Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Missionären

Dela

Klassiska flanellografen blir digital

Du som gick i barnsabbatsskolan eller söndagsskolan minns säkert filtbilderna som användes för att illustrera bibelberättelserna. Nu finns de även i digitalt format.

Generalkonferensens avdelning för sabbatsskolan har tagit fram en gratis app som kan vara till hjälp när man berättar Bibelns berättelser för barn. De digitala filtbilderna bygger på MiniBibelkul, det Grace Link-program som riktar sig till barn i åldern 3-5 år. Appen heter "GraceLink" och kan laddas ner för iPad i iTunes appstore. Denna "filtapp" finns än så länge endast för iPad.

Gracelinkappen har ett grundbibliotek av "filtbilder" som kan användas för att berätta Bibelns berättelser. Beroende på användningen och efterfrågan kommer man att släppa ett bildpaket för varje vecka som har med veckans barnmaterial att göra och en tillhörande animation.

I appen finns också färgkritor som barnen (och vi andra) kan rita vår egen berättelse eller färglägga berättelsen medan man berättar med hjälp av filtbilderna. Appen har också en e-postfunktion så att barnledaren efter barnsabbatsskolan kan skicka dagens berättelse tull familjerna, eller så kan barnen skicka sina egna skapelser till vänner.

Appen skapades först för barnen men har blivit en fantastisk tillgång för barnledare både i barnsabbatsskolan och i andra sammanhang och bland missionärer. Alla flanellografbilder som tidigare krävde en resväska finns nu i en liten iPad och kan t.ex. visas på storbildsskärm med hjälp av projektor.

I sabbatsskolavdelningens app finns även (på engelska, spanska och franska) både barn- och ledarmaterialet för MiniBibelkul, Bibelkul, Uppladdningen och Bibelstudium för vuxna. Just nu finns också konkreta planer på att även släppa materialet på arabiska, danska, koreanska, mandarin, mongolesiska, portugesiska och andra språk så snart de görs tillgängliga av divisionerna. Appen för hela sabbatsskolan (både barn och vuxna) kan laddas ner i både iPhone, iPad och Androidformat. Vi hoppas snart kunna göra bibelstudiematerialet tillgängligt även på svenska.

Generalkonferensens sabbatsskolavdelning/Rainer Refsbäck