Sjundedags Adventistsamfundet | Logga in

Nyheter

Guds rike breder ut sig trots krig
Dela

Guds rike breder ut sig trots krig

I striden mellan gott och ont - som står i fokus denna påskhelg - vinner Jesus seger även mitt i krig. Här kommer en rapport från Ukraina om många av de evangeliska möten och dop som skett i olika delar av landet hittills i år.

Det har gått ett år sedan de ryska trupperna gjorde en storskalig invasion av Ukraina. För många människor var denna period en tid av oväntade och ovanliga händelser. De människor som upplevde den heliga Andens inflytande och öppnade sina hjärtan för frälsaren Jesus Kristus upplevde särskilda förändringar.

I byn Korop i Chernihiv-regionen hölls evangeliemöten av Pavlo Stepashko och Vitaliy Reshitko. Sju kvinnor tog emot Guds ord genom tro och den 28 januari gick de i dopets vatten i bassängen vid Desna rekreationscenter i Radychiv. En vecka senare anslöt sig ytterligare en man till den lokala församlingen genom att låta sig döpas hemma.

I Obukhiv i Kievregionen döptes två personer den 31 januari.

Den 1 februari ingick paret Omelchenko från Horodnya i regionen Chernihiv ett förbund med Gud genom att döpa sig i vatten.

Den 11 februari döptes tre personer i staden Skvyra, Kievregionen, där de avgav ett doplöfte att följa Jesus med gott samvete.

Den heliga Andens arbete i människors hjärtan ledde till en högtidlig gudstjänst i församlingen i Dnipro den 19 februari, där åtta bröder och systrar från staden och regionen kom för att döpas i Faderns, Sonens och den heliga Andens namn. Dopet förrättades av pastor Oleg Gnidenko.

Andliga och sociala program anordnas regelbundet i Sumy-regionen, vilket leder till att människor bestämmer sig för att överlåta sina liv åt Gud. Den 4 mars hölls till exempel ett dop i Sumy, där sju personer döptes: tre systrar från den första Sumy-kommunen, en från den andra Sumy-kommunen, två från Krasnopillya och en från Okhtyrka.

Den 11 mars hölls en högtidlig dopgudstjänst i Zhytomyr, där åtta kära Guds barn överlämnade sina liv till sin himmelske Fader.

Evangeliska möten hölls i Poltava av evangelisten Viktor Begas. Programmet besöktes av 270 personer. Sju av dem bestämde sig för att ingå ett förbund med Gud och fattade detta beslut den 18 mars.

Samma dag hölls en högtidlig dopgudstjänst i Podilkyrkan i Kiev, där 12 bröder och systrar från olika områden i staden föddes av vatten och Ande. 

Lördagen den 18 mars döptes två ungdomar i adventistförsamlingen i Pidvynohradiv, Berehove-distriktet i Transkarpaterna. I ett år har pastor Andriy Konashuk genomfört bibelstudier med ungdomarna. Och den 12-18 mars hölls ett evangelistiskt program för ungdomar under ledning av Oleksandr Koropets, ungdomsledare i den västra konferensen. Resultatet blev att Ruslana Vovchok och Ilya Konashuk, sonen till pastor Andriy Konashuk, som döpte, döptes den 18 mars.

Samma dag, den 18 mars, ingick sju personer i Eviga evangeliets församling i Lviv ett förbund med Gud genom dop och en person anslöt sig till Adventkyrkan genom trosbekännelse. Fem av de nydöpta är från Lviv, en från Brody, en från Busk och en syster från sanatoriet i Barvinok. Bland dem är tre internflyktingar, och en av kvinnorna bor i ett skyddsrum i kyrkans lokaler. Dopceremonin genomfördes av församlingens pastor Vladimir Skiba.

Den 18 mars var en glädjedag för tre ungdomar från Bukovyna som ingick ett förbund med Gud i Nedoboivtsi-kommunen. En av dem kommer från Grozintsi-kommunen och två är från Nedoboivtsi.

Ett evangelisationsprogram hölls i Khmelnytsky under ledning av Viktor Voitko. Församlingen förenades i en gemensam tjänst och bjöd in sina släktingar, vänner och bekanta till programmet. Totalt deltog cirka 60 personer i mötena, varav 17-18 regelbundna lyssnare. Som ett resultat av Guds Andes inflytandet och församlingsmedlemmarnas ansträngningar döptes sex personer den 19 mars.

Sedan krigets början har det i Apostolove funnits sociala stödprogram för internflyktingar och alla som drabbats av kriget. Dessa människor är inbjudna att delta i evangeliska möten. Bibelstudier hölls med de intresserade. Den 19 mars bestämde sig två män för att överlämna sina liv åt Gud och döptes. Tjänsten fortsätter i samhällena Apostolove och Zelenodolsk. Mer än tvåhundra personer deltar i veckomötena.

Natalia Luchak/adventist.ua