Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Dela

Julbordstradition på Nyhyttan återupptagen

Inför julen stökades det ordentligt i Nyhyttans Adventkyrka. Den gamla anrika kurorten har genom åren haft många traditioner och några av dem har överlevt i församlingen sedan hälsohemmet lades ner. Men nu skapas nya traditioner och några av de gamla återupplivas.

För tredje året i rad har församlingen ordnat med julfest för barnen i Nyhyttans Adventkyrka. Kersti Esselwall Smårs ledde julsånger med barnen som även mumsade julgröt, pysslade och bakade pepparkakor. Det har blivit en uppskattad nytradition inte bara för kyrkstammisarna utan också för andra barn i bygden. En bygd som på senare år vuxit med inflyttade barnfamiljer så det knakat.

Ortens äldre invånare gick inte lottlösa de heller! Ansela Bognandi Refsbäck och Mateja Verhnjak Møller återuppväckte en gammal tradition som legat nere något år: Nyhyttans vegetariska julbord, vilket ägde rum andra advent. Nerikes Allehanda snappade upp nyheten och skrev en helsida om det förestående julbordet. Ett 50-tal betalande gäster gick mätta och belåtna hem efter att ha fått smaka på bl.a. vegetarisk sill, bovetesylta, grönkålsallad, kastanjepaté, valnötsstek, Janssons frestelse, ris à la Malta och diverse julgodis. Allt detta hade givetvis lagats av flera medverkande som gladeligen gör om det inför nästa jul.

Konstnären Raymond Delding bidrog med ett tavellotteri där en lycklig vinnare vann ett alster. All behållning (11 511 kr) gick till ADRA Hjälpaktion.

Missionären/Ansela Bognandi Refsbäck/Birgitta Kip