betydligt längre och friskare liv än amerikaner i allmänhet. De danska forskarna ville undersöka och se om samma förhållande fanns i Danmark. Vilket nu beräftas.

Baptistsamfundets missionsföreståndare Sören Carlsvärd är förvånad över studiens resultat, med tanke på att baptister "dricker våldsamt mycket kyrkkaffe". Men medger att baptister röker och dricker mindre och har något mer monogama sexuella förhållanden än befolkningen i allmänhet.

Rainer Refsbäck