Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Inrikes

Dela

Hemlös även under påsken

Hestra Cafékyrka i Borås har under senare år gjort sig känd som en församling som bryr sig om samhället omkring. Men ändå kom samtalet från TV4 som en liten överraskning. Det var nyhetsredaktionen som ville veta hur kyrkan ser på alla tiggare som syns alltmer på gatorna i Borås.

- Det är fantastiskt när tv ringer oss för att höra vår syn på samhällsproblem, säger Anna Tegebo som är pastor i församlingen. De ville göra en intervju och se hur vi ser på saken ur en mer medmänsklig sida. De frågade också vad vi i kyrkan skulle göra för tiggarna i påsk.

Församlingen hade inte planerat något men gjorde ett upprop på facebook efter tjugofem matpåsar med mackor, frukt och lite påskgodis. Tjugofem påsar kom in samma dag. Människor både i och utanför församlingen ville hjälpa. Familjer där barnen fått packa ihop sina påsar och lägga ner påskgodis kom och lämnade matpåsar.

- Vi bestämde oss för att gå ut på påskafton då flest människor är på stan och tiggarna är på plats. Vi tog med oss kyrkan ut bland människorna och ville sprida Guds kärlek och värme utanför, säger Anna.

Tjugosju personer kom och ville vara med och dela ut matpåsar och servera varm dryck. Efter bön och bibelläsning gav sig gruppen iväg ut på stan.

- Debatten pågår om det är rätt eller fel att hjälpa tiggarna när man inte vet varför de sitter där och ifall de är del i kriminella nätverk, säger Anna. Men det faktum att de sitter där i minusgrader och tigger betyder i alla fall att de har det sämre än vad vi har det. Att dela ut lite mat och varm dryck är aldrig fel.

- Jesus bad oss att ge den hungrige mat, den törstige att dricka och kläder till den som fryser.

Församlingen tackar Gud för de får vara med i hans arbete med att sprida Jesus kärlek.

Rainer Refsbäck/Anna Tegebo som är pastor i Hestra Cafékyrka.