Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Nyheter

Dela

Ingenting skrämde Margot

Margot Spånghagen, legendarisk missionär och sjuksköterska, somnade stilla in på Norrtälje sjukhus den 31 januari. Margot blev 84 år gammal.

Margot föddes i Gränna 4 juli 1932. Hon var dotter till pastor Oskar och Ester Spånghagen. Margot och hennes 2 år yngre bror Ingvar växte upp och tillbringade större delen av sin barndom på flera ställen i Sverige på grund av att pastorsfamiljen flyttade runt till olika församlingar. Margot döptes 1946 som 14-årig av sin pappa Oscar Spånghagen. Margot gick på Ekebyholmsskolan från 1949. Arbetade på Hultafors badsanatorium 1952. Studerade i USA 1954 – 1958 och fick sin legitimation som registred nurse där. Efter det kom hon till Stockholm för att komplettera sin amerikanska sjuksköterskeutbildning för att få svensk legitimation.

Inspirerad av sin faster som var missionär i Etiopien, bestämde sig Margot ganska tidigt att hennes livsgärning skulle bli på missionsfältet. Sjukvårdsmissionärer har haft en avgörande betydelse för Adventistsamfundets möjligheter att etablera och bedriva arbete i olika länder.

Vid sin installation som missionär vid en gudstjänst i Göteborg 1959 sa Margot: ”Trots att jag är medveten om farorna, trots det mördande klimatet, ingenting kan ta kallelsen ifrån mig, ingenting förmår skrämma mig. Jag är förvissad om att det är Herrens ärende jag går och kan därför förlita mig på Guds bistånd och hjälp eftersom jag befinner mig under den Allsmäktiges skugga.”

Hennes första kallelse kom 1959 att bege sig till Nigeria där hon arbetade som sjuksköterska. Sedan fortsatte hon till Ghana för att arbeta som husmor för sjuksköterske- och barnmorskeskolans internat samt lärare i Bibelkunskap. 1966 blev hon kallad till tjänst i Etiopien och stannade där till 1978. Margot arbetade som missionär inom sjukvården och då främst långt ut på landsbygden långt ifrån storstadens bekvämligheter. Där utförde hon en enorm gärning och omständigheterna tvingade henne att utföra uppgifter som hon formellt inte hade utbildning för. Förutom sjuksköterska agerade hon narkossköterska, barnmorska, mamma, pastor, lärare, vaktmästare och även kirurg och i tjänst dygnet runt! Margot kom också att betyda oerhört mycket för Adventistsamfundets sjuksköterskeutbildning i Etiopien. Margot blev en av de missionärer, som kommer att leva kvar med stor tacksamhet i tusentals Etiopiers minne.

På grund av hälsoskäl återvände Margot till Sverige 1978 och började arbeta vid Nyhyttans hälsocenter tills hon gick i pension år 1991. Hon flyttade till Ekebyholm hösten 1999. Margot gifte sig aldrig och fick inga egna barn. Men hon vigde sitt liv till Herrens tjänst – både i utlandet och i Sverige. Därför finns det hundratals människor runt om i världen som hon på ett eller annat sätt har berört och som kallar henne ”Mother Margot”. Bara Gud vet hur många människor hon har berört och hur många som har fått fysisk och andlig läkedom på grund av hennes gärning.

Tisdagen den 31 januari 2017 somnade hon stilla in på Norrtälje sjukhus omgiven av sina svenska släktingar brorsdottern och hennes man, bästa väninnan och de etiopiska släktingarna i Sverige. Vi har förlorat en stor personlighet. En sann kristen. En varm människa. En glädjespridare. En optimist. En osjälvisk person. En fantastisk berättare.

Margot har länge längtat efter den ”byggnad som Gud har åt oss i himlen, en evig boning som inte är gjord av människohand” (2 Kor. 5:1). Nu vilar hon i väntan på det.

Begravningen sker i Rimbo kyrka fredagen den 24 februari kl. 11.00. Efter begravningen blir det minnesstund i Rimbo församlingshem (vid Rimbo kyrka). Istället för blommor vill Margot att man lämnar en gåva till ADRA (Adventistsamfundets hjälporganisation).

Daniel Hailemariam