Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Nyheter

Hjälp på bästa sätt!
Dela

Hjälp på bästa sätt!

När vi ser lidande och människor i nöd, vill vi hjälpa till! Vi skulle inte själva vilja hamna i en situation av hjälplöshet där ingen kommer till undsättning. I två veckor har vi nu sett lidande av sällan skådat slag i Europa. Hur kan vi hjälpa till på bästa sätt?

ADRA Europas alla ADRA-ledare har varit samlade under veckan i Slovenien, vilket var planerat sedan länge, för att diskutera övergripande strategiska frågor. Men mycket tid ägnades också den eskalerande och största flyktingkatastrofen i Europa sedan Andra världskriget. För oss som inte är så insatta i hur det fungerar på plats, utan reagerar på lidandet vi ser så kommer här några punkter att tänka på:

  • ADRA samlar in pengar i kriser som den här, inte saker. Saker finns nästan överallt, men pengar behövs för att skaffa rätt saker, på rätt plats nära behoven.
  • Förnödenheter som tas härifrån till Ukrainas gräns tas över av de ukrainska myndigheterna för vidare distribution i landet, ADRA och andra givare förlorar kontrollen över dem vid gränsen.
  • Situationen ändrar sig mycket snabbt på båda sidorna om gränsen, vilket kräver flexibilitet och mobilitet.
  • Individuella initiativ, som gods av olika slag som inte efterfrågats eller planerats i samråd med ADRA, blir en utmaning när de ska tas om hand och har i vissa fall riskerat ADRA-personalens säkerhet. I Ukraina behöver ADRA ständigt vara redo att röra på sig av säkerhetsskäl och kan inte hantera stora lager av gods.
  • ADRA i EU-länderna som gränsar till Ukraina har inte möjlighet att tolka för eller ta hand om frivilliga som dyker upp för att hjälpa utan tidigare överenskommelse, de lokala volontärerna räcker till.
  • Att dyka upp på plats vid gränsen utan att tillhöra hjälporganisationernas insatsteam saktar ner evakueringen av flyktingarna, eftersom för många människor kring gränsövergångarna tenderar att täppa till dem.

ADRA Europa och Adventistsamfundet i Europa har idag kommit med ett gemensamt uttalande om hur man vill arbeta med krisen i Ukraina med en uppmaning till de med makt och myndighet att respektera de humanitära behoven av skydd och hjälp till människor som flyr. Se pdf-dokumentet nedan.

Se här bilder från ADRA Slovakiens arbete vid gränsen till Ukraina, med sovtält och ett vänthallstält med aktiviteter för barnen:

 

Hjälp behövs ockå här hemma

Men hjälpen behövs inte bara långt borta. Hjälpsökande människor kommer också hit i aldrig tidigare skådade antal. Även om Migrationsverket och kommunerna bär huvudansvaret att skapa ett ordnat mottagande, så räcker inte detta till (se exempelvis SVT.se). Civilsamhället, du och jag i församlingar och föreningsliv, behöver hjälpa till.

Om inte din församling har aktiviteter för att möta och hjälpa flyktingar, medverka till att skapa sådana eller engagerade dig i frivilligorganisationer där du bor.

Vi har redan nu familjer på väg in som önskar bo hos en adventistfamilj. Adventistsamfundet i Ukraina har frågat om det finns personer som adventistflyktingar som är på väg till Sverige kan kontakta. Vi vet också att medlemmar önskar erbjuda boende. Adventistsamfundet har organiserat detta arbete på följande sätt:

  1. Församlingarna utser en samordnare eller ett team som har till uppgift att samorda.
  2. Medlemmar som vill erbjuda bostad (tillfälligt eller på längre sikt) eller får information om adventister som söker bostad, kontakar församlingens samordnare, vars uppgift är att försöka matcha efterfrågan och tillgång inom församlingen i första hand, i andra hand matcha med andra församlingar.
  3. Samverka och sök samarbete med andra hjälporganisationer på orten där ni finns, för att fortsätta hjälpa de flyktingar som ni tar emot.

Om man som adventist deltar i hjälpinsatser kring Migrationsverkets lokaler eller på platser där flyktingar anländer till Sverige, se till att göra det i samverkan med ansvariga myndigheter (Migrationsverket och kommunen) och andra närvarande hjälporganisationer. Vi som adventister vill medverka till ett ordnat och positivt mottagande. Var därför uppdaterad om den information som Migrationsverket/kommunen önskar att flyktingarna får, så att de får riktig information om sina rättigheter och möjligheter (se Migrationsverkets information).

Som församlingar kan man göra lokala insamlingar, kontakta restauranger, butiker och samverka med andra lokala hjälporganisationer för att bistå flyktingarna som kommer. 

Tillsammans kan vi göra mycket för att hjälpa fler. Slut upp kring församlingens olika aktiviteter för flyktingar, uppmuntra varandra att göra gott. "Låt oss inte tröttna på att göra det som är gott, för vi ska i sinom tid få skörda, bara vi inte ger upp. Ta därför vara på varje tillfälle att göra gott mot andra människor, och särskilt mot dem som tror" (Gal. 6:9, 10; nuBibeln).

Rainer Refsbäck missionssekreterare