Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Minnesord

Insamlingsveteran till vila
Dela

Insamlingsveteran till vila

Pastor Evert Johansson somnade in den 6 februari, snart 99 år gammal. En hängiven hälsovän och insamlingsfantast. Evert brann för andra människors hälsa och välmående och engagerade sig under hela livet både med hälsoveckor och insamling till ADRA:s hjälpverksamhet i världen.

Evert Johansson föddes i Gardsjönäs, Storuman, i Norrbottens län 24 april 1922. Han var son till August och Augusta Johansson, men blev föräldralös tidigt och arbetade i skogen för att försörja sig redan som 13-åring. Han hade en syster i Umeå som var adventist och hennes och Paul Sundquists (senare pastor) inflytande ledde till hans omvändelse. Han döptes av pastor Alfred Andersson 1939 i Slussfors.

Under nästan hela 1940-talet gick han på Ekebyholms missionsskola där han också läste in seminariet. Han läste extra både tyska och engelska. Han började arbeta som medhjälpare till pastor Oscar Spånghagen i Sollefteå och Ådalen 1950 och som predikant i Gävle, Hedesunda, Västansträsk 1951, Burträsk 1952 och Slussfors 1954. Sedan tog han tjänstledigt för att gå klart pastorsutbildningen på Newbold 1955-57. Han blev sedan trogen Norrland (Piteå, Boden och Umeå) till 1963. Han ordinerades till pastor 1961. Evert brann för att predika adventbudskapet och för att föra människor till tro på Jesus.

På nyårsafton 1951 i Nässjö gifte sig Evert med Ingeborg (Inger) Högberg från Jönköping. Inger var adjunkt i svenska och religion och arbetade bl.a. på en gynmasieskola i Östersund när familjen bodde där. De fick dottern Britt-Inger 1953.

1963-65 fick Evert ansvar för fem församlingar i Österbotten, Finland. Han och familjen återvände till Sverige och Helsingborg (1965-69), Västerås (1969-72) och Östersund (1972-87). Då gick Evert i pension, men fortsatte att arbeta heltid ytterligare några år men då från sin nya bas i Undersåker. Dit flyttade han och hustrun därför att de brann för lägergården Trostebacken (Undersåkers semesterby). Där hade Evert sedan tidigt 1970-tal hållit i hälsoveckor, vilket han fortsatte med under många år. Dessa hälsoveckor uppmärksammades även av landstinget och fick stöd därifrån. Evert och Inger bodde också många år i Jönköping innan Inger gick bort.

Som nämnts var ett annat viktigt intresse i Everts liv att samla in gåvor från allmänheten och företagare till ADRA Sveiges biståndsarbete i världen. Så sent som för två år sedan var han fortsatt ute i detta värv som han varje år gjort sedan han var ung pojke. Han drevs i sitt intresse för hjälparbete av den erfarenhet han hade som femte barnet i en skara av sex barn i en fattig familj där han förlorade sin pappa som sexåring och mamma som elvaåring. Redan som trettonåring upptäckte han en förmåga att inspirera människor att ge - inte till honom själv, utan till ännu fattigare och mer behövande.

Evert somnade in inte av någon sjukdom, utan trött efter en lång livsvandring och i tro på sin Frälsare i sitt älskade Lappland. Evert sörjs närmast av dottern Britt-Inger Lillbäck med maken Hans och deras barn Johanna, Mathias, Fredrik med hustrun Mari och Mikaela.

Everts begravning kommer att ske i Umnäs kyrka den 25 februari kl 11.00. Vill du hedra Everts minne får du gärna ge en gåva till ADRA.

Du kan läsa mer om Everts liv i Adventist Review (på engelska).