Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Utrikes

Dela

Komiker hånas för sin omvändelse

Skådespelaren Angus Jones, som spelar Jake Harper i komediserien "2 1/2 män", häcklas i svensk media sedan han offentliggjort att han är omvänd kristen och inte längre kan stå för sin medverkan i tv-serien.

Aftonbladet har uppmärksammat barnstjärnan Angus Jones (19 år) och hans omvändelse som lett till att han nu uppmanar seriens fans att sluta titta på "2 1/2 män".

Vid sidan om ett tiotal filmer, har Angus medverkat i tv-serien "2 1/2 män" sedan 2003, då han var 8 år gammal. Angus har vunnit prestigefyllda priser för sin medverkan i serien, bl.a. Young Artist Awards och en TV Land Award. 2010 skrev Angus ett kontrakt för ytterligare två säsonger av serien. Kontraktet ska enligt uppgift ha gett honom över 58 miljoner kronor i inkomst, vilket gjorde honom till den högst betalda barnskådespelaren i tv fram till 18-årsdagen.

Vid en tv-festival i mars uttryckte Angus att han inte känner sig bekväm med den mer "vuxna" roll han håller på att få i "2 1/2 män", med allt vad det innebär av förväntningar. I den barnroll han hittills haft har han många gånger fått stå för mognad och sunt förnuft och sluppit bete sig svinaktigt och omoraliskt, vilket tycks höra till vuxenrollerna i tv-serien, både i och utanför scenen. En av tv-seriens stjärnor, Charlie Sheen, fick för ett par år sedan lämna serien efter en dom om olaga hot och rehabvistelser för alkohol- och narkotikaberoende.

Kristen utbildning

Även om Angus föräldrar inte var särskilt kyrkliga av sig var det viktigt för dem att Angus gick i en kristen skola under sin uppväxt. Gemenskapen med kristna vänner gav honom en positiv inställning till den kristna tron och bland dessa vänner fanns en adventist, som inte sa så mycket annat än genom sin livsstil.

Förra året upplevde Angus att han drogs in i problem, bl.a. med narkotika, så han började följa med sina vänner till deras olika kyrkor för att få rätsida på livet. Där upplevde han att Gud talade till honom och att han växte i tro. Men det var inte förrän han kom till Adventkyrkan som han kände att budskapet handlade om honom och att han hade hittat "sin" kyrka. Efter att ha gått ut high school i våras döptes han och blev medlem i Adventistsamfundet. Sedan dess är han involverad i personlig evangelisation på sin fritid genom att ge andra bibelstudier.

Angus berättade om sin väg till tro på sin 19-årsdag den 8 oktober i en intervju med Connie Vandeman Jeffrey på Adventist Media Center.  Där säger han att han har ytterligare ett år kvar på sitt kontrakt med tv-serien, ett kontrakt som han egentligen inte ville fortsätta. Men han ser sin fortsatta medverkan där som "ett arbete" och som en möjlighet att verka för Gud i en miljö där människor behöver lära känna Gud.

I den 30-minutersintervju (publicerad i två delar 26 november av The Forerunner Chronicle) som Aftonbladet och andra medier utgår ifrån när man närmast anklagar Angus för att vara en hycklare, går dock Angus till direkt angrepp mot tv-serien under några minuter mot slutet av intervjun (7:40 minuter in i andra delen). Han uppmanar fansen att sluta titta på "2 1/2 män" därför att den inte har någon positiv påverkan och säger att han egentligen inte vill medverka i serien längre.

- Jag vill inte bidra till fiendens plan, säger Angus. Man kan inte vara en sann gudfruktig person och vara delaktig i en sådan tvshow, jag vet att jag för min del inte kan det.

Hård debatt

Debatten i kommentarfält och på sociala medier både i Sverige och utomlands har varit hård och märklig. Utgångspunkten är att Angus som tjänat så mycket pengar på att roa människor i en tv-serie sedan han var barn, inte har rätt att lämna den bakom sig och uttrycka sin övertygelse om hur fel den är. Kristna som vill komma till Angus försvar och försvara rätten till omvändelse, tro, samvetsfrihet och religionsfrihet anklagas för att vara hjärntvättade.

Tyvärr bidrar inte sammanhanget för interjun med Angus till en balanserad och sansad debatt. Webbsajten The Forerunner Chronicle ger kritikerna vatten på kvarn eftersom utgivaren Christopher Hudson bland många bibliska budskap tyvärr också för fram en hel del konspiratoriska budskap, ytligt kopplade till Bibelns profetior.* 

Men, så kan man alltid finna ursäkter att inte höra när Gud kallar människan till gemenskap och ett verkligt och meningsfullt liv. Angus följer en lång rad av "kändisar" genom historien som sätter sitt liv rampljuset på spel därför att de funnit något som är mer värt att leva för. Om Mose, prins i Egypten på 1400-talet f.Kr., står det i Hebreerbrevet 11: "I tro vägrade Mose som vuxen att låta sig kallas son till faraos dotter. Han ville hellre fara illa tillsammans med Guds folk än ha en kortvarig glädje av synden. Han såg fram mot lönen som väntade och räknade den smälek som Messias får utstå som en större rikedom än Egyptens skatter" (v. 25, 26).

Rainer Refsbäck

*Adventistsamfundet i Nordamerika påpekar i ett uttalande att Forerunner Chronicle inte har någon koppling till Adventistsamfundet.